Review: Apple watch series 5 [2022]

Laatste update: 15 juli 2022 door Jidde Wiegertjes

De Apple watch series 5 is een premium smartwatch met uitstekende kwalificaties, maar het model biedt niet veel meer dan de Apple watch series 4 doet. Hier staat wel tegenover dat de modellen in prijs niet heel veel verschillen. De grote vooruitgang van de Apple watch series 5 is de always-on display. Deze display zorgt ervoor dat het scherm altijd aan blijft staan (wanneer je dit aan vinkt in je instellingen). De Apple watch 5 is een ongelofelijk goede smartwatch maar biedt dus niet heel veel meer dan de Apple Watch 4. Sommige mensen zullen er dus voor willen kiezen om de Apple Watch 3 aan te schaffen omdat deze tegen een redelijk lagere prijs wordt aangeboden!

Apple Watch 5 review

Apple Watch series 5

  • Beoordeeld 9.4/10
  • Always-on scherm
  • Grotere display
  • VO2-max metingen

Apple Watch series 5 – uitgebreide review

Op papier is de Apple Watch 5 een van de minst uitgebreide vernieuwing die de Apple watch series heeft gekend. Een van de beste smartwatches die ooit op de markt is gebracht, is de Watch 4. De Watch 5 is dan eigenlijk ook hetzelfde model, met wat kleine verbeteringen. Een van de verbeteringen die gemaakt is en waar veel over gesproken wordt is de always-on display. Dit zorgt ervoor dat je het scherm constant aan kan laten staan om zo je notificaties binnen te krijgen. Daarnaast is er een uitbreiding gedaan aan het interne geheugen van de Apple Watch 5. Hierdoor kan je meer applicaties- en of muziek intern opslaan op de smartwatch.

De always-on display kan erg handig zijn en wij wende er erg snel aan toen wij het model testte. Wel vonden wij dat het scherm iets te licht was, waardoor het in donkere omstandigheden iets te veel kan ‘gloeien’. Hierdoor maakte wij de keuze om de always-on display aan- en uit te zetten wanneer dit ons schikt. Bijvoorbeeld tijdens het slapen kan het fijner zijn om de always-on display uit te zetten.

Het design van de Apple watch 5 is hetzelfde als van de Watch 4. Het model wordt weer aangeboden in 40mm- en 46mm versies. Een nieuwe toevoeging bij de Watch 5 is wel dat deze wordt aangeboden in keramische en titanium opties, die er erg stoer uit zien. Deze worden dan ook aangeboden voor een flinke prijs.

Fitness kwaliteiten en muziekopties

De fitness mogelijkheden van de Apple Watch 5 zijn niet veel veranderd, maar blijven erg goed in het meten van je algemene gezondheid. De hartslagmeting is vrij accuraat, zeker voor een smartwatch. Daarnaast wordt ook in de Series 5 de mogelijkheid geboden om een ECGscan te doen via je digital crown. Deze ECG-scan geeft je nog meer inzicht in  hartmetingen en kunnen ondersteunend zijn aan je gezondheid. Het ingebouwde GPS-systeem hebben wij ook als nauwkeurig ondervonden. Wij hadden dan ook niks anders verwacht bij de Apple Watch series 5 aangezien de vorige modellen hier ook erg goed in waren.

Je kan met de Apple Watch 5 zwemmen, HIIT training doen, fietsen en zelfs yoga uitoefenen. De Apple watch 5 heeft de mogelijkheid om als je dagelijkse activiteiten te monitoren en te meten. Echter, al deze mogelijkheden worden ook nog geboden door de Apple Watch series 3. Deze wordt ook door Apple aangeboden, en dat tegen een wat lagere prijs.

De muziek en mogelijkheid om podcasts te luisteren op de Apple Watch series 5 is erg goed. Daarnaast komt het model met 32GB aan interne opslagruimte, waarbij de Apple watch 4 ‘maar’ 16GB opslagruimte had. Hierdoor kan je meer muziek uploaden via Apple Music of kan je meer podcasts downloaden. Het is nog wel eens moeizaam om je podcasts of muziek op de Apple Watch te krijgen, maar dit probleem heerst helaas bij elk model van Apple!

