De 4 beste goedkope smartwatches van het moment voor de optimale sportprestaties.

Laatste update: 22 juni 2023 door Jidde Wiegertjes

Een goedkope smartwatch kopen is geen gemakkelijke opgave. Niet omdat de horloges niet te vinden zijn, maar juist omdat er heel veel opties zijn. De smartwatch heeft in korte tijd een grote opmars gemaakt. De vele mogelijkheden die je met deze nieuwe generatie horloges hebt, maakt het leven een stuk gemakkelijker. 

Het is tegenwoordig veel meer dan alleen een middel om de tijd bij te houden. Het is ook een middel om je gezondheid te controleren. Of een middel om je work-outs effectiever te maken. Om over alle andere mogelijkheden die je ermee hebt nog maar te zwijgen. Wanneer je het maximale uit de mogelijkheden wilt halen, dan is het belangrijk om een smartwatch met een goede prijs-kwaliteitverhouding te vinden. Op deze plek vind je de vier beste goedkope smartwatches die op dit moment te vinden zijn op de markt. Bekijk hier onze top tien overall beste smartwatches het moment.

Wat zijn de 4 beste goedkope smartwatches van 2023?

Geen zin om het hele artikel te lezen? Geen probleem. Bekijk hieronder de 4 beste goekdoe smartwatches van 2023.

Hoe bepaal je nu wat de beste goedkope smartwatch van 2023 is? Dit hangt natuurlijk van een aantal factoren af. In de eerste plaats moet de prijs goed op orde zijn. Het is belangrijk dat het horloge goed betaalbaar is. Dit alleen is echter niet voldoende. Het is natuurlijk ook belangrijk dat een smartwatch de nodige functies biedt die het leven leuker en aantrekkelijker maken. Daarom is het vooral belangrijk om de kwaliteit en de prijs in verhouding tot elkaar te plaatsen. Wat is in dat opzicht de beste goedkope smartwatch van 2023?

Beste goedkope smartwatch

1. Fitbit Versa 3

 • Beoordeeld 8.0/10
 • 6 dagen batterijduur
 • Actieve zones
 • Nauwkeurig GPS-systeem

Het is in ieder geval belangrijk om te bekijken welke verschillende opties er liggen. Zo zijn er fabrikanten op de markt actief die zich specifiek richten op het bieden van een goedkope smartwatch. 

Daarnaast zijn er ook fabrikanten die naast de dure modellen ook instapmodellen op de markt brengen. Zo kan je dus ook voor een horloge kiezen dat een iets soberdere versie is van een duur model. Wanneer dit dan bevalt, kan je op een later moment altijd nog overstappen. Zo kan de goedkope smartwatch dus ook een manier zijn om je te introduceren in het gebruik van de horloges. Bij de varianten zijn in de top 4 te vinden.

Beste goedkope smartwatch van 2023: Fitbit Versa 3

Fitbit is een bekende fabrikant van fitness wearables. Ook voor een goedkope smartwatch is deze fabrikant een geschikte partij. Dat komt onder andere doordat het hier al de nodige ervaring in heeft opgedaan door de jaren heen. De Fitbit Versa 3 is, zoals de naam al doet vermoeden, de derde generatie van dit aantrekkelijk geprijsde model. Het is daarom ook interessant om te zien hoe de ontwikkeling zicht heeft doorgezet. Er zitten verschillende aantrekkelijke nieuwe functies op het horloge.  Het is dan ook heel veel meer dan alleen een fitnesshulpmiddel in de vorm van een horloge.

Fitbit Versa 3

 • Beoordeeld 8.0/10
 • 6 dagen batterijduur
 • Actieve zones
 • Nauwkeurig GPS-systeem

Welke specificaties kent de fitbit versa 3?

Deze goedkope smartwatch biedt jou de mogelijkheid om 6 dagen gebruik te maken van de functies, zonder de batterij te hoeven opladen. Dat betekent dus dat je een relatief lange batterijduur krijgt. Dit is altijd aantrekkelijk. 

