Polar Ignite Review: Een van de beste sporthorloges van Polar

Laatste update: 15 juli 2022 door Jidde Wiegertjes

Hoewel je kunt kiezen uit tientallen sporthorloges, zijn er maar weinig die zich primair richten op het doel om gewoon fitter te worden. Met de Polar Ignite kun je de belangrijke sportactiviteiten zoals hardlopen, fietsen en zwemmen monitoren, maar dit fitnesshorloge is vooral gericht op het eenvoudige doel om je conditie te verbeteren.

Alles wat we standaard van een sporthorloge gewend zijn is aanwezig: ingebouwde gps, optische hartslagmeting, activiteiten monitoren, een degelijk scherm, solide batterijduur en slimme meldingen.

De Polar Ignite wordt niet overal meer verkocht. Wij raden je aan om naar de vernieuwde versie te kijken: de Polar Ignite 2!

beste_sporthorloge_polar_ignite-removebg-preview

Polar Ignite 2

  • Beoordeeld 8.4/10
  • Personaliseerbare wijzerplaat
  • Herstel wordt ’s nachts bijgehouden
  • GPS en GLONASS

Maar het zijn de geavanceerde adaptieve trainingsaanbevelingen en de uitgebreide functies voor het bijhouden van slaap en herstel die de Polar Ignite echt doen opvallen. Deze gloednieuwe functies zorgen ervoor dat je gemotiveerd blijft en een goede balans kunt houden.

Bekijk de volledige lijst van de beste sporthorloges van 2021.

Het ontwerp en de bediening onder de loep

De Polar Ignite ziet er vrij rechttoe rechtaan uit zonder veel poespas en is uitgerust met een vrij groot touchscreen display. De siliconen polsband is even wennen. Vanwege de elasticiteit van de riem kan het een beetje lastig zijn om hem op de juiste gaatjes te af te stellen zodat hij goed om de pols past. De behuizing van het horloge is gemaakt van een met glasvezelversterkt polymeer, of een stevig soort plastic voor de leek. Aan de achterkant van de display bevindt zich een hartslagmeter en de connectoren die functioneren als oplaadpoort.

Het display heeft een helder kleurentouchscreen met een hoog contrast van 240 x 204 pixels. Aan de linkerkant van de ring vind je een kleine drukknop. Zowel de knop als de ring zijn gemaakt van roestvrijstaal.

De informatie op het scherm is duidelijk en moeiteloos leesbaar. Door je pols omhoog te draaien komt het display tot leven en wordt de tijd weergegeven. Als je op net scherm de wijzerplaat naar links of rechts veegt, verschijnt er een snelkoppelingen menu naar de belangrijkste functies van deze wearable. 

In het menu vind je snelkoppelingen naar onder andere je huidige hartslag, het percentage aan activiteiten die je die dag al hebt gedaan, informatie over je laatste trainingssessie, gegevens over je slaap en de adaptieve training opties die voor jou worden aanbevolen op die dag.

Als het scherm actief is, kunt je door op de knop aan de zijkant van het horloge te drukken naar het menu gaan. In dit menu kun je kiezen om een activiteit te monitoren, je kunt een ademhalingsoefening doen (Serene) en een conditietest uitvoeren die een schatting maakt van het maximale zuurstofopnamevermogen. Het scherm gaat wel vrij snel alweer in slaapstand.

De draagbaarheid van de Polar Ignite

De Polar Ignite is bepaald niet zwaar. Het weegt slechts 35 gram, en dan is het gewicht van de polsband meegeteld. Misschien is het ietwat te licht als een horloge omdat je het gevoel hebt dat je niets aan je pols hebt. 

Anderzijds kun je ook weer zeggen dat het juist prettig is dat het horloge bijna niets weegt, omdat het je niet hindert tijdens het sporten en je er geen last van hebt als je het de hele dag draagt. Polar zegt ook dat het lichte gewicht een onderdeel is van de gestroomlijnde vormgeving, met het oog om het fitnesshorloge 24 uur per dag te kunnen dragen.

Of je het horloge 24 uur per dag zou willen dragen is de vraag. Om de hartslag meter goed te laten werken moet je de wearable nauwsluitend dragen, veel strakker dan een gewoon horloge. Dat kan op de lange termijn oncomfortabel worden. Ook het s’ nachts dragen van de Polar Ignite kan heeft zijn nadelen. 

Tijdens het slapen kan het horloge beginnen te schuiven en draaien waardoor het scherm soms aangaat. Aangezien je de omgevingsbewegingssensor niet kunt uitschakelen, noch de helderheid van het scherm kunt aanpassen, kan dat wel een beetje storend zijn.

Polar Ignite review: Fitness tracking

De reden dat je een fitnesshorloge zou willen kopen is waarschijnlijk om je sportactiviteiten en trainingssessies te monitoren en beter te begrijpen hoe jouw lichaam reageert op jouw trainingsschema.

