Beste Sporthorloge van 2023 : bekijk onze top tien.

Laatste update: 7 september 2023 door Jidde Wiegertjes

Een sporthologe is een must have, voor iedere serieuze sporter!

Huawei Watch 3 all day health coaching

Ben jij op zoek naar het beste sporthorloge van 2023? Wij hebben het voor je uitgezocht en laten je zien welk sporthorloge het beste uit de test komt per categorie. Of je op zoekt bent naar het beste sporthorloge voor dames, voor heren, voor hardlopen of voor fietsen: wij hebben het voor je uitgezocht. Daarnaast hebben wij gekeken naar de beste deal voor het sporthorloge op dit moment.

De 10 beste sporthorloges van dit moment:

Geen zin om het hele artikel te lezen? Geen probleem. Dit zijn de 10 best geteste sporthorloges:

 1. Garmin Forerunner 245: Het beste sporthorloge van 2023
 2. Garmin Forerunner 55: Beste hardloophorloge
 3. Garmin Vivoactive 4/4S: Beste dames sporthorloge
 4. Garmin Fenix 7
 5. Garmin Venu 2
 6. Polar Pacer Pro
 7. Garmin Forerunner 955
 8. Apple Watch Series 8
 9. Samsung Galaxy Watch 5
 10. Suunto 9

Sporthorloges zijn special gemaakt voor het verbeteren van sportprestaties voor amateurs en professionals. Door het secuur meten van je hartslag, vo2-max, sportprestaties en andere metrics kan je goed en duidelijk in kaart brengen hoe je beter wordt in de sport die je uitoefent.

Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat het gebruiken van een sporthorloge ervoor zorgt dat de kwaliteit van je sport omhooggaat en de kans op een blessure verminderd wordt.

Een sporthorloge is niet te verwarren met een activity tracker, smartwatch of een stappenteller horloge. Een sporthorloge is echt bedoeld om je sportprestaties te verbeteren.

De 10 beste sporthorloges van dit moment

1. Beste sporthorloge voor dames: Garmin Vivoactive 4/4S

 • Beoordeeld 8.6/10
 • Ingebouwde muziekspeler
 • Batterijduur van 7 dagen
 • Garmin Pay

Het beste sporthorloge voor dames is volgens ons de Garmin Vivoactive 4S. Dit model van garmin wordt aangeboden in een 40mm versie en een 45mm versie; waar met name de 40mm versie vaak goed om een vrouwenpols past. Met een batterijduur van 8 dagen gaat het sporthorloge erg lang mee. 

Daarnaast heeft de Garmin vivoactive 4/4S een ingebouwde muziekspeler. Het horlogebandje van de Garmin kan makkelijker verwisseld worden voor diverse kleuren.

2. Garmin Forerunner 935: Beste horloge voor heren

 • Beoordeeld met een 9/10
 • GPS, stappenteller, swimproof
 • Multi-sport modus
 • Robuust design

Voor een heren sporthorloge wordt er gekeken naar een robuuster, mannelijker model ten opzichte van het beste sporthorloge voor dames. Hiermee is de keuze voor ons gevallen op de Garmin Forerunner 935 en de Garmin Forerunner Fenix 6. Beide sporthorloges zijn multi-sporthorloges die geschikt zijn voor vrijwel elke sport. 

Hierbij kun je denken aan klimmen, fietsen, roeien, hardlopen, skiën en zwemmen. De Garmin Fenix 6 is aanzienlijk duurder dan de Forerunner 935; maar waarschijnlijk ook het meest robuuste en complete sporthorloge dat je op de markt zult vinden. 

Onze aanrader is de Garmin Forerunner 935; omdat dit voor de meeste mensen betaalbaarder zal zijn. Wanneer je dieper in de buidel wilt tasten is de Fenix 6 een aanrader.

beste_sporthorloge_sporthorloge_garmin_forerunner_245-removebg-preview

3. Beste sporthorloge: Garmin Forerunner 245

 • Beoordeeld met een 9.2/10
 • Geschikt voor onderwater
 • Garmin Connect
 • Batterijduur van 7 dagen

Het beste sporthorloge van Garmin is de Garmin Forerunner 245. De Forerunner 245 is tevens een van de beste sporthorloges van 2023. Daarnaast is het horloge zeer geschikt om mee te hardlopen, door de goede GPS, hartslagmetingen en batterijduur. De Forerunner 245 is een upgrade ten opzichte van de Garmin Forerunner 35.

Het sporthorloge is geschikt om mee te zwemmen. Daarnaast is het mogelijk om berichten te ontvangen op het sporthorloge. Een nadeel is dat Garmin Pay niet ondersteund wordt op dit sporthorloge, waardoor dit niet te gebruiken is.

beste_sporthorloge_polar_ignite-removebg-preview

4. Polar ignite: Beste model van Polar

 • Beoordeeld met een 8.8/10
 • Zeer nauwkeurige GPS
 • Mooi en betaalbaar
 • Strak design

Het beste sporthorloge van Polar is de Polar Ignite. Polar is een merk dat bekend staat om de kwaliteit van haar gps-metingen. Daar is dit model dan ook zeer geschikt voor. Met de Polar Ignite kun je heel geschikt hardlopen, mountainbiken, wielrennen maar ook goed fitnessen, watersporten en diverse andere sporten uitoefenen. 

Dit Polar Sporthorloge komt met nauwkeurige hartslagmetingen en een batterijduur van ongeveer 5 dagen.

5. Beste hartslagmeter: Polar Vantage V2

 • Beoordeeld met een 8.6/10
 • Geschikt voor fitness
 • GPS-systeem
 • Accurate hartslagmeter

Naast het hebben van een nauwkeurig GPS-systeem is het hebben van een ingebouwde hartslagmeter ook een vereiste voor een sporthorloge. De hartslagmetingen zijn de basis voor het verbeteren van jouw trainingen en het verzamelen van belangrijke gegevens. Dit geldt voor zowel de beginnende als meer professionele sporter.

Sporthorloges maken gebruik van een optische hartslagmeting (OHR) en deze is gebaseerd op fotoplethysmografie (PPG). Dit is een manier waar; met behulp van leds en een lichtsensor veranderingen in de grootte van bloedvaten wordt gemeten. Deze worden vervolgens omgezet in hartslagmetingen.

6. Beste hardloophorloge Garmin Forerunner 35:

 • Beoordeeld met een 9/10
 • Perfect voor hardlopen
 • Goedkoop sporthorloge
 • Ingebouwde GPS

De Garmin Forerunner 35 is veruit het beste hardloophorloge dat ontwikkeld is. Tegen een laag tarief wordt er een zeer degelijk en simplistisch model aangeboden dat geschikt is voor vrijwel elk type sporter. Met nauwkeurige metingen en een makkelijk te besturen sporthorloge zit je altijd goed met de Forerunner 35. Daarnaast wordt dit model aangeboden tegen een prijs van ongeveer honderd euro en is het goedkoopste model dat je op de markt tegen gaat komen. Bekijk onze volledige lijst van de beste hardloophorloges voor meer informatie over welke modellen er nog meer geschikt zijn om mee hard te lopen.

7. Meest uitgebreide: Garmin Fenix 6

 • Beoordeeld met een 9.6/10
 • Batterijduur van 14 dagen
 • Voorgeladen TOPO kaarten
 • Zuurstofmetingen

Het beste fietshorloge is volgens ons een horloge net de meest nauwkeurige GPS-metingen. De meest nauwkeurige GPS-metingen komen voornamelijk van het merk Garmin. Garmin is namelijk bekend om haar navigatiematerieel en daar zijn zij al jaren in gespecialiseerd. Voor het fietsen is het prima om een wat robuuster en zwaarder sporthorloge te dragen dan bij het hardlopen. Hierdoor raden wij voor de wielrennen beiden de Garmin Fenix 6 aan en de Garmin Forerunner 935. Beiden modellen die zeer uitgebreid zijn, een uitstekende gps-nauwkeurigheid kennen en alle nodige trainingsgegevens voor fietsers goed kunnen verwerken.

