De beste smartwatch van 2023 – De top 12 & aankoopgids

Laatste update: 14 maart 2023 door Jidde Wiegertjes

Ben jij op zoek naar de beste smartwatch van 2023? Dan ben je hier op de juiste plek. Wij hebben de beste tien smartwatches voor jou op een rijtje gezet. Een smartwatch is een verlengde van je mobiele telefoon; en biedt extra informatie in je dagelijkse bezigheden. 

beste smartwatch 2022

Innovatieve onderdelen zoals hartslagmeters, waterdichtheid en nieuwe software maken het soms moeilijk om door de bomen het bos nog te zien. Er is dus een ruim aanbod van smartwatches op de markt; vandaar dat dit artikel jou kan helpen in het maken van een goede en weloverwogen keuze voor de best geteste smartwatches!

De 12 beste smartwatches van 2023

In deze lijst helpen wij jou met de keuze voor de beste smartwatch. Er is een ongelofelijk breed aanbod aan producten, en ieder van goede producenten. Wij hebben de tijd genomen om een uitvoering onderzoek – zowel in praktijk als theorie- uit te voeren om jou te helpen met deze keuze! Lees hieronder wat een smartwatch inhoudt en welke in 2023 het beste uit de test komen.

1. Samsung Galaxy Watch 4: De beste smartwatch

 • Beoordeeld 8.4/10
 • AMOLED display
 • Met ECG en bloeddrukmeter
 • Nauwkeurig GPS-systeem

De beste smartwatch is de Samsung Galaxy Watch 4. De Galaxy Watch 4 is de opvolger van de extreem succesvolle smartwatches van Samsung, de Galaxy Watch en de Galaxy Watch 3. Met de komst van de Samsung Galaxy Watch 4 zijn er een aantal nieuwe aspecten toegevoegd. Zo kan deze smartwatch ECG-scans maken, je hartslag zeer nauwkeurig meten, je bloeddruk meten en je gezondheid nauwlettend in de gaten houden met de Samsung Health Monitor App. De Galaxy Watch 4 maakt gebruik van een draaiende ‘bezel’ die ervoor zorgt dat je makkelijk over het scherm kunt navigeren. De Galaxy Watch 4 is speciaal gemaakt voor Android gebruikers. Wanneer je een IPhone bezit raden wij je aan om te kijken naar de Apple Watch series 7.


2. Apple Watch series 7: Smartwatch voor iPhone

 • Beoordeeld 9.4/10
 • Nieuwste Apple Watch
 • Always-on scherm
 • Grotere display
 • VO2-max metingen

De beste smartwatch voor iPhone gebruikers is de nieuwste Apple Watch series, de Apple Watch 7. Deze nieuwe smart watch komt met een vernieuwd design en een groter en platter scherm. Ook is de rand om het scherm heen smaller gemaakt, waardoor het display nog makkelijker af te lezen is. De nieuwste Apple Watch 7 serie komt in 2 formaten: 41 en 45 millimeter. Voor dames is de smartwatch van 41mm meer geschikt omdat deze beter past bij een dunnere pols. Voor heren is de smartwatch van 45mm vaak beter geschikt. De Apple Watch heeft een van de meest nauwkeurige hartslagmetingen van alle smartwatches. Verder in deze review laten we je zien hoe deze smartwatch werkt.


3. Garmin vivoactive 4/4S: Beste smartwatch dames

 • Beoordeeld 8.6/10
 • Ingebouwde muziekspeler
 • Batterijduur van 7 dagen
 • Garmin Pay

De beste dames smartwatch is de Garmin Vivoactive 4s. De Vivoactive 4S is een stijlvol, kwalitatieve smartwatch van het topmerk Garmin. Dit horloge is qua design perfect voor de vrouw, zowel qua uiterlijk van de smartwatch als qua ontwerp. De Garmin Vivoactive 4S wordt aangeboden in een 40mm versie, waardoor die perfect is voor een vrouwelijke pols. Het model wordt beoordeeld met een 8.6 en kent een ingebouwde muziekspeler. Het is mogelijk om met de Vivoactive te betalen met Garmin Pay. Daarnaast heeft de smartwatch een lange batterijduur van 7 dagen. De hartslag- en nauwkeurige gps-metingen zijn erg nauwkeurig en de smartwatch voldoet precies aan de kwaliteit die Garmin altijd levert. De Garmin Vivoactive is duidelijk een van de beste fitness trackers van het moment!


4. Samsung Galaxy Watch Active 2: Smartwatch voor android

 • Beoordeeld 9/10
 • ECG-metinngen
 • Zwemmen wordt automatisch herkend
 • Draairing verwerkt in de display

De beste smartwatch van Android gebruikers is de Samsung Galaxy Watch active 2.  De Samsung Galaxy Watch Active 2 is gericht op de actieve sporter. De smartwatch is erg uitgebreid en een hele mooie combinatie tussen een gezondheidshorloge en een smart watch. Dit model maakt gebruik van nauwkeurige ECG-scans. Daarnaast is de bloeddrukmeter zeer nauwkeurig en geeft een goede weergave van je gezondheid en stressniveau.

Het nadeel van de smartwatch is wel het volgende: Wanneer je een bloeddrukmeting wilt doen met de smartwatch moet je het horloge eerst kalibreren met een losse bloeddrukmeter. Het horloge is waterdicht. Daarnaast is het horloge geschikt voor o.a. de volgende sporten: Bergsport, fietsen, fitness, hardlopen, multisport, outdoor, tennis, wandelen, watersport, wintersport en zwemmen. Verder in deze review laten we jou zien hoe deze smartwatch werkt. Dit model is de beste wear os smartwatch. Lees verder wat dit het beste wear os smartwatch maakt!