Always-on display van de smartwatch

Laten we even iets uit de wereld helpen: de always-on display is ongelofelijk fijn. Het is een goede ontwikkeling van Apple en er is op veel vlakken goed over nagedacht.

Het geeft gebruikers van vorige-generatie Apple Watch modellen ongeveer vijf minuten de tijd om te wennen aan de always-on display. Bij de Apple watch 4 series en eerder is het nodig om je pols op te tillen of te draaien om je scherm te activeren. Bij de Apple watch 5 is het alleen nog maar nodig om naar beneden te kijken!

Deze transitie is gemakkelijk gemaakt, maar eigenlijk hoort elke smartwatch zo te zijn! Je kijkt naar de smartwatch: en je ziet de tijd. Dit is wat de Apple watch series 5 nu biedt en dit betekent dat het veel meer de functie aanneemt van een normaal horloge. Eerder was je gekoppeld aan je ‘muscle memory’ om je smartwatch aan te zetten en de tijd te zien.

Gedimde always-on display

Het is met de always-on display wel jammer dat Apple niet de stap verder heeft genomen. Er is namelijk een optie om een gedimde always-on display aan te zetten. Hierdoor wordt het scherm wat minder fel. Dit is een stuk fijner wanneer je je begeeft in een donker(e) omgeving. Echter, de gedimde versie is niet genoeg gedimd.

Wij gebruikten liever de bioscoop-modus wanneer wij in donkere situaties zaten, zodat het scherm niet zo ongelofelijk fel was. Echter, Apple had gewoon een optie toe moeten voegen om je normale display verder te dimmen. Wanneer dit mogelijk was geweest had dit ook batterijduur kunnen besparen. Aangezien de batterijduur van de Watch 5 niet zo goed is, was dit voor Apple een goede zet geweest!

Af en toe gaat de always-on display niet samen met een applicatie. Dit kan voornamelijk vervelend zijn bij Apps zoals strava  waar de display niet altijd volledig geïmplementeerd kan worden. Naar wat wij gehoord hebben zijn er apps die nog niet aangepast zijn op de Watch 5 maar wel van plan zijn om dit in de toekomst nog te gaan doen!

Watch OS 6

Ondanks dat Watch OS 6 beschikbaar is voor alle Apple modellen schijnt het besturingssysteem pas écht bij de Watch 5. De Apple watch 5 maakt dan ook gebruik van de nieuwste mogelijkheden die het besturingssysteem kent. Maar hierbij moet wel gezegd worden dat Watch OS 6 dus ook werkt op oudere apparaten en deze hier ook gebruik van kunnen maken! Dit zorgt er dus niet voor dat de Watch 5 een voordeel krijgt als het gaat om het besturingssysteem.

Watch OS 6 brengt een aantal nieuwe mogelijkheden met zich mee die verder gaan dan kleine verbeteringen en bug-fixes. Zo heb je de mogelijkheid om een ‘nu-afspelen’ scherm aan te zetten waardoor het makkelijker is muziek te beheren. Daarnaast is er nu ook een walkie-talkie functie.

Er is ook een nieuwe functie die ‘Activiteiten trends’ heet. Deze functie verwacht dat je de smartwatch voor tenminste 90 dagen hebt gebruikt voordat deze functie metingen kan doen. Je kan de functie uitoefenen met historische data maar dit is niet zo accuraat en raden wij dan ook niet aan! Wanneer de functie werkt geeft hij trends weer wanneer je vooruitgaat in je sportactiviteiten. Zo geeft die aan wanneer je sneller gaat hardlopen, wandelafstanden langer worden, je fitter wordt of je meer trappen loopt. De functie geeft dus eigenlijk de trends van je activiteiten weer, zoals de naam ook al zegt.