Bovendien is de Fitbit Versa 3 bestand tegen stoten, water en andere zaken die in het dagelijks leven voorkomen. Vooral interessant is natuurlijk de grote hoeveelheid functies die erop te vinden is. Zo werkt voice tekst reply op deze smartwatch wanneer je deze in combinatie met een Android-besturingssysteem gebruikt. 

Ook is het fijn om te weten dat er betaalfuncties in zijn opgenomen. Zaken als hartslagmeting, verschillende metingen van de slaapfuncties en andere inzichten zijn natuurlijk vanzelfsprekend. Muziek afspelen hoeft ook geen probleem te zijn. 

Natuurlijk is het in alle gevallen belangrijk dat het horloge gekoppeld wordt aan een goede smartphone met de nodige ondersteunende functies. Wie dit goed verzorgd kan alle functies optimaal benutten.

Voordelen van de Versa 3

Het voordeel van een goedkope smartwatch zoals de Fitbit Versa 3 is zonder twijfel de batterijduur. Doordat deze zo ruim is, is er heel gemakkelijk gebruik van te maken. Zelfs wanneer er verschillende functies worden gebruikt. Ook het heldere scherm is een belangrijk pluspunt van dit model. Nadelen zijn er ook. Zo werkt de GPS-functie niet altijd even goed. Dit hangt onder andere sterk af van het type smartphone waarmee de goedkope smartwatch gekoppeld is. Een ander nadeel kan zijn dat het horloge soms wat lichtgevoelig is en bewegingen registreert die eigenlijk geen echte bewegingen zijn. Dit is niet de bedoeling.

Conclusie Fitbit Versa 3

Wie alles bij elkaar optelt, kan concluderen dat deze goedkope smartwatch veel te bieden heeft tegen een zeer aantrekkelijke prijs. De verhouding tussen prijs en kwaliteit is dus zeer gunstig te noemen. Wie bovendien al eerder met de eerdere generatie van de Versa gewerkt heeft, zal direct vertrouwd zijn met de manier waarop het horloge in elkaar steekt. De bekende functies zijn immers ook gewoon gebleven. Om die reden is het dus wel heel aantrekkelijk om juist met dit model aan de slag te gaan in 2023. Daarom staat deze ook bovenaan de lijst van beste keuzes voor dit moment.

Voordelen
 • Laat je portemonnee gerust thuis, want je betaalt contactloos met je horloge via Fitbit Pay.
 • Dankzij de ingebouwde gps ontvanger houd jij ook je route bij zonder telefoon in de buurt.
 • Je ontvangt niet alleen meldingen van berichten, maar je belt ook via het horloge als je telefoon in de buurt is.
Nadelen
 • Fitbit is niet compatibel met Huawei P8 Lite en P9 Lite smartphones.

Best goedkope smartwatch voor dames: Fossil Sport Gen 5

De Fossil Sport Gen 5 is een goedkope smartwatch voor dames die vooral gericht is op de sporters. De functies die erin zijn opgenomen, zijn vooral handig in gebruik wanneer je het maximale uit je prestaties wilt halen. Dat neemt niet weg dat de fabrikant inmiddels zoveel ervaring heeft in het ontwikkelen van de slimme horloges, dat het ook de mogelijkheden biedt om allerlei andere functies te benutten. Het zijn dus juist ook die functies die dit model voor veel meer mensen dan alleen de actieve sporters aantrekkelijk maakt. Het is belangrijk om dit goed voor ogen te hebben.

2. Fossil Sport Gen 5

 • Beoordeeld 7/10
 • iOS en Android
 • Batterijduur van 1 dagen
 • In combinatie met je smartphone

De Fossil Sport Gen 5 heeft veel van de bekende specificaties. Dat betekent dus bijvoorbeeld dat er heel veel verschillende soorten trainingsmeters op te vinden zijn. Dit helpt je om een goed beeld te vormen van hoe je ervoor staat en welke ontwikkeling je doormaakt in je sport.