Het monitoren van een activiteit is heel eenvoudig. Je kunt beginnen met een activiteit te monitoren door op de knop aan de zijkant te drukken en de activiteit uit de lijst kiezen. Het proces duurt ongeveer 2 seconden. Misschien is het merkwaardig dat een wearable met een ​​touchscreen een fysieke knop nodig heeft om een opname functie te starten, maar de handeling voelt niet echt onnodig gecompliceerd.

Als je eenmaal bent begonnen met opnemen, kun je het monitoren altijd pauzeren door op de knop aan de zijkant van het horloge te drukken. Zodra je verder wilt gaan met monitoren hoeft je alleen maar op het scherm te tikken: heel eenvoudig en intuïtief.

Om de opname te stoppen, drukt je eenmaal op de knop om te pauzeren, en hou je de knop nogmaals drie seconden lang ingedrukt (het scherm telt af). Aan het einde van elke sessie geeft de Polar Ignite je een samenvatting van de sessie, afhankelijk van de activiteit die je net hebt gedaan, inclusief gemiddelden en maximale hartslag, de cardio belasting, hartslagzones en verbrande calorieën.

polar ignite met app

Het monitoren optimaliseren met de Polar Flow app

De Polar Ignite bevat standaard 14 sport profielen. Bovendien kun je nog meer sportopties toevoegen met de Polar Flow app. Je kunt met de app tot maximaal 20 verschillende sport profielen toevoegen. 

Afgezien van de gebruikelijke sporten zoals hardlopen, fietsen en zwemmen, kunt je ook activiteiten kiezen die iets minder voor de hand liggend zijn als klimmen, krachttraining en zelfs jazz.

De app heeft ook nog als extra bijkomstigheid dat je je prestaties er nog beter mee kunt analyseren. Met de Polar Flow app heb je snel overzicht over je dagelijkse en wekelijkse activiteiten, de tijd die je actief bent geweest, verbrande calorieën, de genomen stappen en de afgelegde afstand. Aan de rechterkant kun je de resultaten zien van de conditietest

Bovendien kun je de Polar Flow app ook automatisch synchroniseren met apps zoals Strava, MyFitnessPal, TrainingPeaks, Google Fit en nog meer anderen.

Polar Ignite review: Sleep tracking en FitSpark

Ondanks dat het misschien niet de meest comfortabele wearable is om te dragen tijdens de slaap, kan de Polar Ignite zeker nuttige gegevens over je slaap verzamelen. Voordat het fitnesshorloge kan beginnen met de analyse van je slaappatronen moet je eerst hem eerst drie nachten dragen tijdens het slapen. 

Het horloge maakt tijdens deze 3 nachten een gemiddelde waarop een basislijn wordt vastgesteld. Na die derde nacht wordt op een schaal van 1 tot 100 aangegeven hoe goed je hebt geslapen.

Naast deze analyse heeft dit fitnesshorloge ook de functie Sleep Plus Stages. Deze functie volgt automatisch de hoeveelheid slaap die je krijgt en de kwaliteit van je slaap en laat je zien hoe lang je in elke slaapfase hebt doorgebracht.

De Nightly Recharge-functie vertelt je hoe goed je lichaam heeft kunnen herstellen van de lichamelijke belasting, bijvoorbeeld veroorzaakt door trainingssessies. En het enige wat je moet doen om deze gegevens te verzamelen is de Polar Ignite te dragen tijdens je slaap.

Bovendien geeft de Polar Flow app je tips om beter te kunnen slapen en je energieniveau te reguleren.

Adaptieve trainingsaanbevelingen

FitSpark is een handig hulpmiddel voor iedereen die niet zeker weet hoe een uitgebalanceerd trainingsplan op te stellen. Deze functie geeft suggesties voor 19 verschillende trainingssessies, op basis van je conditie, recente inspanningen en herstelstatus. In het FitSpark scherm krijg je elke dag een aanbevolen Kracht-, Cardio- of Ondersteunende training die het beste bij je past. 

Daarnaast krijg je elke dag drie alternatieve trainingssessies, mocht je zin hebben om iets anders te doen.

Nadat je een training hebt geselecteerd, krijg je nuttige uitleg van het doel van de training zoals “Matige training om je aerobe conditie te verbeteren”. De trainingen worden vergezeld door handige geanimeerde avatars om je te laten zien hoe elke beweging wordt gedaan. Krachtsessies worden ook geleverd met een gedetailleerd overzicht van oefeningen. Het nadeel is dat je geen toegang hebt tot de andere trainingen die op dat moment niet werden aanbevolen.