5. : Samsung Galaxy Watch 4 Heren smartwatch

 • Beoordeeld 8.4/10
 • AMOLED display
 • Met ECG en bloeddrukmeter
 • Nauwkeurig GPS-systeem

De beste smartwatch voor heren is momenteel ook de Samsung Galaxy Watch 4. Deze nieuwe smartwatch blinkt in 2023 uit en accentueert de juiste elementen van een mooie smartwatch. De metingen zijn enorm accuraat en dit slim horloge draagt heel erg fijn om de pols. Ook heeft de Galaxy 4 een lange batterijduur.


Beste smartwatch kinderen: Kuus gps horloge

6. Kuus W1 GPS-horloge: Smartwatch voor kind

 • Beoordeeld 8.8/10
 • Goedkoop
 • Nauwkeurig GPS
 • Goede kwaliteit

Het beste smartwatch voor kinderen is het kinder gps horloge van kuus. Dit is een nauwkeurig GPS horloge speciaal gemaakt voor kinderen met een telefoon. De Smartwatch heeft een GPS die in heel Europa werkt. Het voordeel van deze smartwatch is dat je als ouder kan zien waar je kind zich bevindt.

De batterijduur van het model is ongeveer 1 dag, waardoor die niet snel zonder batterij komt zitten. Helaas heeft deze smartwatch geen functie zoals hartslagmetingen of waterdichtheid voor zwemmen.

Het dient meer als leuke gadget wat ervoor zorgt dat ouders makkelijk met hun kind kunnen bellen, snel kunnen zien waar hun kinderen zijn en een kind kan gemakkelijk via een knop SOS-signalen sturen. Veiligheid boven alles. Lees hier ons hele artikel over de beste smartwatch voor kinderen.


Beste smartwatch goedkoop: FItbit versa 3

7. Fitbit Versa 3: Beste goedkope smartwatch

 • Beoordeeld 8.0/10
 • 6 dagen batterijduur
 • Actieve zones
 • Nauwkeurig GPS-systeem

De beste goedkope smartwatch van 2023 is Fitbit Versa 3. De Fitbit Versa 3 heeft een ingebouwde GPS-sensor waardoor je je telefoon met een gerust hart thuis kan laten wanneer je gaat hardlopen.

Daarnaast heeft het horloge een ingebouwde opslagcapaciteit van ongeveer 2,5GB waardoor je bijna 300 nummers op kunt slaan, wat het een slim horloge maakt. De smartwacht maakt gebruik van een kleurrijk, AMOLED-scherm. Combineer dit met zeer nauwkeurige hartslagmetingen en ECG-scans van het topmerk Fitbit en je hebt een geweldige smartwatch in handen. Dit wordt allemaal aangeboden tegen een prijs van onder de €200 euro.

De Fitbit Versa 3 is niet de goedkoopste, maar wel een goede smartwatch die verkrijgbaar is! Bekijk hier onze volledige lijst van de beste goedkope smartwatch van 2023. Ondanks de prijs is de Versa 3 een erg goede smartwatch.


De beste smartwatches vergelijken

Wij hebben vrijwel elke gangbare smartwatch dat momenteel op de markt is vergeleken. Modellen van Garmin, Polar, Fitbit en nog veel meer komen voorbij. Hieronder een overzicht van de door ons uitgelichte smartwatcher; waar je meer kunt leren over de smartwatches en wat voor specificaties ze hebben.

Beste smartwatch Apple Watch series 7

Geschikt voor: iOS
Bluetooth: Ja
Beschikbare breedte: 45mm
Beschikbare kleuren: divers
Batterijduur: 1 dagen
Draadloos opladen: Ja
Waterdichtheid: Ja. 5
Merk: Apple

Apple Watch series 7

De Apple Watch series 7 is de nieuwste versie van de watch series. Het model komt met een nieuw design ten opzichte van de watch 6. Het nieuwe model kent een groter en een platter scherm. Ook is de rand die om het scherm heen zit smaller geworden.

Dit zorgt ervoor dat het display gemakkelijker af te lezen is. Daardoor ben jij de hele dag op de hoogte van de nieuwste notificaties, berichten en andere gezondheidsgegevens. De Watch 7 heeft een prachtig oled scherm en een always on retina display. Met het gebruik van het nieuwe digitale toetsenbord wordt het nog makkelijker om berichten te versturen naar al je contacten.

De metingen die het horloge doet zijn zeer accuraat. Denk hierbij aan hartslagmetingen, slaapmetingen en metingen van je zuurstofsaturatie. De nieuwe Apple Watch 7 komt in twee formaten: 41 en 45mm.

Welke specificaties heeft de nieuwste Apple Watch series 7?

De vernieuwde Apple Watch maakt gebruik van een always-on display. Dit is een display die 20 procent groter en 70 procent helderder is dan bij het vorige model. De smartwatch is geschikt om VO2-max metingen te maken die de zuurstofsaturatie in je bloed kunnen meten. Dit zorgt ervoor dat je beter in je hartslagritme kan trainen waardoor de kwaliteit van je sport vooruit kan gaan. Daarnaast houdt de smartwatch je hartslag bij, meet die je slaap en analyseert die je stress.