Denk dan bijvoorbeeld aan de aanwezigheid van een snelheidsmeter. Terwijl ook de hartslagmeter een belangrijke rol vervult. Het is daarnaast ook zo dat er calorieën gemeten worden. De GPS-functie van deze goedkope smartwatch is ook naar behoren. Natuurlijk is het horloge ook goed bestand tegen water en trillingen en hoeft dit geen effect te hebben op de metingen. De batterij duur is ongeveer 36 uur. Daarnaast is het vooral ook heel licht in gewicht en dus gemakkelijker te dragen. Van dit horloge zijn zowel mannenuitvoeringen als vrouwenmodellen in omloop. Zo is dus altijd een geschikte keuze te maken en heb je een modieus en passend horloge.

Voordelen van de Fossil Sport Gen 5

Een belangrijk voordeel van deze goedkope smartwatch is dat er heel veel functies op zitten. Zo kan je dus heel precies de data aan je prestaties koppelen. Dit geeft je als gebruiker veel inzichten over hoe je met je sport bezig bent. Aan de andere kant is er ook een nadeel met betrekking tot de functies. Een aantal functies ontbreekt simpelweg. Zo is er bijvoorbeeld geen slaapmeter. Ook is er geen wekker. Voor de kwaliteit van de slaap heeft Fossil eigenlijk geen oog met de Sport Gen 5. Dit kan dus ook wel echt een gemis zijn voor de gebruiker.

Is het aan te raden de Fossil Gen 5 te kopen?

De Fossil Sport Gen 5 is het best te omschrijven als een goedkope smartwatch voor de echte sportliefhebber. Die slimme horloge is meer gericht op het bijhouden van je prestaties, dan op het geven van inzicht in andere zaken in het leven. Het is een echt gebruikershorloge, maar dat is dan ook wel te merken aan de batterijduur. Die is wat korter dan bij de meeste goedkope modellen tegenwoordig het geval is. Dit is niet direct een probleem, want tijdens de nachtelijke uren heeft dit model nauwelijks een functie. Het opladen met de kabel is dan dus gemakkelijk te doen.

Voordelen
 • GPS in combinatie met smartphone
 • Verschillende batterij modi
 • Met sleeptracking
Nadelen
 • 14 uur batterij bij gebruik van meerdere functies

Beste goedkope smartwatch met GPS : Fossil Q Explorist HR

De Fossil Q Explorist HR is één van de nieuwe modellen in het assortiment van deze fabrikant. Fossil is als ontwikkelaar van goedkope smartwatches al voor sommige modellen aan de vijfde generatie toe. 

Dit betekent dus ook dat de nodige ervaring is opgedaan met het maken van de modellen. Het is interessant om te zien dat er naast de belangrijke functies ook oog is voor de uitstraling en het design van het horloge. Deze fabrikant kiest er voor om vooral ook modieuze modellen op de markt te brengen die ook in andere situaties te dragen zijn.

3. Fossil Sport Q Explorist HR

 • Beoordeeld 7/10
 • iOS en Android
 • Batterijduur van 1 dagen
 • In combinatie met je smartphone

Waar het gaat om de specificaties houdt deze goedkope smartwatch het vooral ook bij de basisfuncties. Zo zijn de stappenteller en trappenteller vanzelfsprekend wel opgenomen. Net als meters voor hartslag, afstand, calorieën en hoogte. Het is aantrekkelijk om intervaltraining te doen met dit model horloge.

Daarnaast is er ook een aantal functies aangebracht waarmee meer dagelijkse zaken geregeld kunnen worden. Er zijn functies om e-mail en berichten te kunnen lezen op het horloge. Daarnaast is het horloge gedeeltelijk met behulp van spraak te besturen. Dat maakt het ook wel zo gemakkelijk. 

Andere specificaties zijn achterwege gelaten om het model vooral ook simpel en betaalbaar te houden. Interessant is ook het lage gewicht zodat het makkelijk om de pols zit. Er is daarom ook gekozen om de Q Explorist HR one size te maken zodat iedereen het kan dragen. De mooie zwarte kleur maakt het ook neutraal en gemakkelijk te combineren.