 Extra functies voor een bewuster leven

Naast dat je een heleboel sportactiviteiten kunt monitoren en je slaappatronen kunt volgen, kan de Polar Ignite je ook helpen bewuster te leven. Bijvoorbeeld met de Serene functie. Dit is een ademhalingsoefening die standaard in het horloge zit. 

Deze ademhalingsoefening kan je helpen om te kalmeren en het rustiger aan te doen als je geagiteerd of gewoon een beetje hyper voelt. Je kunt zelf instellen hoe lang je de ademhalingsoefening wilt doen. Het fitnesshorloge begeleid je door de sessie met behulp van real-time haptische feedback.

Naast de ademhalingsoefening kun je ook conditietesten uitvoeren met de Polar Ignite. Het zal je misschien verbazen dat je voor deze conditietesten moet gaan zitten of liggen en een paar minuten vooral niet moet bewegen. Dat lijkt tegenstrijdig voor een conditietest, maar de Polar Ignite meet tijdens deze test het maximale zuurstofopnamevermogen of wel de VO2 waarden. Daar heb je juist een constante en lage hartslag voor nodig, vandaar het stil zitten.

Technische specificaties van het Polar Ignite fitnesshorloge

Het horloge heeft een 165 mAh lithium-polymeerbatterij die vijf dagen mee gaat in horlogemodus met continue hartslagmeting voordat je hem weer op moet laden. Dat opladen gebeurt met een speciale magnetische houder waar je de wearable in plaatst. Het opladen gaat vrij snel, zelfs als het horloge bijna helemaal leeg is.

Het horloge heeft geen computer of telefoon met internetverbinding nodig voor het instellen, maar een internetverbinding wordt wel aanbevolen omdat je dan toegang hebt tot alle functies van het horloge. Je kunt de Polar Ignite koppelen met iOS 12 of hoger en met Android 6.0 of hoger. Daarnaast kun je ook via bluetooth 4.0 verbinding maken met het apparaat.

Smartphonemeldingen worden ook ondersteund door dit horloge. Je kunt deze openen door op de wijzerplaat omhoog te vegen. De apps die meldingen mogen verzenden, kunnen worden gewijzigd in de Polar Flow app onder ‘Apparaten’. Standaard staat de app meldingen van alle andere apps toe, wat het betekent dat het horloge ook trilt wanneer er een nieuw nummer wordt afgespeeld op Spotify. Waarschijnlijk wil je dat dus wijzigen.

Het horloge heeft bovendien een geïntegreerde GPS- en GLONASS-antenne en beschikt over Bluetooth. De Bluetooth connectie wordt gebruikt om compatibele Bluetooth-hartslagsensoren te verbinden en het horloge te synchroniseren met een telefoon waarop Polar Flow draait, de mobiele fitness-app van Polar.

Als klap op de vuurpijl heeft de Polar Ignite een WR30-classificatie voor waterbestendigheid. Dat betekent dat je hem kunt gebruiken om te zwemmen, je hoeft hem niet uit te doen als je onder de douche of in bad gaat en je kunt hem dus ook dragen tijdens erbarmelijke weersomstandigheden.

Het oordeel

De Polar Ignite levert wat die hij belooft te leveren. Wanneer je een triatlon liefhebber bent en wilt weten hoe je van minuut tot minuut gedurende je training hebt gepresteerd, is dit geen horloge voor jou. Deze wearable is meer een allround fitnesshorloge en biedt veel nuttige gegevens voor een schappelijke prijs. Bovendien kun je met de Polar Flow-app deze gegevens gemakkelijk inzien en begrijpen. De aanbevelingen voor adaptieve training zijn nuttig, gemakkelijk te volgen en motiverend.

De slaap volg functie is iets nieuws en een mooie toevoeging op de functionaliteiten van een fatsoenlijk fitnesshorloge uit het middensegment. De Nightly Recharge functie is handig als je de intensiviteit van je training wilt verhogen. Het is verleidelijk om rustmomenten over te slaan in de hoop extra trainingstijd te krijgen, maar in werkelijkheid zal een vermoeid lichaam geen betere prestatie kunnen leveren, en bestaat zelfs de kans dat je geblesseerd raakt. De functie helpt dan om je rust te pakken wanneer je lichaam erom vraagt.

De Serene-functie is een leuke toevoeging die je helpt om een ​​beetje meer bewust en ontspannen te leven. Zeker als je veel stress in je leven hebt zijn de ademhalingsoefeningen echt de moeite waard om in je dagelijkse routine te introduceren.

Conclusie:

Als je overweegt een fitnesshorloge te kopen is de Polar Ignite echt een goede keuze. De vormgeving van dit allround fitnesshorloge is eenvoudig maar stijlvol. De Polar Ignite is absoluut waar voor je geld en zal een geweldige metgezel voor je zijn zowel gedurende je fitnessactiviteiten als tijdens je slaap.