De ECG-hartfilmpjes die de Apple watch maakt kunnen erg bruikbaar zijn wanneer je hartproblemen hebt als aanvullende data voor bij de huisarts. Let op: Ga voor goed advies altijd naar een arts en vertrouw nooit blind op een smartwatch. Je kunt met deze smart watch contactloos betalen, via Apple Pay!

Kent de Apple Watch 7 ook nadelen?

Ja; maar niet veel. De Apple Watch series 7 is niet geschikt om te gebruiken wanneer je een Android smartphone hebt. Dit is het grootste nadeel. Daarnaast is de batterijduur van het model niet toereikend. Na een dag intensief gebruiken is de batterij leeg, waardoor je deze elke nacht moet opladen. Dit zorgt ervoor dat je niet je slaapmetingen uit kunt voeren. Daarom is het wenselijk om het model op te laden voordat je gaat slapen.

Wat is er nieuw bij de Apple Watch series 7?

Naast de gebruikelijke sensors waarmee je al je activiteiten kunt meten is het nu ook nog beter mogelijk om het zuurstofgehalte in je bloed te lezen. Al deze gegevens zijn ook nog eens gemakkelijk door derden te lezen.

In dat opzicht is er flinke vooruitgang geboekt. Het is ook gemakkelijker geworden om andere meting, zoals je hartslag te doen door de verbeteringen aan de bestaande sensors. Daarnaast geniet je van de voordelen van bijvoorbeeld het kompas en de hoogtemeter die erin zijn opgenomen.

Apple Pay

Door het gebruik van Apple Pay kan je gemakkelijk overal afrekenen. Het systeem werkt ongelofelijk makkelijk- en snel. Hierdoor hoef je in principe vaak geen portemonnee met je mee te dragen; wat voornamelijk voor vrouwen erg handig kan zijn! Een vrouw heeft niet altijd ruimte in haar broek om een portemonnee mee te dragen, waardoor dit een mooie oplossing kan bieden.

Voordelen
 • Alwas-on scherm is 20 procent groter en 70 procent helderder dan bij de series 6
 • Digitaal toetsenbord waarmee je makkelijk berichten stuurt naar je contacten
 • Meer inzicht in je VO2 max meting door maximale zuurstofopname metingen
 • Zeer accurate hartslagmetingen
Nadelen
 • Werkt niet met Android
 • Prijzig

Beste smartwatch Samsung galaxy watch 4

Geschikt voor: Android
Bluetooth: Ja
Beschikbare breedte: 46mm
Beschikbare kleuren: wit, zwart
Batterijduur: 2 dagen
Draadloos opladen: Nee
Waterdichtheid: Ja.
Merk: Samsung

Samsung Galaxy Watch 4

Met de Watch 4 en de Watch 4 classic zorg jij ervoor dat je altijd op de hoogte bent van de laatste notificaties. Daarnaast geeft deze prachtige smartwatch je nauwkeurige informatie over je gezondheid. De Samsung Galaxy Watch 4 heeft een horlogekast die gemaakt is van aluminium en daardoor is het een lichte smartwatch.

Dit maakt de watch 4 lichter dan de watch 4 classic; wat hem meer geschikt maakt om mee te sporten. De Samsung Galaxy Watch 4 blinkt uit in metingen van je bloeddruk, zuurstofsaturatie, hartslag en je slaap. Daarnaast geeft het een duidelijk en accuraat inzicht in je spiermassa, vetmassa en lichaamsvocht. Er zijn drie varianten van dit Android toestel: de 42, 44 en 46mm variant.

Specificaties van de Galaxy Watch 4.

De Galaxy Watch 4 is met name geschikt voor gebruikers met een Android telefoon. Wanneer je een iPhone bezit raden wij je aan te kijken naar de Apple watch Series 7. De Watch 4 heeft een 1,4 inch AMOLED-scherm wat zorgt voor prachtige kleuren.

Een amoled scherm is beter dan een oled scherm De smartwatch weegt ongeveer 52 gram; wat normaal is voor een smartwatch van een degelijk formaat. Er wordt gebruik gemaakt van Gorilla Glass. Dit is een type glass dat niet gemakkelijk beschadigd. Het horloge is waterdicht en geschikt om mee te zwemmen buiten en binnenwateren. Je kunt er helaas niet contactloos mee betalen.

Waarom is de Galaxy Watch 4 de beste smartwatch?

De galaxy watch 4 is volgens ons de beste smartwatch omdat deze – voor de prijs waarvoor die aangeboden wordt – het meest complete plaatje biedt. Daarnaast zijn de metingen van de Watch 4 het meest accuraat ten opzichte van de prijs. Hierdoor is de prijs en kwaliteitverhouding van dit model ongelofelijk goed. Een echte aanrader voor elke sporter en smartwatch liefhebber!

Voordelen
 • De Bioelectrical Impedance Analysis functie, ECG hartslagmeter en bloeddrukmeter geven je nauwkeurig inzicht in je gezondheid via de Samsung Health Monitor app.
 • Dankzij de draaiende bezel om het scherm navigeer je makkelijker door je apps en berichten.
 • Je downloadt jouw favoriete apps op het slimme horloge dankzij het Wear OS besturingssysteem en de Google Play Store.
Nadelen
 • Dit Samsung horloge is niet compatibel met iOS smartphones (Apple iPhone).
 • Om een bloeddrukmeting te doen met het horloge, moet je eerst het horloge kalibreren met een losse bloeddrukmeter.