Voordelen van de Fossil Q Explorist HR

Voordelen van de Fossil Q Explorist HR zijn te vinden op het gebied van het gebruik voor sporten. Het is heel gemakkelijk mogelijk om allerlei gegevens over je activiteiten te verzamelen en te verwerken. Op die manier heb je dus altijd oog op wat je doet. Een nadeel is dat zaken zoals de navigatie en de camera niet zijn meegenomen in het ontwerp. Dit zal je dus niet kunnen gebruiken wanneer je voor deze goedkope smartwatch kiest. Ook zit er geen belfunctie op. Daardoor staat het horloge wel in grote mate op zichzelf. Het is wel belangrijk om het zo ook te bekijken.

De Fossil Q Explorist HR is ontworpen met het oog op dagelijks gebruik. Het design is net zo goed passend bij een sport outfit als bijeen casual uitgaansoutfit. Tegelijkertijd zijn de functies wel vooral gericht op beweging en activiteit, waardoor het dus eigenlijk toch meer een goedkope smartwatch voor fitness is. 

Dat neemt niet weg dat de functies goed werken en de verhouding tussen prijs en kwaliteit daardoor ook wel heel aantrekkelijk is. Dit maakt het een smartwatch dat voor een grote doelgroep aansprekend zal zijn. Het is een goed model om de wereld van de slimme horloges mee te gaan ontdekken.

Voordelen
 • GPS in combinatie met smartphone
 • Verschillende batterij modi
 • Met sleeptracking
Nadelen
 • 14 uur batterij bij gebruik van meerdere functies

Beste goedkope smartwatch voor heren: Polar Ignite 2

Polar was al met fitnesstrackers bezig nog voor de smartphones, goedkope smartwatch en andere smartproducten waren uitgevonden. Tegenwoordig wordt al de kennis die daarmee is opgedaan gecombineerd met de kennis die er is van de slimme horloges om zo tot aantrekkelijk geprijsde modellen te komen die heel veel te bieden hebben. Vooral waar het gaat om het volgen van activiteiten heeft Polar veel te bieden aan de dragers van bijvoorbeeld de Ignite. Het is dan ook goed om te zien welke specificaties het horloge allemaal te bieden heeft. Dit geeft de nodige inzichten in de bruikbaarheid van het model.

beste_sporthorloge_polar_ignite-removebg-preview

4. Polar Ignite 2

 • Beoordeeld 8.4/10
 • Personaliseerbare wijzerplaat
 • Herstel wordt ’s nachts bijgehouden
 • GPS en GLONASS

Kijk je naar de specificaties van de Polar Ignite, dan kijk je vooral naar de sensoren. Een stabiele en nauwkeurige hartslagmeter is hierin de meest in het oog springende. De kwaliteit die geleverd wordt in deze goedkope smartwatch is wel heel hoog.

Dat dit ook te combineren is met andere metingen zoals het aantal verbrande calorieën, de mate van beweging, het tellen van stappen en trappen en het meten van de slaap, maakt het een slim horloge dat in grote mate kan bijdragen aan de mate van gezondheid. Het horloge is ook gewoon waterbestendig. 

Daarnaast is er ook veel met tijd te doen, iets wat tegenwoordig weleens op de achtergrond komt te staan in smarthorloges. Zo is er een tijdmeting, stopwatch en wekker. Ook is de Ignite gemakkelijk te koppelen aan apps zoals Strava, zoals die veel gebruikt wordt door wielrenners. Dit maakt het aantrekkelijk om van alles ermee te doen.

Voordelen van de Polar Ignite

De voordelen van de Polar Ignite bevinden zich vooral op het gebied van het gebruiksgemak. Dit model kan namelijk heel gemakkelijk worden ingezet als hulp bij allerlei vormen van sport en fitness. De trackers zijn van hoge kwaliteit en zeer nauwkeurig.