8. Garmin Swim 2: Zwemhorloge

 • Beoordeeld 7.6/10
 • Perfect voor zwemmen
 • Zelfstandig GPS
 • Goede prijs/kwaliteit

Het beste horloge om mee te zwemmen is de Garmin Swim 2. Een Garmin zwemhorloge dat speciaal gemaakt is voor de sport, zoals de naam al verklapt. De Garmin Swim 2 bevat een hartslagmeter. Daarnaast zijn de sensoren vooral gericht op de afstand die je zwemt, de mate van inspanning die je per arm maakt en de kwaliteit van je oefening. Het is fijn om de zwem workout die je doet nu eindelijk eens op een goede manier te registreren en analyseren. Dat het horloge daarnaast ook nog eens gewoon mooi is vormgegeven en gemakkelijk te dragen is, vinden wij natuurlijk minstens zo belangrijk.

Koopgids: Waar moet je op letten bij het kopen van een sporthorloge?

Een sporthorloge kiezen is geen makkelijke opgave. Er zijn erg veel modellen op de markt, met voor ieder wat wils. In deze koopgids helpen we jou bepalen welk model bij je past. Hierbij letten we op het verschil tussen een sporthorloge, activity tracker en smartwatch. Daarna kijken we naar de toepassing voor verschillende sporten. Als laatste duiken we wat dieper in de eigenschappen van een sporthorloge. 

Wat is een activity tracker?

Een activity tracker geeft je inzicht in je dagelijkse activiteiten. Denk daarbij aan het aantal stappen dat je zet, aantal calorieën dat je verbrandt en de kwaliteit van je slaap. Een activity tracker is bedoeld om je dagelijkse leven meer beweging te geven. Het verschil met een sporthorloge is dat een activity tracker vaak minder uitgebreid is.

Wat is een smartwatch?

Een smartwatch is een verlengde van je mobiele telefoon. Je ontvangt berichten, e-mails, agenda-notificaties en whatsapp berichten. Daarnaast kun je met een smartwatch bellen via je telefoon, wat met een sporthorloge niet altijd kan. 

Een smartwatch is ook geschikt om te gebruiken voor je sportmetingen. Maar dit is niet het uitgangspunt van een smartwatch. Hierdoor zullen de metingen rondom je sportprestaties minder uitgebreid en diepgaand zijn. Voor een recreatieve sporter biedt dit vaak geen beperkingen ten opzichte van een sporthorloge. 

Wat is een sporthorloge?

Een sporthorloge is bedoeld om de prestaties en kwaliteit van je sporten te verbeteren. Dit wordt gedaan door essentiële onderwerpen te meten, zoals je hartslag, vo2-max en gemeten inspanning. Je traint effectief en gericht met een sporthorloge door in de juiste hartslagzone te trainen en het juiste vermogen te leveren, welke sport je dan ook uitoefent. Hierdoor kun je makkelijker nieuwe doelen bereiken. Ideaal!

Sporthorloges voor verschillende sporten

In de volgende alinea duiken we wat dieper in de verschillende sporten die je kunt uitoefenen met een sporthorloge. Sommige sporthorloges, of merken, zijn gespecialiseerd in specifieke sporten. Dit is een belangrijk onderwerp om op te letten bij het aanschaffen van een sporthorloge. 

Hardlopen

Hardlopen is een van de meest uitgeoefende sporten met een sporthorloge. Afstand, snelheid, gps, hartslagzones en zuurstofgehalte in je bloed (vo2-max) zijn metingen die erg belangrijk zijn. Daarnaast zijn onderwerpen als staplengte, cadans en grondcontacttijd ook te meten. Veel sporthorloges zijn geschikt als hardloophorloge. Ons favoriete horloge voor hardlopen blijft de Garmin Forerunner 55. Deze wordt aangeboden tegen een goedkope prijs en levert precies wat nodig is. 

Zwemmen

Als je wilt zwemmen met je sporthorloge is het belangrijk om een onderscheid te maken of je in binnenwater (zwembad) of open water wilt zwemmen. Voor het zwemmen in een binnenbad of open water zijn verschillende programma’s beschikbaar. Controleer goed of het horloge wat je op ogen hebt geschikt is voor het type zwemmen dat je wilt uitoefenen. Eigenschappen waar je op kunt letten zijn SWOLF-tracking, aantal slagen, zwemtijd, vo2-max en hartslagsensor. Een van onze favoriete zwemhorloges is de Garmin Swim 2.

Fietsen & Wielrennen:

Wanneer je graag op de racefiets, spinfiets, mountainbike of binnenbaan fiets springt kan een sporthorloge onmisbaar zijn. Je kunt eenvoudig het vermogen waarmee je trapt en de trapfrequentie koppelen. Daarnaast is gps, hartslagmetingen en vo2-max erg belangrijk om in je sporthorloge te hebben. Onze keuze voor het wielrennen valt op de Garmin Forerunner 55 in een goedkoper budget, of de meer robuuste Garmin Fenix 7 als je wat meer uit wilt geven. 

Triatlon

Bij een triathlon horloge is het erg belangrijk dat alle 3 de sporten (zwemmen, fietsen, hardlopen) naadloos gemeten worden en dat het gemakkelijk is om tussen de profielen te wisselen. Daarnaast moet een triathlon horloge waterdicht zijn en tegen een stootje kunnen. Wij adviseren hierdoor de Garmin Fenix – series als beste horloge voor een triatlon.

Fitness

Een fitnesshorloge moet een hartslagmeter bevatten. Daarnaast is het essentieel om uitgebreide fitness profielen in te kunnen laten. Hierdoor kan een fitness horloge hoe vaak je een oefening uitvoert en je data systematisch opslaan. Hierdoor krijg je het meest nauwkeurige beeld van je training, wat ten goede komt van je prestaties.

Golfen

Een golfhorloge moet een programma hebben om de sport golfen te meten. Dit programma moet altijd de afstand tot de green kunnen aangeven. Hierdoor kun je inschatten hoe hard, en met welke club je moet slaan. Een golfhorloge moet ook de tijd van de ronde en de score ten opzichte van de par kunnen bijhouden. Wij adviseren te kijken naar een horloge van Garmin, of een speciaal horloge ontworpen voor golfen. 

Outdoor sporten

Outdoor sporten, zoals bergbeklimmen of wandelen, vergen wat andere eigenschappen dan de meeste horloges. Het is belangrijk om hoogte te kunnen meten (barometer) en een betrouwbaar gps-systeem te hebben (GPS, GLONASS en GALILEO). Daarnaast is waterdichtheid en stootvastheid erg belangrijk. Hierdoor adviseren wij de Garmin Fenix 7, wat een erg robuust sporthorloge is. 

Sportprofielen: 

Kies een sporthorloge dat jouw activiteiten ondersteunt. Of je nu rent, zwemt of fietst, specifieke sportprofielen zorgen voor nauwkeurige metingen en prestatie-analyse.

GPS: Onmisbaar voor het volgen van routes en afstanden. GPS helpt je bij het ontdekken van nieuwe paden en houdt je voortgang bij, of je nu buiten rent of fietst.

Muziek: Geniet van je favoriete nummers tijdens het sporten. Horloges met muziekopslag en -streaming brengen motivatie en ritme naar je trainingssessies.

Horlogeband: Comfort is cruciaal. Kies een band die prettig zit en niet irriteert tijdens beweging. Verstelbare en ademende banden zijn essentieel voor lange workouts.

Waterdichtheid: Sporten gaat vaak gepaard met zweet en regen. Een waterdicht horloge beschermt tegen vocht en laat je zonder zorgen trainen, zelfs in natte omstandigheden.

Batterijduur: Lange batterijduur zorgt dat je horloge altijd klaar is voor actie. Kies een model dat voldoende energie heeft om je te begeleiden tijdens je langste workouts.

Strava: Verbindt met populaire apps zoals Strava om je prestaties te delen en te vergelijken. Social sharing motiveert en geeft een extra dimensie aan je sportieve inspanningen.

Formaat van het horloge: Kies een horloge dat bij je past. Een comfortabel formaat en gewicht zijn belangrijk voor een prettige draagervaring, zowel tijdens het sporten als dagelijks gebruik.

Verschillende merken sporthorloges

Garmin: Hét Navigatie- en Prestatiemerk

Garmin, bekend om uitstekende navigatie en sportprestaties, biedt een breed scala aan sporthorloges. Voordelen zijn de geavanceerde GPS-tracking voor nauwkeurige routes en de connectie met Garmin Connect-app voor diepgaande analyses. Hun sporthorloges zijn geschikt voor verschillende sportprofielen, van hardlopen tot bergbeklimmen.

Nadelen omvatten soms complexe menu’s die wat gewenning vergen en een hogere prijsklasse voor high-end modellen. Toch biedt Garmin waar voor je geld door uitstekende prestatiegegevens en trainingsinzichten. Voor serieuzere atleten en avonturiers is Garmin de ideale keuze.

Fitbit: De Allround Gezondheidsvriend

Fitbit staat bekend om de focus op algemene gezondheid en fitness. Hun sporthorloges combineren activiteiten- en slaaptracking met hartslagmeting. Voordelen zijn de gebruiksvriendelijke app, sociaal delen en betaalbare opties voor dagelijks gebruik.

Nadelen zijn beperktere sportfuncties vergeleken met gespecialiseerde merken en mogelijk minder robuuste bouwkwaliteit. Fitbit richt zich op mensen die hun algehele gezondheid willen verbeteren, met extra functies zoals stressmonitoring en vrouwelijke gezondheidstracking.

Suunto: Voor de Avonturiers

Suunto blinkt uit in outdoor-activiteiten. Voordelen zijn de robuuste constructie en specifieke sportprofielen voor avontuurlijke sporten zoals duiken en bergbeklimmen. Hun horloges zijn ook stijlvol en geschikt voor dagelijks gebruik.

Nadelen omvatten mogelijk een steiler prijskaartje en minder focus op algemene gezondheidsfuncties. Suunto is ideaal voor avonturiers die precisie en betrouwbaarheid zoeken in extreme omstandigheden.

Polar: Expert in Hartslagmeting

Polar staat bekend om hun nauwkeurige hartslagmeting en trainingsinzichten. Voordelen zijn de uitgebreide hartslaggegevens, trainingsschema’s en de Polar Flow-app voor analyse.

Nadelen kunnen een minder uitgebreide GPS-tracking en beperktere smartwatch-functies zijn. Voor serieuze atleten die gefocust zijn op hartslagmeting en gepersonaliseerde training, biedt Polar een betrouwbare keuze.

Vragen en antwoorden

Wat is het verschil tussen een sporthorloge, smartwatch of activity tracker?

Er is een belangrijk verschil tussen de drie bovenstaande wearables. Een sporthorloge – zoals omschreven in dit artikel – richt zich vaak op het verbeteren van sportprestaties. Dit gaat gepaard met hartmetingen, sportmetingen en ondersteunende data om beter en fijner te gaan sporten. Een activity tracker is gemaakt om je dagelijkse activiteiten te meten. Een smartwatch is gemaakt als verlegende van je mobiele telefoon en een ‘allround’ wearable.

Waarom staat de Apple Watch niet in de lijst?

De Apple Watch Series zijn zeer populair wearables, maar het zijn geen sporthorloges. De Apple Watch valt namelijk onder smartwatches

Waarom staan er zoveel Garmin horloges in de lijst?

Dit klopt inderdaad, er staan erg veel Garmin modellen in de lijst. Garmin is al jaren een van de meest vooruitstrevende merken op het gebied van sporthorloges en blijft ons weer verrassen. De velen hoge posities van de Garmin horloges zijn meer dan terecht

Waar worden jullie reviews op gebaseerd?

Onze reviews worden gebaseerd op het testen van de producten, en het lezen van alle beschikbare informatie op het internet. Daarnaast wordt ook consequent overlegd met gebruikers van producten hoe zij deze ervaren en wat hun positieve- en negatieve ervaringen zijn

Bronnen:

Reeder, Blaine & David BS, Alexandria, et. al. Health at hand: A systematic review of smart watch uses for health and wellness. The Journal of Biomedical Informatics 3/10 (2016): 269-276.

Castaneda, Denisse. A review on wearable photoplethysmography sensors and their potential future applications in health care International journal of biosensors & bioelectronics (2018): 195.

Wat vinden onze lezers van dit artikel over Sporthorloges
4.8 sterren rating gebaseerd op 101 reviews.
Schrijf een review