Samsung galaxy watch active 2

Geschikt voor: Android | iOS
Bluetooth: Ja
Beschikbare breedte: 44mm
Beschikbare kleuren: Zwart, zilver, roségoud
Batterijduur: 2 dagen
Draadloos opladen: Nee
Waterdichtheid: Ja.
Merk: Garmin

Samsung Galaxy Watch Active 2

De Samsung Galaxy Watch Active 2 is een vrij nieuwe model op de markt gebracht door Samsung en richt zeer meer op sportprestaties dan grappige smartwatchfuncties. Het is de sportievere versie van de Samsung Galaxy Watch en de Samsung Galaxy Watch Active. Het model beschikt over betere meet- en gezondheidsmogelijkheden dan de bovenstaande twee modellen doen.

De nieuwe functies van de Galay Watch Active 2

Het Design van de Samsung Galaxy Watch Active 2 is vrij simplistisch maar ook subtiel. Het geeft direct de sportieve vibe af die je ervan verwacht, maar is ook goed te combineren met het dagelijkse werkleven. De Smartwatch kent een luxueuze uitstraling waardoor die goed gedurende de hele dag gedragen kan worden.

Verbeterd GPS-systeem ten opzichte van de Samsung Galaxy Watch

Een van de pijnpunten van de Samsung Galaxy Watch was het GPS-systeem. Dit werkt niet altijd naadloos en geeft af en toe de verkeerde signalen door. Met de komst van de Active 2 is het GPS-systeem dan ook aanzienlijk verbeterd. Dit is een zeer welkome toevoeging aan de Samsung series- aangezien GPS van grote toevoeging kan zijn tijdens het sporten. Let wel op: Het GPS-systeem is nog steeds niet vlekkeloos. Er worden nog steeds fouten gemeten in het model. Wanneer je een GPS-systeem wilt dat naadloos werkt – en dit erg belangrijk voor je is- raden wij je aan om te kijken in de lijst van beste sporthorloges. Via Garmin Pay kun je contactloos betalen!

Qua gewicht is de smartwatch nét iets zwaarder dan haar voorgangers, maar dit lijkt geen probleem te vormen in gebruik. Het blijft een enorm goede smartwatch. De reden voor het zwaardere gewicht is omdat er wat extra functionaliteiten zijn toegevoegd, die helaas wat extra gram erbij sprokkelen. Echter, de Samsung Galaxy Watch Active 2 is al een lichtgewicht van zichzelf, dus veel zal je er niet van merken!

Verschillende formaten van de Samsung Galaxy Watch Active 2

Het model komt in twee verschillende maten, en veel verschillende kleuren. De maten van de Active 2 zijn 40- en 44mm. Dit is net iets groter dan het kleinere formaat van de Samsung Galaxy Watch met haar 38mm. De smartwatch wordt aangeboden in de volgende kleuren: Zwart, Goud, Roségoud en Zilver.

De Active 2 komt met een 340mAh batterij, wat zorgt voor een degelijke batterijduur van ongeveer twee tot vijf dagen. Dit hangt er vanaf hoe intensief je het model gebruikt, en welke applicaties gebruikt worden.

Wat is er nog meer nieuw in de Samsung Galaxy Watch Active 2?

Er zijn naast een verbeterd GPS-systeem nog meer leuke toevoegingen en verbeteringen bij de Active 2. Zo wordt zwemmen nu automatisch herkend door de smartwatch en worden de zwemtraining- en metingen automatisch aangezet. Daarnaast meet de Samsung Galaxy Watch Active 2 naast je sportmetingen ook constant je hartslag en je stressniveau.

Wanneer je op zoek bent naar een perfecte hartslagmeter wordt er aangeraden om een borstband te gebruiken. Wanneer je dit niet fijn vindt- wat wij kunnen begrijpen – zijn er ook een goed aantal sporthorloges die kunnen helpen bij het accuraat meten van je hartslag. De beste hartslagmeters vind je hier.

Voordelen
 • 4G op je horloge
 • Accurate ECG-hartslagmeter en bloeddrukmeter
Nadelen
 • Horlogekast niet volledig zwart, maar heeft een blauw randje

Apple Watch series 6 voorkant

Geschikt voor: OS
Bluetooth: Ja
Beschikbare breedte: 42mm
Beschikbare kleuren: Wit/zwart/goud
Batterijduur: 1 dagen
Draadloos opladen: Ja
Waterdichtheid: Ja.
Merk: Apple

8. Apple Watch series 6

Overstegen door het nieuwste model, de apple watch 7. Maar voor de liefhebber is de Apple Watch 6 ook nog een prima aankoop, en iets goedkoper dan het ineuwste model. Apple is al jaren leidend op de markt van smartwatches en dit model doet daar dan niet aan onder. 

Is de Apple Watch een gezondheidshorloge?

De apple watches zijn vanaf het 4e model steeds meer gaan richtten op gezondheid, en daar doet de 6 zeker niet aan onder. Qua design verschilt het niet veel van de watch 7, beiden modellen zijn prachtig ontworpen. Met de komst van de nieuwe Apple Watch 6 zijn er voornamelijk kleine verbeteringen gedaan.

De series 5 was al een weergaloos model, en het nieuwe model heeft de puntjes op de i gezet. Alhoewel, er zijn zeker noemenswaardige nieuwe toevoegingen aan de Watch 6 toegevoegd.

Waarschuwing over ‘gevaarlijke situaties’

Wat ook in de lijn is van de nieuwe gezondheidsvoering van Apple, is het oog voor je hart dat dit model uitdraagt. Je hartslag wordt continu gemeten en wanneer er significante afwijkingen optreden ontvang je een notificatie op je smartwatch.

Ook heeft de Apple Watch 6 een ingebouwde decibelmeter welke je kan waarschuwen wanneer je je in een situatie omgeeft waar het aantal decibel schadelijk is. Met de sterke toename in gevallen van tinnitus is dit een ongelofelijk fijne toevoeging om te hebben! De smartwatch kan daarnaast ook – voor vrouwen – helpen bij het in de gaten houden van je menstruatiecyclus.

De Apple Watch 6 heeft bijvoorbeeld een always-on display waardoor het mogelijk is om direct op elk moment de tijd af te lezen, je berichten te lezen of je notificaties te bekijken. Dit wordt toegevoegd zonder dat het ten koste gaat van de batterijduur. Ook heeft de Apple Watch 6 een nieuwe kompasfunctie die altijd aan kan geven op welke hoogte je je begeeft.

ECG-scan

Net zoals de Apple Watch series 5 dit kan; is het mogelijk om met de series 6 een ECG-scan te maken. Een elektrocardiogram scan. Dit wordt gedaan door middel van de digital crown, die een stroomschokje door je lichaam zend om de activiteit van de hartspier te meten. In principe wordt een ECG-scan normaliter in het ziekenhuis gemaakt, maar de Apple Watch 6 kan dit nu ook. Let wel op: dit is niet vervangend en dient alleen als toevoeging aan informatie.

Wanneer je twijfelt over hartproblemen of andere problemen moet je direct een huisarts raadplegen! De ECG-scan sluit naadloos aan op de nieuwe visie van de wearables van Apple: het leven een betere en veiligere kwaliteit geven. Er wordt direct gericht op het verbeteren van gezondheid.

Maten & Specificaties

De Apple Watch series 6 komt in twee verschillende maten: 40mm en 44mm. Het besturingssysteem is geschikt voor iOS en het model heeft een touchscreen scherm. Ingebouwd in de Apple Watch 6 zit een navigatiefunctie en een spraakbesturing. De smartwatch leent zich voor veel verschillende soorten sporten waar zwemmen en hardlopen onder vallen.

Daarnaast zit er een ingebouwde stappenteller, traptredenteller in. Helaas mist de Apple Watch 6 wel een slaaptracker. Dit komt waarschijnlijk door de batterijduur die toch een beetje tegenvalt (het geval bij elk Apple Watch model). Hierdoor is het gebruikelijk om je Apple Watch 6 op te laden terwijl je slaapt; waardoor een slaapfunctie overbodig is geworden.

Voordelen
 • Perfect gezondheidshorloge
 • Zeer accurate hartslagmetingen
 • Goedkoper dan de Apple Watch 7
 • Always-on display
Nadelen
 • Werkt niet samen met Android
 • prijzig

fitbit versa 3 voorkant

Geschikt voor: Android | iOS
Bluetooth: Ja
Beschikbare breedte: 40mm
Beschikbare kleuren: Divers
Batterijduur: 6 dagen
Draadloos opladen: Nee
Waterdichtheid: Ja.
Merk: Fitbit

9. Fitbit Versa 3

De Fitbit Versa 3 is het nieuwe model voor de beginnende en gemiddelde smartwatchliefhebber. Het is het soort model dat veel functies bevat, waardoor je een globaal idee krijgt van hoe het met jouw activiteit en gezondheid gesteld is. Dat maakt het dus voor heel veel mensen precies het juiste soort horloge om als hulpmiddel in het drukke leven te gebruiken.  

De specificaties van de Fitbit versa 3

Het is natuurlijk niet vreemd dat de Fitbit versa 3 vooral veel sensors en mogelijkheden op het gebied van fitness te bieden heeft. Je beweging en hartslag worden gedurende de dag voortdurend vastgelegd.

Dat is echter lang niet het enige. Het nieuwe model heeft bijvoorbeeld ook een scherpe GPS-tracker die zeer nauwkeurig is en die ook binnen 20 seconden verbinding kan leggen. Het scherm is Always On. De batterijduur is flink lang, maar wel afhankelijk van de functies die je gebruikt. Zo kan het dus variëren van 24 uur tot 6 dagen. Deze Versa 3 is meer dan een Fitness tracker.

Wat vinden wij van de Fitbit versa 3?

De Fitbit versa 3 is betaalbaar en veel van de functies zijn goed bruikbaar. Dit is in ieder geval voor ons een belangrijke zet aan pluspunten.

Doordat Fitbit zich ook sterk richt op gezondheid en fitness weet je ook dat de kwaliteit van de functies van een hoog niveau is. Dat is ook een sterke kant te noemen. In veel opzichten is dit model dus goed bruikbaar voor mensen die hun fitheid en gezondheid willen meten op elk niveau.

Er zijn ook wel wat minpunten te noemen. Het belangrijkst nadeel daarvan is natuurlijk dat Fitbit met abonnementsvormen werkt. Wil je nog meer inzicht en nog beter werken, dan moet je daar dus extra voor betalen.

De conclusie van de Versa 3

De Fitbit versa 3 is een goede fitness tracker waarmee je alle basis zaken op een goede manier kunt meten en vastleggen. Daardoor kan je dus al heel snel en heel gemakkelijk je levensstijl onderzoeken en waar nodig aanpassingen doen.

Het is echter wel zo dat de branche niet stilstaat. Dat betekent dus dat sommige concurrenten inmiddels meer te bieden hebben dan Fitbit. Het is dus wel belangrijk om voor jezelf te bepalen of de versa 3 wel het model is waar jij als gebruiker beter van wordt, of dat je beter een meer geavanceerd model kunt kiezen.

Voordelen
 • Laat je portemonnee gerust thuis, want je betaalt contactloos met je horloge via Fitbit Pay.
 • Dankzij de ingebouwde gps ontvanger houd jij ook je route bij zonder telefoon in de buurt.
 • Je ontvangt niet alleen meldingen van berichten, maar je belt ook via het horloge als je telefoon in de buurt is.
Nadelen
 • Fitbit is niet compatibel met Huawei P8 Lite en P9 Lite smartphones.
Fossil Sport gen 5 voorkant

Geschikt voor: Android | iOS
Bluetooth: Ja
Beschikbare breedte: 45mm
Beschikbare kleuren: Zwart
Batterijduur: 3 dagen
Draadloos opladen: Nee
Waterdichtheid: Ja.
Merk: Fossil

10. Fossil Sport Gen 5

De Fossil Sport is een van de goedkopere modellen op de markt, wanneer je kijkt naar een kwalitatieve smartwatch. De Fossil sport is geschikt om je hartslag mee te meten, GPS-tracking te doen en je calorieën te meten. Een van de voordelen van de Fossil sport is wel dat deze waterdicht is.

De Fossil sport verbind je gemakkelijk met je mobiele telefoon en je ontvangt hierdoor appjes en notificaties op je smartwatch.

De Fossil Sport is – zoals de naam al doet vermoeden- de sportieve versie van de Fossil modellen. Hierdoor is dit model ook meer gericht op haar sportaanvullingen. Hierbij is het erg fijn dat de Fossil sport een degelijke hartslagmeter heeft, een prima GPS-functie en een ingebouwde stappenteller. Daarnaast is de Fossil Sport dus ook swimproof.

Wat is beter met de komst van de Sport Gen 4S?

Bij het introduceren van de nieuwe generatie Fossil Sport smartwatches zijn een aantal verbeteringen gekomen. Je kunt je afvragen of deze verbeteringen van groot genoeg kaliber zijn, maar die vraag leggen we bij jou neer. Onze mening is dat het een afdoende smartwatch is, die voor de aangeboden prijs zijn werk goed doet.

Met de introductie van dit model is er veel gekeken naar het verbeteren van de batterijduur en de snelheid van het opladen. Deze waarden zijn dan ook verbeterd. De batterijduur is in smartwatchmodus zo’n 36 uur wat op zich prima is.

Daarnaast gaat het opladen van de Fossil Sport Gen 4S erg snel. Binnen 1 uur opladen is het model al voor tachtig procent opgeladen. Dit is erg fijn want hierdoor kan je de smartwatch veel en intensief gebruiken; zonder lang te hoeven wachten op het opladen! Daarnaast heeft het model een prachtig lcd scherm.

Voordelen van de Fossil Sport Gen 4S

De Fossil Sport kent een aantal voordelen ten opzichte van andere smartwatches. Een van de voordelen van de Fossil is dat deze erg licht is. Met haar 36 gram heb je bijna niet door dat je de Fossil Sport om je pols hebt. Dit maakt het gebruiksgemak van het model zeer fijn.

Ter vergelijking: De Fossil Q Explorist weegt met een leren band ongeveer 68 gram. En wanneer je hiervan de metalen versie draagt weegt deze zelfs 159 gram. Dit betekent dus dat de Fossil Sport voor zijn model zeer licht is – wat een groot pluspunt is!

Daarnaast kent de smartwatch een display scherm van 1,2 inch. De diameter van de smartwatch is 41mm of 43mm. Dit zorgt ervoor dat de smartwatch lekker compact is en niet te groot oogt. De behuizing van de Fossil Sport is van plastic gemaakt, waardoor het gewicht laag kan blijven. De Fossil Sport kent aan de zijkant van de smartwatch drie knoppen, waarmee je het model kan besturen.

Conclusie van de Fossil Sport Gen 4S

Wanneer je op zoek bent naar een sportieve smartwatch met een Wear OS is de Fossil Sport een degelijke keuze. Hierbij moet gezegd worden dat uiterlijk en design van de smartwatch belangrijk zijn.

Echter, de Fossil Sport beschikt over minder mogelijkheden dan de meeste smartwatches doen. Het model concurreert bijvoorbeeld met de Samsung Galaxy Watch 4. De Samsung Galaxy watch 4 doet alles wat de Fossil Sport ook doet, maar dan een stuk beter. De Galaxy Watch is dan ook wel honderd euro duurder waardoor de Fossil Sport een goede overweging kan zijn.

Een ander alternatief op de Fossil Sport is de Fitbit Versa 3. Dit model is niet heel veel duurder dan de Fossil Sport en is eigenlijk ook kwalitatief beter.

Voordelen
 • Scherm met always-on display
 • mooi, strak design
 • geschikt voor een vrouwelijke pols
 • nauwkeurige metingen
Nadelen
 • volumeregeling hapert soms
 • soms batterijproblemen waardoor deze eerder opgaat dan verwacht

ticwatch pro 3 voorkant

Geschikt voor: Android | iOS
Bluetooth: Ja
Beschikbare breedte: 45mm
Beschikbare kleuren: zwart
Batterijduur: 10 dagen
Draadloos opladen: Nee
Waterdichtheid: Ja.
Merk: Ticwatch

11. Ticwatch Pro 3

De Ticwatch pro is voor veel mensen een vrij onbekend horloge. Dit komt omdat de horloges nieuw zijn in de zeer competitieve markt van sporthorloges en smartwatches.

De Watch is compatible met zowel Android als iOS. Maakt gebruik van een 1,4’’ 400×400 OLED display. Heeft een intern geheugen van 4GB en een batterijduur van 10 dagen. Ook heeft de Ticwatch een lcd scherm. Het horloge wordt opgeladen door een magnetische pin die gekoppeld kan worden.

Specificaties van de Ticwatch Pro

Het horloge springt er op een aantal vlakken uit. Het heeft een zeer accurate GPS en hartslagmeter. Daarnaast is de prijs zeer laag- wat de prijs/kwaliteit uitstekend maakt. Ondanks de goedkopere prijs werkt alles nagenoeg perfect. Het horloge bevat alle functies die je voor het sporten nodig hebt. Want het horloge niet kan, en de Apple Series 5 bijvoorbeeld wel, is het opnemen van een telefoontje met je horloge.

Kent de Ticwatch pro 3 ook nadelen?

Er zijn eigenlijk twee nadelen van dit horloge. Allereerst het design. Het Design vinden wij persoonlijk erg mooi, maar het is niet voor iedereen weggelegd. Het is een vrij specifiek horloge en het moet echt in je smaak vallen wil je deze aanschaffen. Daarnaast is de manier van het horloge opladen niet zo elegant. Dit gaat namelijk via een magnetische pin die aangesloten staat op de smartwatch. Niet zoals het Samsung horloge- draadloos. Maar voor de rest is deze smartwatch van zeer goede kwaliteit- en tegen zeer lage prijs.

Voordelen
 • Enorm goede batterijduur
 • Prachtig horloge; een sierraad om je pols
 • goede prijs/kwaliteit verhouding
 • Accurate meetwaarden
Nadelen
 • Niet optimaal met iOS
 • Je moet de app downloaden voor de tic health etc.

fitbit ionic voorkant

Geschikt voor: Android | iOS
Bluetooth: Ja
Beschikbare breedte: 42mm
Beschikbare kleuren:Wit/grijs/zwart/oranje

Batterijduur: 12 dagen
Draadloos opladen: Nee
Waterdichtheid: Ja.
Merk: Fitbit

12. Fitbit Ionic

De Fitbit Ionic smartwatch is een zeer mooi model met ingebouwde muziek, GPS, een ingebouwde pols hartslagmeting en je kan betalen via je pols met Fitbit Pay. Ook krijg je bij de Fitbit Ionic een ondersteuning van veel activiteiten en verschillende soorten sporten. De Fitbit Ionic is een combinatie van een Activity tracker en een smartwatch. Het is een zeer uitgebreid en slim model waarmee je goed om kan gaan zonder je telefoon in je hand te houden. 

Waar is de Fitbit Ionic goed in?

Na de test bleek dat de Fitbit Ionic een aantal aspecten heeft waar deze echt in uitblinkt. De ingebouwde hartslagmeter van de Ionic is nauwkeurig en heel makkelijk te bedienen met de functies op het scherm. Daarnaast kent de Ionic een degelijk design maar niet zo mooi als bijvoorbeeld de Apple Watch 5 (dit blijft natuurlijk subjectief). Het scherm van de Ionic is mooi en helder van design. Een ander groot voordeel van de Ionic is de mogelijkheid tot verschillende horlogebandjes die je zelf aan kunt passen. Wij zijn hierbij groot fan van de band van leder.

Een erg handige functie van de Fitbit Ionic is de ingebouwde muziekspeler. Ook wel de stand alone muziekspeler genoemd. Dit zorgt ervoor dat je een ingebouwd geheugen hebt om je eigen muziek op te slaan of op te downloaden. De Fitbit Ionic kent 3 leds waardoor de hartslagmeting zeer nauwkeurig wordt.

Met de komst van de Fitbit Ionic zijn de kinderziektes van de originele fitbit ionic verholpen, hierdoor is de kwaliteit van het product heel veel toegenomen. Ondanks dat de Ionic op de 10e plek is gezet in deze lijst is het een aanrader!

Wat is er nieuw in de Fitbit Ionic?

Met de komst van de Fitbit Ionic zijn er een aantal mooi nieuwe updates bijgekomen. Zo is het nu mogelijk om te betalen via je pols met Fitbit Pay. Daarnaast is de Fitbit Ionic compleet waterdicht wat het model zeer geschikt maakt voor fanatieke zwemmers. Ook is de Ionic beter verbonden aan je pols met de nieuwe bandjes, waardoor deze er onder geen voorbehoud meer af kan vallen. De Fitbit Ionic kent twee soorten bandjes die je kunt kopen, wat ervoor zorgt dat er voor iedereen een juiste fit is!

Het scherm van de Ionic is heel mooi en een beetje afgebogen aan de randen. Daarnaast is het scherm vrij groot wat het makkelijk(er) maakt om af te lezen.

Conclusie van de Fitbit Ionic

Concluderend willen wij zeggen dat de Fitbit Ionic een goede koop is – met name voor mensen die zwemmen graag doen. Het model leent perfect om in het zwembad te gebruiken. Daarnaast is de toevoeging van Fitbit Pay erg fijn en maakt dit je leven een stukje makkelijker. Ook is de Fitbit Ionic zeer uitgebreid en wordt deze aangeboden tegen een degelijke prijs. De reden waarom dit model zo ‘laag’ in de lijst wordt genoemd is omdat de Ionic deels een Activity tracker is. Daarom is het – wanneer je het over een smartwatch hebt- niet de beste optie. Dit betekent dus niet dat de Fitbit Ionic geen goede koop is!

Voordelen
 • Geschikt voor onderwater
 • Ingebouwd, nauwkeurig GPS-systeem
 • Goedkoop maar goede kwaliteit
Nadelen
 • Er zijn betere alternatieven van Fitbit
 • Je kunt niet zelfstandig bellen
 • Prima prijs/kwaliteit; maar het kan beter.

Wat is het verschil tussen een smartwatch en een sporthorloge?

Tegenwoordig zijn er drie verschillende wearables op de markt, namelijk de smartwatch, het sporthorloge en de Activity tracker. Een smartwatch leent zich als verlengde van je mobiele telefoon en helpt bij je dagelijkse bezigheden. 

Een sporthorloge is voornamelijk gericht op het verbeteren van je sportprestaties en een Activity tracker richt zich op het meten van je dagelijkse bezigheden. Denk hierbij aan het tellen van je stappen, traptreden en hartslag. Er zitten vaak overeenkomsten tussen de drie soorten wearables, maar de verschillen zorgen ervoor dat deze wearables in drie categorieën worden geplaatst!

Een smartwatch is dus eigenlijk een telefoonaccessoire. Je kunt gemakkelijk zien hoe laat het is, of je berichten hebt binnengekregen en bepaalde notificaties aanzetten. Daarnaast kan je ook de statistieken van je sportprestaties bijhouden en met sommige modellen zelfs betalen. 

Smartwatches in 2023 zijn ongelofelijk capabel en bieden dan ook heel veel. Je kan tegenwoordig met alleen je stem zoekopdrachten op het internet uitvoeren. Daarnaast zitten er in een smartwatch vaak ook een ingebouwde hartslagmeter en GPS-tracker. Kortom: de mogelijkheden met een smartwatch zijn eindeloos.

Een smartwatch is dus eigenlijk een telefoonaccessoire. Je kunt gemakkelijk zien hoe laat het is, of je berichten hebt binnengekregen en bepaalde notificaties aanzetten. Daarnaast kan je ook de statistieken van je sportprestaties bijhouden en met sommige modellen zelfs betalen. Smartwatches in 2023 zijn ongelofelijk capabel en bieden dan ook heel veel. Je kan tegenwoordig met alleen je stem zoekopdrachten op het internet uitvoeren. Daarnaast zitten er in een smartwatch vaak ook een ingebouwde hartslagmeter en GPS-tracker. Kortom: de mogelijkheden met een smartwatch zijn eindeloos.

Wat zijn de belangrijkste eigenschappen van een smartwatch?

Er zijn veel verschillende soorten smartwatches op de markt met ieder zijn eigen specificaties. Maar de meeste smartwatches hebben een aantal overeenkomende specificaties die in bijna elk model wel terugkomen. Het ene model excelleert meer in bijvoorbeeld batterijduur waarbij het andere model meer excelleert in hartslagmetingen. Hieronder worden de specificaties weergegeven die bij de meeste smartwatches ingebouwd zijn; en eigenlijk wel verwacht worden.

 • Een ingebouwde hartslagmeter
 • Ingebouwde stappenteller en traptredenteller
 • Ontvangen van notificaties
 • Inzicht in het aantal calorieën dat je verbrand
 • Meldingen van (social) apps
 • Het afspelen van muziek
 • Sportmetingen en metrix
 • Bijhouden van slaapkwaliteit
 • Verwisselbare bandjes (niet bij elk model mogelijk)

Vragen en antwoorden:

Wat is de beste smartwatch?

De beste smartwatch is de Samsung Galaxy Watch 4 voor Android gebruikers en de Apple Watch series 7 voor Apple gebruikers

Wat is de beste goedkope smartwatch?

De beste goedkope smartwatch is volgens ons de Fitbit Versa 3. De reden hiervoor lees je in dit artikel over de beste smartwatch van het jaar.

Wat is het verschil tussen een sporthorloge en een smartwatch?

Een sporthorloge is echt gericht om sportprestaties te verbeteren. Een smartwatch is een vergende van je mobiele telefoon en dient meer als een ‘gadget’. Er zitten erg veel overlappende functies tussen sporthorloges en smartwatches?

Wat zijn de belangrijkste functies van een smartwatch?

De belangrijkste functies die een smartwatch moet hebben zijn: Hartslag meten, slaapmetingen, ECG-scans, menstruatiecyclus bijhouden, VO2-max meten, sportmetingen en de GPS-modus.

Hoe wordt de optische hartslag gemeten door je smartwatch?

Hartslag wordt gemeten door een bijzondere technologie genaamd photoplethysmography ((PPG). Hierdoor wordt er honderden keren per seconde een licht geprojecteerd op de huid. Dit licht wordt gereflecteerd en de weerkaatsing geeft een indicatie over de hartslag. Deze werkt in combinatie met een optische hartslagmeter en zorgt tezamen met algoritmische software voor de bepaling van je hartslag.

Waar kan ik het beste een smartwatch kopen?

Voordat je een smartwatch gaat kopen is het belangrijk deze eerst te vergelijken. Bekijk waar jouw vereisten liggen en koppel deze aan de smartwatch die bij je past. Wij helpen je met het uitzoeken van een smartwatch die perfect voor jou is!

Bronnen:

Castaneda, Denisse. Et. al. A review on wearable photoplethysmography sensors and their potential future applications in health care International journal of biosensors & bioelectronics (2018): 195.

Dhruv R. Seshadri, Bittel, Bara. Et. al. Accurate of Apple Watch for detection for atrial Fibrillation. AHA Journals (24 feb 2020): 704.