Daarnaast is het ook zo dat het horloge gemakkelijk te dragen is. Nadelen zijn bijvoorbeeld het ontbreken van een wifi-functie en het ontbreken van mogelijkheden om ermee te betalen. Dit zijn juist de functies die weggelaten zijn om de prijs beheersbaar te houden. Dit betekent dus ook dat het vooral een fitnesstracker die om de pols gedragen wordt is en niet direct een slim hulpmiddel voor gebruik in het dagelijks leven.

De Polar Ignite is een goedkope smartwatch die heel scherp en nauwkeurig is. Je kunt met dit model heel goed bijhouden hoe je voortgang is en hoe je lichaam reageert op bepaalde vormen van sporten en bewegen. Vooral de hartslagmeter wordt om die reden geroemd. Verder is het niet direct een smartwatch dat bijdraagt aan het gebruik in het dagelijks leven. Er kan bijvoorbeeld niet mee betaald worden. Het is dus ook belangrijk om het niet op die manier te bekijken. Het is vooral een fitnesstracker die ook enkele smartfuncties te bieden heeft. De prijs is daarom juist ook heel gunstig.

Voordelen
 • Je past de Polar Ignite 2 aan op jouw stijl met verschillende, personaliseerbare wijzerplaten.
 • Houd bij hoe goed je ’s nachts herstelt en past hier je trainingsvoorstel op aan.
 • Met gps en GLONASS bepaalt het horloge je locatie, snelheid en route nauwkeuriger dan vergelijkbare horloges.
Nadelen
 • Het horloge heeft geen ingebouwde muziekopslag, dus neem je telefoon mee voor muziek tijdens het sporten.
 • Het is niet mogelijk om inkomende berichten via de smartwatch te beantwoorden.

Algemene Conclusie

Wanneer de verschillende modellen op een rij gezet worden, dan is te zien dat de goedkope smartwatch in twee groepen is onder te verdelen. De eerste groep betreft de modellen die net wat meer functies te bieden hebben, maar op het gebied van design niet direct in het oog springen. Dit zijn bijvoorbeeld de modellen die heel geschikt zijn om het leven gemakkelijker te maken door de functies die van waarde zijn in het dagelijks leven. Dit kan een goede keuze zijn wanneer het jou er vooral om gaat om het leven simpeler te maken.

Een ander deel van de goedkope smartwatches is juist meer gericht op het specifieke gebruik in bijvoorbeeld een fitness setting. De belangrijkste functies zijn behouden. Daarnaast is vooral gericht op het gemak van het dragen en het mooie en functionele design. Op die manier is er dan dus ook optimaal van te genieten in de juiste situaties. Het is dus belangrijk om goed te bepalen wat je met het horloge wilt doen om vervolgens te bekijken welke hier het beste bij past. De verhouding tussen prijs en kwaliteit staat altijd voorop. Zo is gemakkelijk een keuze te maken uit de beste modellen op de markt.

Vragen en antwoorden:

Wat is de beste goedkope smartwatch van 2023?

De beste goedkope smartwatch van 2023 is de fitbit versa 3. In dit artikel omschrijven wij uitgebreid waarom.

Wat moet er in een goedkope smartwatch zitten?

Een smartwatch, ook een goedkopere, moet tenminste bezitten over een hartslagmeter, gps-meter en accurate sportmetingen. Daarnaast is het fijn als de smartwatch schokbestendig en waterdicht is.

Hoe hebben jullie de smartwatches in deze lijst geselecteerd?

De onderstaande smartwatches zijn geselecteerd door nauwkeurig te kijken welke informatie er op het internet aanwezig is. Hieruit komt een eerlijke, onbevooroordeelde review over het beste model.

Bronnen:

(1) Grym, Kirsi. et al: Feasibility of smart wristbands for continuous monitoring during pregnancy and one month after birth van Springer Link (2019): article number 34.

(2) Nelson, Elizabeth. Verhagen, Tibert et. al: Health empowerment through activity trackers: An empirical smart wristband study van Sciencedirect (2016): 364-374.