Beste Sporthorloges 2018- Vergeleken in December

Wil je het beste sporthorloge 2018 aanschaffen? Als je de prachtige hedendaagse technologie optimaal wilt benutten dan is een sporthorloge een zeer belangrijk product. Een sporthorloge biedt eindeloze mogelijkheden en ziet er tegenwoordig net zo mooi – misschien mooier uit dan een klassiek model. Het aanbod van sporthorloges varieert enorm in de huidige markt. Van kleinere simplistische modellen tot robuuste mannelijkere modellen. De mogelijkheden van sporthorloges zijn eindeloos en het wordt moeilijk om door de bomen het bos nog te zien. Gelukkig is daarvoor een oplossing. In de onderstaande review(s) wordt er uitvoerig gekeken naar de beste modellen op de markt. Hier wordt een oprechte- en niet bevooroordeelde mening gegeven zodat ook jullie de beste keuze kunnen maken bij de aanschaf van een sporthorloge. Om dit te doen hebben we een top 5 gemaakt van de huidige sporthorloges in 2018, die actueel is samengesteld. Bij deze top 5 sporthorloges wordt niet alleen gelet op kwaliteit, maar ook de prijs-kwaliteit verhouding vinden wij zeer belangrijk. Lees hieronder verder en kijk naar onze 5 beste sporthorloges uit 2018!  

Bekijk ook onze top vijf van:

Beste Zwemhorloges  |  Beste Activity Trackers |   Beste Sporthorloges < 200,- Euro

Bekijk snel de vijf beste sporthorloges.

Innovatieve onderdelen waaronder de vernieuwde hartslagmeters, de sterke waterdichtheid, verbeterde software en veel andere aspecten hebben de sporthorloges tot een revolutionair punt gebracht. Ik heb de laatste maanden de tijd genomen om mij te verdiepen in iets wat ik zeer interessant vindt; namelijk sporthorloges. Hopelijk hebben jullie iets aan mijn oprechte- niet bevooroordeelde review. Veel leesplezier!

Naam Sporthorloge

Gewicht (Kg)

Besturingssyteem

Prijs

Apple Watch Series 3

0,032 (32 gram)

iOS

Fitbit Charge 3

0,029 (29 gram)

Android | iOS

Garmin Vivomove HR

0,040 (40 gram)

Android | iOS

Polar M600 - GPS Sporthorloge

0,063 (63 gram)

Android | iOS

Garmin Forerunner 735

0,0402 (40,2 gram)

Android | iOS | Windows Mobile

Let op: in dit artikel worden zowel sporthorloges als activity trackers omschreven. De Fitbit is bijvoorbeeld een activity tracker. Ik heb bewust geen onderscheid gemaakt tussen deze twee omdat ik denk dat voor het uitoefenen van de gewenste sporten beiden horloges goed functioneren. Houdt dus wel in je achterhoofd dat de Fitbit een activity tracker is en daarom andere functionaliteiten heeft als een sporthorloge; dit gaat met name over het afspelen van muziek en beschikbaarheid van Apps. Een activity tracker is minder uitgebreid in deze componenten. Dit gezegd hebbende; veel succes met het maken van de juiste keuze!

Fraai Design en topproduct

Door Jidde Wiegertjes | Laatste keer bewerkt: 16 November, 2018.

Waarom is de Apple Watch Series 3 het meest populaire sporthorloge?

Ondanks de verdeeldheid over Apple Watch series in vergelijking met andere sporthorloges blijft voor mij de Apple Watch een van de beste opties die momenteel op de markt is. De Apple Watch is een stukje sterke innovatie met een simpele handleiding. Het is vergelijkbaar met een IPhone. De Apple Watch series 3 biedt alle mogelijkheden die een sporthorloge nodig heeft. Zoals een ingebouwd GPS systeem en een nieuwe hoogtemeter. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van een vernieuwd software systeem voor de Work-Out-App die intensieve intervaltrainingen (ook wel HIIT genoemd) gebruikt. Ook is het gemakkelijker dan ooit tevoren om jouw favoriete muziek af te spelen tijdens het sporten!

smartwatch apple series 3
Bekijk hier de prijs

De Apple Watch series 3 biedt de mogelijkheid om je slaapritme nauwkeurig bij te houden en te analyseren. Daarnaast is  het ook gemakkelijk om je verbrande calorieën bij te houden, het aantal gezette stappen, je gelopen afstand(en) en er zit een ingebouwde hartslagmeter in. De Apple Watch is volledig waterdicht tot 50 meter diepte en maakt hem zeer geschikt om mee te zwemmen. Er zit tegenwoordig een ingebouwde extra optie in om je baantjes te meten en analyseren dus voor zwemmen zeker een van de betere opties met een integraal softwaresysteem.

Welke sporten zijn beschikbaar voor de Apple Watch series 3?

De Apple Watch leent zich eigenlijk perfect voor elke sport die er is. Er is namelijk software te downloaden voor het tracken van verschillende soorten sporten. Zo is deze gemakkelijk bruikbaar voor bijvoorbeeld hardlopen, of paardrijden maar is het horloge ook zeer goed inzetbaar voor watersport. Het horloge is bijvoorbeeld ook te gebruiken voor duiken, wel maar tot 50 meter diepte maar met de gebruikelijke PADI-diploma’s mag je toch niet dieper dan 20 meter diep duiken.

Het horloge staat bekend om het comfortabele design. Hij valt namelijk heerlijk om de pols en je vergeet al snel dat je een horloge draagt, zoals het natuurlijk bedoeld is. Het horloge is van sterke kwaliteit en wordt van robuust maar fraai materiaal gemaakt. Dit resulteert in een horloge wat stootbestendig is lange tijd meegaat.

Voor mij is het enige nadeel aan dit horloge het feit dat die alleen compatible is met een IPhone, en dan ook nog eens vanaf 5s of hoger. Dit betekend dat wanneer je gebruik hiervan wilt maken je een iOS systeem moet hebben. En dat is helaas alleen beschikbaar op de IPhone.

Concluderend wil ik graag stellen dat de Apple Watch niets voor niets bovenaan mijn lijstje staat. Als je in het bezit bent van een IPhone is dit veruit je beste en toekomstgerichte keuze. Het is een horloge dat zijn tijd vooruit is en tegelijkertijd zeer eenvoudig in gebruik. Hij laad gemakkelijk op, heeft een lange batterijduur en functioneert precies zoals je dat van een sporthorloge verwacht.

Voordelen

Nadelen

 • Uitstekende kwaliteit

 • Krachtige batterijduur

 • Veel ingebouwde applicaties voor verschillende sporten     

 • OLED display

 • 100% water resistent

 • Werkt alleen maar met IPhone 5s of nieuwer.

 • Bellen en berichten verzenden is alleen mogelijk in combinatie met een IPhone.

Hartslagmeter in je sporthorloge

Het is voor veel mensen belangrijk dat ze bij het sporten constant hun hartslaggegevens vast kunnen leggen. Er zijn twee manieren waarop een hartslagmeter kan werken in samenwerking met een sporthorloge. De eerste manier is deze geïntegreerd in het horloge zelf, de tweede manier is een borstband die gecombineerd wordt met je horloge. Het voordeel van de ingebouwde hartslagmeter is dat je de gehele dag je hartslag bij kan houden en niet alleen tijdens het dragen van een borstband.

Inzicht in je hartslag kan verschillende dingen voor je betekenen. Bij het sporten is het namelijk van belang je hartslag op peil te krijgen. Dit betekend een constante hartslag over wat je doet. Per training verschilt het natuurlijk wat de pieken en dalen in je hartslag zijn, maar als je het over een langere periode bekijkt kan je een constante vinden. Met behulp van de gegevens van je rusthartslag, anaerobe drempel en maximale hartslag kan je je training optimaliseren!

Laag geprijsd, duurzaam en van goede kwaliteit

Is de Fitbit Charge 3 een verbetering ten opzichte van zijn kleine broertje?

Officieel is de Fitbit Charge 3 een activity tracker en geen sporthorloge, maar ik schaar ze ook onder de sporthorloges omdat de functionaliteiten weinig verschillen. Het enige verschil is dat een sporthorloge vaak wat meer mogelijkheden biedt zoals bellen, whatsappen en het gemakkelijk afspelen van muziek.

De Fitbit Charge 3 is een scherp geprijsde opvolger van zijn eerdere versie, de Fitbit Charge 2. De Charge 2 was een zeer succesvolle serie die het voor jaren goed heeft volgehouden. Het grote verschil tussen deze twee zit in de trackers die in het scherm gebruikt worden. In het nieuwe model wordt namelijk gebruikt gemaakt van een prachtig OLED scherm dat een toename van 40% in schermoppervlak heeft. Dit maakt het horloge een stuk gebruiksvriendelijker dan zijn voorganger en daarom voor mij ook een van de beste opties van dit lijstje.

fitbit charge best gekocht sporthorloge 2018
Bekijk hier de prijs

De Fitbit Charge is een zeer geschikt horloge dat velen functies omvat. Zo is deze goed geschikt om vrijwel elke sport mee uit te voeren; waaronder: zwemmen, hardlopen en het tracken van je slaapritmes.

De trackers van de Fitbit maken je zeer bewust van je bezigheden en je activiteiten per dag. Er is in 2018 officieel onderzoek gedaan naar de werking van sporthorloges of activity trackers. Dit onderzoek heeft officieel bewezen dat het bezitten van één van deze twee een positieve invloed heeft op de gezondheid van een mens. Denk hierbij aan het duidelijk meten van je dagelijks gelopen afstand of hardloopafstand, je verbruikte calorieën en je gemiddelde hartslag. Ook is een zeer belangrijke factor dat de Fitbit gemakkelijk je slaapritmes bij kan houden. Met de toenemende werkdruk slapen steeds meer mensen moeilijker. Met behulp van een activity tracker wordt het gemakkelijk om dit bij te houden en te analyseren om zo mogelijk je slaapritme beter op peil te krijgen.

De Fitbit heeft een ingebouwde hartslagmeter die goed functioneert. Deze zit verworven in de polsband van je horloge en geeft je nauwkeurige informatie over je hartslag. Daarnaast is het horloge zeer duurzaam. Het product heeft een lange batterijduur en is zeer sterk van kwaliteit waardoor deze niet snel kapot zal gaan. Het wordt gekocht met een aanbod van twee verschillende bandjes, van verschillende groten. Deze zijn gemakkelijk te verwisselen.

Voordelen

Nadelen

 • Goede kwaliteit

 • Relatief goedkoop

 • Comfortabel ontwerp    

 • Duurzaam

 • Minder uitgebreid dan een sporthorloge.

 • Bij fitness alleen de tijd en hartslag gemeten

Uniek strak design en krachtige innovatie

De Garmin Vivomove HR- hybride smartwatch- is al tijden een koploper op de markt. Het merk Garmin heeft het altijd, met reden, zeer goed gedaan op het gebied van smartwatches omdat ze een van de meest innovatieve producten hebben neergezet. Zo heeft de Garmin Vivomove beide een digitaal en een analoog systeem. Het horloge is volledig waterdicht tot vijftig meter. Ook houdt het horloge nauwkeurig bij hoeveel stappen er gezet worden en welke afstanden gelopen worden. Dit zit allemaal geïntegreerd in het systeem. Daarnaast houdt het horloge ook goed bij hoeveel calorieën er verbrand worden.

Het Garmin horloge heeft een speciale functie waarbij stressniveau gemeten wordt. Dit gaat voornamelijk door de ingebouwde hartslagmeter in combinatie met logaritmen die een functioneel stressniveau kunnen aantonen. Dit is niet persé tijdens sport zelf heel belangrijk, maar geeft een goed inzicht over hoe jou dagen eruit zien en wat je stress geeft en niet. Ook kan dit reden zijn om juist te gaan sporten om stress verlagend er weer uit te komen. Dit is voor mij een zeer goede reden om de Garmin Vivomove aan te schaffen, zeker in de prestatiemaatschappij die we tegenwoordig hebben. Het onder controle krijgen en kunnen analyseren van je stress is erg belangrijk wil je niet voor je dertigste met een burn-out thuis komen te zitten.

Beste Garmin Sporthorloge - Zwemhorloge
Bekijk hier de prijs

De oplaadsnelheid van de Garmin Vivomove is vrij snel. Meestal is het horloge binnen twee uur volledig opgeladen, terwijl andere sporthorloges er vaak wat langer over doen. Dit gaat ook rechtstreeks op met de lange batterijduur, van circa. 5 dagen. Het horloge heeft daarnaast een simpel maar zeer strak design dat beide voor mannen en vrouwen mooi is om te dragen.

Wanneer er gegevens getoond worden of je wilt deze tonen op je sporthorloge dan springen de analoge wijzers van je sporthorloge aan de kant zodat de digitale gegevens mooi weergegeven kunnen worden. Naast het praktische aspect hiervan is het ook nog eens een mooi pronkstuk. Ingebouwd in het horloge zitten velen sportmogelijkheden embedded met software. Namelijk: hardlopen, wandelen, krachttrainen, cardio en zwemmen.

Garmin heeft zijn eigen app ontwikkeld die al tijden zeer goed beoordeeld wordt en functioneel werkt. De app is betrouwbaar en heeft continu software updates om alles up-to-date te houden. Een nadeel van de app is wel, roeien wordt niet standaard in het pakket aangeboden. Wanneer je dus van plan bent om met het sporthorloge te gaan roeien dan moet je even goed kijken naar de mogelijkheden hiervoor.

Een leuk weetje van het horloge is dat deze gaat vibreren wanneer er een oproep binnenkomt. Dit is natuurlijk volledig zelf af te stellen naar wens. Ik vind het erg fijn want met deze functie mis ik nooit meer een telefoontje waarbij ik eerder mijn mobiel wel eens weglegde zodat ik niet constant afgeleid raakte. Ook zorgt dit ervoor dat je je mobiel ergens anders even aan de oplader kan leggen en zonder zorgen nog steeds connected bent met de buitenwereld.

Concluderend vind ik de Garmin Vivomove HR-Hybrid een van de beste, en veruit het beste horloge dat Garmin geproduceerd heeft. Het is een sterk geprijsd horloge met veel mogelijkheden. Daarnaast heeft het een prachtig, simpel maar uniek design en heeft het horloge een zeer krachtige batterijduur. Ik zou dan ook zeker aanraden om dit horloge aan te schaffen want ik kan mijzelf bijna niet voorstellen dat het een miskoop zou zijn!

Voordelen

Nadelen

 • Strak design

 • Erg innovatief

 • Goede prijs-kwaliteitsverhouding   

 • Duurzame koop en duurzaam in gebruik

 • In het zonlicht is het moeilijk om het scherm af te lezen

 • Bij gebruik van eigen systeem niet gemakkelijk om elke sporten te beoefenen

Simpel design met velen functies en mogelijkheden

De Polar M600 is de nieuwste versie van Polar met een GPS optische pols en een ingebouwde hartslagmeter. Het horloge is geschikt voor het uitoefenen van velen verschillende sporten. Het horloge is de nieuwste versie momenteel op de markt, waar de eerdere versie de M430 eerder op de markt was. Het is dus voornamelijk een horloge wat voor mij aan te raden is voor mensen die eerder al gebruik hebben gemaakt van een Polar horloge en graag een nieuwe of vernieuwde versie zouden willen gebruiken.

Technisch gezien heeft de Polar M600 een aantal goede voordelen. Zo is dit horloge volledig waterbestendig tot vijf meter diepte met daarbij gebruik van een interne sensor om hartslag te meten. De hartslagmeter is in dit horloge een echt minicomputertje aangezien deze gebruik maakt van 4GB opslagruimte gecombineerd met 512RAM en twee cores om alles soepel te laten verlopen. Daarnaast heet de Polar M600 een gebruiksduur van ongeveer twee dagen. Dit is voor een sporthorloge een vrij gemiddelde tijdsduur. Wanneer het horloge in constant gebruik is, is deze goed voor ongeveer 8 uur sport. En nu moeten we even eerlijk wezen, hoe vaak sport jij langer dan 8 uur? Wanneer je een marathon gaat rennen is dit niet de beste optie, maar voor wat recreatievere vormen van sport leent het horloge zich uitstekend.

polar m600 best gekocht sporthorloge 2018
Bekijk hier de prijs

Het horloge maakt gebruik van een scherpe combinatie in schermformaat en pixeldichtheid (260ppi). Het horloge heeft een enigszins koplopende positie in de markt door de goede functionaliteiten en de nauwkeurige hartslagmeting in combinatie met de weergave hiervan.

In combinatie met de Polar Beat App is het gemakkelijk om al je sportactiviteiten en te meten. Ook kunnen de gegevens makkelijk ingezien en herzien worden via je telefoon. Het geeft dus ook veel voldoening om ’s avonds op de bank te zitten en rustig even je gegevens van de afgelopen dag of week te bekijken en hierop te reflecteren.

Het design van de Polar M600 is niet uitspringend. Het is een fraai, en mooi stukje design maar het springt er niet uit zoals de Garmin Vivomove HR dat wel doet. Het voordeel is wel dat het horloge uniseks is en dus voor iedereen draagbaar. Daarnaast zit het zeer goed om je arm en heb je niet het gevoel dat het horloge iets zwaarder is dan de rest in de lijst.

Een aantal leuke voordelen van de Polar M600 zijn bijvoorbeeld : De keuze in kleur voor het horloge (mijn voorkeur gaat naar zwart), de sterke kwaliteit van het glas, de bluetooth verbinding, de Cadansmeting, de ingebouwde hoogtemeter, ingebouwde interne GPS-systeem, mogelijkheid om te gebruiken voor velen sporten. Natuurlijk zijn alle bovenstaande genoemde voordelen niet alles. Dit zijn echter voor mij denk ik de meest belangrijke voordelen van het horloge wanneer het gebruikt wordt voor sport.

Voordelen

Nadelen

 • De zeer nauwkeurige hartslagmeting

 • Kwaliteiten en kleur van het scherm heel helder en duidelijk leesbaar

 • Goed werken intern GPS-systeem, voornamelijk t.o.v. andere sporthorloges

 • Goed functionerende App van Polar.

 • Iets zwaarder dan de rest van de lijst

 • Design doet er niet aan af

 • Prijs-kwaliteit aan de hoge kant

Goede GPS en uitstekende hartslagmeter

De Garmin Forerunner 735 is een broertje van het 630 model. Beide zijn fantastische sporthorloges maar mijn voorkeur gaat, voornamelijk door de prijs, uit naar de Garmin 735. Het is een wat lager geprijsd horloge dat meer geschikt is voor de ‘normale’ gebruiker in plaats van alleen de marathon lopers. Het horloge is een zeer goed, vrij standaard sporthorloge dat eigenlijk heel goed functioneert. Zo is het horloge speciaal ontwikkeld voor gezondheid en fitness en is deze feilloos te gebruiken bij wandelen, hardlopen, zwemmen en fitnesstrainingen.

De Garmin Forerunner 735 is vooral van verschil van de 630 omdat het horloge een ingebouwde hartslagmeter in de polsband heeft zitten. Deze hartslagmeter meet tijdens het sporten- maar ook tijdens het slapen precies wat je hartslag is en wat de effecten zijn. Wanneer je het horloge uit zijn doos haalt wordt je positief verrast. Er komt een licht (42 gram) goed uitziend horloge tevoorschijn inclusief de ingebouwde hartslagmeter en de gebruikelijke gebruiksaanwijzing die vaak direct het kastje in verdwijnt met de rest van de gebruikersaanwijzingen. Het is gelijk af te zien dat het horloge een prachtig kleurscherm heeft. De Garmin maakt geen gebruik van touchscreen. Gecombineerd met vijf knoppen die het gebruikspaneel van het horloge zijn, hiermee wordt alles bestuurd. In combinatie met de Garmin app op je smartphone.

GARMIN forerunner 235 best gekocht sporthorloge
Bekijk hier de prijs

Het horloge heeft een uitstekende snelheidsmeting. Wat hierbij opvalt is dat wanneer er gebruik gemaakt wordt van ‘realtime snelheidsmeting’ deze af en toe een beetje af kan wijken. Dit is voor duurlopen helemaal geen probleem omdat er wat vertraging opzit. Want de gemiddelde tijd en andere gegevens worden nog steeds goed neergezet. Maar voor intervaltrainingen kan dit wel een klein beetje vervelend zijn.

De batterijduur van het horloge is uitstekend. Deze zou volgens Garmin 16 uur trainingstijd moeten volstaan en daar voldoet het horloge ook wel aan. Voor mij was het eerder naar de 13 uur maar dat komt ook omdat ik het horloge intensief uit interesse gebruikt hebt. Wanneer het horloge in ‘gewone’ stand gebruikt wordt zou de duur ongeveer 10 tot 11 dagen moeten bevatten. De software die Garmin gebruikt wordt regelmatig up-to-date houden, wat ongelofelijk fijn is. Het enige nadeel van de constante software updates is dat het langzamerhand iets negatieve werking heeft op de batterijduur, aangezien de software vaak zwaarder is om te gebruiken. Veel verschil zal je hier niet direct van merken.

Even terugkomend op de hartslagmeter; de hartslagmeter kan ook je slaappatronen meten. Met de toenemende druk op slapen, en de verslechterde slaapkwaliteit kan dit een mede-oplossing bieden voor de problemen. Wanneer je geen slaapproblemen ervaart is het nog steeds zeer interessant om je slaappatronen in te zien. Je kan bijvoorbeeld zien wanneer je in je REM slaap belandt, en wanneer je in je diepe slaap belandt. Dit gecombineerd met de cijfers van je hartslag. Zo kan je bij het opstaan precies zien hoe je geslapen hebt en wat dat doet met je hartslag. Ook kan je precies zien hoelang je wakker bent geweest, zonder dat je dat zelf misschien doorhad.

Voordelen

Nadelen

 • Mooi uitziend horloge

 • Een lichtgewicht

 • GPS-systeem functioneert naar behoren

 • Kwaliteitshartslagmeter

 • ‘Realtime tracken’ loopt enigszins achter waardoor intervaltrainingen soms moeilijk zijn

 • Relatief prijzig (300 euro)

Sporthorloge voor fietsen

Fietsen is een zeer populaire sport in Nederland. Je hoeft in het weekend maar uit je raam te kijken en je ziet door heel Nederland de wielrenners eruit trekken. Voor fietsen kan een sporthorloge heel erg handig zijn; het biedt namelijk de mogelijkheid om je prestaties te meten en hierdoor beter te kunnen trainen. Speciaal voor fietsen zijn er speciale applicaties en onderdelen gebouwd die we hieronder kort gaan bespreken.

Sporthorloges voor zwemmen- De cadanssensor

Net zoals je bij zwemmen de SWOLF berekeningen hebt, is er voor fietsen de cadans berekening. De cadans staat voor het aantal omwentelingen die de trapper maakt wanneer je fietst. Voor een wielrenner is het optimaal om je cadans zo stabiel mogelijk te houden in verband met optimaal energieverbruik. Een goede cadans ligt op ongeveer 90rmp (rounds per minute). Dit is voor de fanatieke fietser een optimale toevoeging om precies te monitoren wat er goed en slecht gaat voor het optimale fietsresultaat.

Sporthorloges met ingebouwd GPS-systeem

Voor mij blijkt het altijd moeilijk om goede routes te plannen en in te zien wanneer je aan het fietsen bent. Dit komt omdat je niet de hele tijd je smartphone naast je wilt houden omdat dat extreem onhandig is. Met gebruik van GPS-systemen in sporthorloges is het zeer gemakkelijk gemaakt om je route goed in te plannen en bij te houden. Ook zorgt het GPS-systeem er natuurlijk voor dat je nooit verdwaalt omdat je vaak fietst op plekken die onbekend voor je zijn. Zorg er wel altijd voor dat het horloge goed opgeladen is!

Snelheidsmeter in je sporthorloge

De sporthorloges in deze lijst bevatten allemaal een snelheid- en afstandsmeter. Dit zorgt er voor dat je goed kan inzien hoe hard en ver je hebt gefietst. Dit is belangrijk om je energie zo effectief mogelijk te gebruiken en op duur te trainen. Voor mij is het heel fijn om dit inzichtelijk te maken. Het biedt uitdaging voor jezelf. Heb je vorige week 50km in twee uur gefietst? Maak er dan vandaag 52km van. Zo daag je jezelf constant uit om het uiterste uit jezelf te halen, wat een echte sporter natuurlijk betaamt!

Sporthorloges Met Hartslagmeter

Ook de hartslagmeter mag natuurlijk niet ontbreken tijdens het wielrennen. Gelukkig bevinden alle betere sporthorloges tegenwoordig een hartslagmeter. Gebruik deze om bij te houden waar jouw pieken liggen en je hartslag zo goed mogelijk constant te houden.