Beste zwemhorloge top 5

Mogelijkheid tot tracken van je menstruatiecyclus

De Apple Watch 5 komt met een bijzondere functie, namelijk de functie om je menstruatie cyclus bij te houden. Hierdoor krijg je een notificatie wanneer je cyclus gaat beginnen en kan de functie je vruchtbaarheid bijhouden. Deze functies zijn voornamelijk handig wanneer je zwanger probeert te worden maar kunnen ook van grote bijdrage zijn wanneer je graag op de hoogte bent van je menstruatie!

De menstruatie meting is perfect voor een smartwatch zoals deze. Je kunt gemakkelijk invoeren wanneer je menstruatie begint waardoor het voorspellen van je menstruatie makkelijker wordt. De interface is erg simpel en gemakkelijk in gebruik. Er wordt gebruik gemaakt van een duidelijke knop waarop je kan drukken wanneer je menstruatie begint, en elke dag dat deze aanhoudt. Daarnaast geef je aan welke opties je gemeten wilt hebben en of je menstruatie licht, hevig of zwaar is. Dit kan allemaal met één druk op een knop aangegeven worden wat een stuk makkelijker is dan je telefoon constant erbij te moeten halen!

Daarnaast is het zelfs mogelijk om je seksuele activiteit te monitoren zodat dit je kan helpen bij het meten van mogelijke vruchtbaarheid.

Upgrades Fitness app ten opzichte van de Apple Watch 4

Qua fitness upgrades is de Apple Watch 5 eigenlijk totaal niks opgeschoten. Er zijn geen grote verbeteringen gemaakt die Fitness beter kunnen monitoren of je sportprestaties kunnen helpen. De Hartslagmeting, GPS en stappenteller zijn precies hetzelfde als bij de Watch 4.

Daarnaast zijn de software vooruitgangen niet gericht op fitness. Wanneer je dus op zoek bent naar een ondersteunende smartwatch voor fitness is de Watch 4 een net zo goede optie.

Wel is er een verbetering gemaakt in de hardware van de Apple Watch 5. Er is nu een ingebouwd kompas in de Apple watch 5. Dit kompas kan je helpen met richting bepalen en kan je hoogte boven zeeniveau aangeven. Het kompas zal qua sport niet heel veel helpen, maar kan wel fijn zijn voor bergbeklimmers.  

Conclusie Apple Watch series 5

De Apple watch series 5 is de Apple Watch die veruit de minste ontwikkeling heeft ontvangen voordat deze op de markt is gebracht. Er zijn veel kleine onderdelen toegevoegd aan het model maar weinig grote aanpassingen gedaan. De belangrijkste twee hiervan zijn de always-on display en het grotere interne geheugen.

Daarnaast is ook de mogelijkheid om menstruatie te meten erg fijn voor vrouwen. Voor de rest zijn de toevoegingen die gedaan zijn minimaal.

Wij adviseren jouw om de Apple Watch 5 aan te schaffen wanneer je :

  • Graag de nieuwste Apple Watch wilt om op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen. Dit blijft een reden dat mensen vaak de nieuwste Apple producten aanschaffen- en dat is zeker geen schande!
  • Je het erg vervelend vindt om je scherm constant aan en uit te moeten zetten. Dit wordt nu opgelost door de enorm fijne mogelijkheid voor een always-on display!
  • Wanneer je vaak verdwaalt raakt en geen kaart kan lezen. Het kompas kan je helpen bij het vinden van de weg, maar dit is natuurlijk een beetje een prehistorische manier om je weg te vinden anno 2020 😉

Wij adviseren om de Apple Watch 5 niet aan te schaffen wanneer je :

  • Een langere batterijduur wilt ten opzichte van de watch 3 en watch 4. De batterijduur van de Apple Watch 5 is er op achteruit gegaan en is dan ook niet weerzinwekkend.
  • Je het niet erg vindt om een iets wat kleiner scherm te hebben. De Apple watch 3 heeft een net wat groter scherm dan de watch 5.
  • Je de Apple watch 4 in de aanbieding ziet en je het niet erg vindt om je scherm zelf aan en uit te zetten!

Vergelijkbare berichten

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *