Beste Sporthorloge 2021 - Review & Koopadvies

Wil je het beste sporthorloge 2021 aanschaffen? Als je de prachtige hedendaagse technologie optimaal wilt benutten dan is een sporthorloge een zeer belangrijk product. 

Een sporthorloge biedt eindeloze mogelijkheden en ziet er tegenwoordig net zo mooi – misschien mooier uit dan een klassiek model. Het aanbod van sporthorloges varieert enorm in de huidige markt.

Van kleinere simplistische modellen tot robuuste mannelijkere modellen. Ook zijn deze sporthorloge zeer geschikt voor vrouwen. 

Kijk hier voor meer informatie over sporthorloges voor dames. De mogelijkheden van sporthorloges zijn eindeloos en het wordt moeilijk om door de bomen het bos nog te zien. Gelukkig is daarvoor een oplossing.

In de onderstaande review(s) wordt er uitvoerig gekeken naar de beste modellen op de markt. Hier wordt een oprechte- en niet bevooroordeelde mening gegeven zodat ook jullie de beste keuze kunnen maken bij de aanschaf van een sporthorloge. Om dit te doen hebben we een top 10 gemaakt van de huidige sporthorloges in 2021, die actueel is samengesteld.

Bij deze top 10 sporthorloges wordt niet alleen gelet op kwaliteit, maar ook de prijs-kwaliteit verhouding vinden wij zeer belangrijk. Lees hieronder verder en kijk naar onze 10 beste sporthorloges uit 2021!

Inhoudsopgave

Bekijk snel de tien beste sporthorloges.

Innovatieve onderdelen waaronder de vernieuwde hartslagmeters, de sterke waterdichtheid, verbeterde software en veel andere aspecten hebben de sporthorloges tot een revolutionair punt gebracht. 

Ik heb de laatste maanden de tijd genomen om mij te verdiepen in iets wat ik zeer interessant vindt; namelijk sporthorloges. Hopelijk hebben jullie iets aan mijn oprechte- niet bevooroordeelde review. Veel leesplezier!

Verschil tussen een sporthorloge, smartwatch en activity tracker

In dit artikel worden de beste sporthorloges omschreven. Naast sporthorloges bestaan er ook nog activity trackers en de beste smartwatch. De Activity Trackers en Smartwatches hebben net weer wat andere functies dan een sporthorloge heeft. 

Een sporthorloge richt zich dan voornamelijk ook op het verbeteren van je sportprestaties- zoals de naam al verklapt. Een activity tracker richt zich op het bijhouden van je dagelijkse gegevens en een smartwatch is het verlengde van je mobiele telefoon. Een sporthorloge kan vaak hetzelfde als een activity tracker of smartwatch; maar is een stuk uitgebreider!

De Garmin Forerunner 245 is het vernieuwde model van haar jongere broertje, de Garmin Forerunner 235. In 2015 is de Forerunner 235 op de markt gekomen en met de komst van de Forerunner 245 heb je alles wat je in het vorige model ook had- en meer. 

Er zijn nieuwe functies bijgekomen, het model heeft een verbeterd design en het totaalplaatje van de Garmin Forerunner 245 is een stukje beter!

De Garmin Forerunner 245 is perfect voor een fanatieke sporter. Het horloge is zeer geschikt om eigenlijk elke sport mee uit te oefenen. Een aantal voorbeelden van deze sporten zijn: wielrennen, hardlopen, cardio, zwemmen, roeien, golf en nog veel meer. 

 

Er wordt ongelofelijk veel data bijgehouden door de Forerunner 245 bij elke uitgeoefende sport en deze data is heel makkelijk af te lezen door de fijne interface. 

Dus wanneer je een triatleet bent of een fanatiek zwemmer is het aan te raden om te kijken naar de beste zwemhorloges.

Display en design

Bij de Garmin Forerunner 245 wordt gebruik gemaakt van een 240 x 240 pixels display kleurenscherm van 1.2 inch. Hierbij is het scherm een beetje kleiner dan de Forerunner 235, wat fijn is in het gebruik. De Forerunner 245 weegt met haar 38,5 gram erg weinig en voelt daarom heel erg licht aan. 

Het display scherm maakt gebruik van gorilla glass wat ervoor zorgt dat het scherm heel goed af te lezen is in zonlicht. 

De interface is niet veel veranderd ten opzichte van de Forerunner 235. Het home menu is volledig te personaliseren naar ieders eigen voorkeuren. Dit is makkelijk te doen met de vijf ingebouwde knoppen die ervoor zorgen dat er makkelijk genavigeerd kan worden tussen verschillende schermen en menu’s.

 Bijhouden van gegevens tijdens het sporten

De Garmin Forerunner 245 slaat erg veel gegevens op je telefoon op gedurende de hele dag, en tijdens het sporten. Deze gegevens zijn voornamelijk bedoeld om je levensstijl en sportprestaties tot een hoger niveau te tillen. De Forerunner 245 mist helaas wel één onderdeel, namelijk de barometrische altimeter. Deze meter kan traptreden bijhouden en opslaan, wat helaas dus ontbreekt in de Forerunner 245. 

Ondanks dit is – in onze ogen- de Forerunner 245 het beste sporthorloge van 2021. De belangrijkste gegevens die door de Forerunner 245 bijgehouden worden zijn: Slaapmetingen, hartslagmetingen, stappenteller en het zuurstofgehalte in je bloed. Het zuurstofgehalte in je bloed wordt bijgehouden door een pulse-oximeter.

GPS en hartslagmetingen

Garmin staat bekend om haar nauwkeurige GPS- en hartslagmetingen, en dat is zeker ook het geval bij de Garmin Forerunner 245. De metingen zijn heel erg accuraat en werken naadloos samen met je mobiele telefoon. Voor het GPS-systeem wordt een combinatie van drie GPS-systemen gebruikt, namelijk: GPS, Glonass en Galileo. 

De batterijduur van de Garmin Forerunner 245 is zeer degelijk. Wanneer je het model in ‘normaal gebruik’ hebt houdt de batterijduur het ongeveer zeven dagen uit. Vergeleken met modellen zoals de Apple Watch is dit ongelofelijk goed, waar de Apple Watch het maar één tot twee dagen uithoudt. Bij intensief gebruik (met GPS-modus aan) houdt de Garmin Forerunner 245 het ongeveer 35 uur uit. Dit is ook een hele goede score!

Conclusie:

De Garmin Forerunner 245 is het beste sporthorloge van 2021, en niet zonder reden. Het is een betaalbaar model wat de beste kwaliteit levert. Het horloge is voornamelijk geschikt voor iemand die zijn of haar sportprestaties wilt verbeteren. 

Dit kan zijn op zowel recreatief als professioneler niveau. Het horloge sluit naadloos aan op alles wat je verwacht van een kwalitatief sporthorloge. Hiermee heeft Garmin zichzelf weer eens overtroffen. Garmin blijft – niet voor niets- een ongelofelijk sterk en dominerend merk op het gebied van kwalitatieve sporthorloges!

Bekijk hier de actuele prijs van de Garmin Forerunner 245 of Garmin Forerunner 245 Music.

Voordelen
 • Uitgebreide analyse voor elke sport
 • Beste prijs kwaliteit verhouding voor een sporthorloge
 • Zeer nauwkeurige GPS- en hartslagmetingen
 • Uitgebreide App en mogelijkheid tot Garmin Pay
 • Zeer goede batterijduur in zowel smartwatch als GPS-modus
 • Het beste sporthorloge momenteel op de markt
Nadelen
 • Geen barometrische altimeter

De Garmin Forerunner 935 is denk ik de meest uitgebreide van de Garmin collectie. De 735XT is het jongere broertje en ook zeker een aanrader. Maar de Garmin Forerunner 935 functioneert net iets beter naar behoren, en qua design past die ook wat mooier. Het horloge blinkt op een aantal aspecten echt uit. Dit zijn vooral de polshartslagmeting, het GPS systeem en de nieuwe bluetooth functie om te koppelen met weegschalen en andere toestellen in de Gym. 

Voor de Garmin Forerunner 935 de markt kwam, en voor de jongere versie de 735, was de Garmin Forerunner 235 hét model. Dit is nog steeds een zeer goed en betaalbaar horloge. Kijk voor meer informatie naar de volledige Review. 

De Garmin Forerunner 935 biedt alles wat de sporter nodig heeft. Het is een horloge dat zeer goed bruikbaar is voor verschillende sporten- en daarom ook écht voor de fanatieke sporters onder ons. 

Het horloge meet alles wat de meeste sporthorloges ook kunnen, en is daarnaast redelijk makkelijk in gebruik. Het is een prachtig goed horloge; maar naar mening wel aan de dure kant. De vraag is natuurlijk, is het horloge het waard? Voor dit horloge is mijn antwoord een volmondige: Ja.

Voor de prijs van dit horloge mag er wel verwacht worden dat er geen of weinig nadelen zitten aan het horloge. Gelukkig is dit ook zo, op één nadeel na. Het spreekt redelijk voor zich, maar de prijszetting van het horloge is zeer hoog. Wanneer je beslist om deze aan te schaffen kan je verwachten dat er 450 euro van je rekening zal worden geschreven. Het is een vrij duur horloge, maar voor de gemakspersonen onder ons een zeer goede koop. Wanneer je het geld te besteden hebt zou ik het dus zeker aanraden. Zo niet, kijk dan naar een iets goedkopere optie zoals de Fitbit Activity Trackers.

Het horloge komt met veel onderdelen. Ik zal er een aantal benoemen. Het horloge heeft een afstandsmeter, temperatuurmeter, stappenteller, trappenteller, sleeptracker, caloriemeter, barometer en nog veel meer. Dit is het voordeel van deze prijs. Wanneer je ergens goed voor betaalt- weet je zeker dat je niks tekort komt. Het horloge kan kortom overal voor ingezet worden- want het bevat alles. De batterijduur van het horloge is goed. Het is qua prijs/kwaliteit niet geweldig vergeleken met de Samsung Galaxy Watch, maar desondanks zeer goed.

Het horloge komt met een uitstekende hartslagfunctie die via de polsband gemeten kan worden. Naast de GPS van Garmin is het meten van de hartslag wel hetgeen waar ze in uitblinken. Het GPS systeem van Garmin is ook iets waar ze voor bekend staan. Dit functioneert feilloos en kan altijd héél nauwkeurig meten waar je bent of een andere locatie lokaliseren. Dit zijn dé twee grote voordelen van het horloge.

Voordelen
 • Hartslagmeting via Polsband
 • Uitstekende GPS-functies
 • Bezit alles wat je nodig hebt- je komt nooit wat tekort
Nadelen
 • Prijzig
 • Batterijduur is de tweede beste van de lijst- en voor deze prijs zou je wel de beste verwachten

Nog een Garmin sporthorloge in het rijtje, en alweer een meer dan verdiende plek. De Garmin Vivoactive 4 is de opvolger van het grote succes de Garmin Vivoactive 3. Na het op de markt zetten van een hele reeks aan Garmin Forerunner modellen komt Garmin weer met een vernieuwde versie van de Vivoactive reeks. Een groot voordeel voor de (fanatieke) sporters in de wereld want het is weer een weergaloos model.

De Vivoactive 3 was een verassend en heel veelzijdig model wat voor elke sporter geschikt is. Het model had veel verschillende mogelijkheden en een goed design om dagelijks te gebruiken. Daarnaast wordt de Vivoactive 3 voor een scherpe prijs aangeboden. De Vivoactive 3 is te synchroniseren met Garmin Coach en andere apps, kent een uitgebreid sportprofiel, toegang tot Garmin Pay en nog veel meer.

De Garmin Vivoactive 4 heeft alles wat goed was aan de Vivoactive 3 meegenomen en komt hiermee met wat geweldige verbeteringen. De Vivoactive 4 is momenteel dan ook een van de beste sporthorloges op de markt, door de directe innovatie van Garmin. Het is een sporthorloge wat voor iedereen geschikt is en het horloge is zeer uitgebreid.

Verschil tussen Vivoactive 4 en Vivoactive 4S

Zoals er bij de Vivoactive 3 twee verschillende opties waren, namelijk de Vivoactive 3 en Vivoactive Music zijn er bij de Vivoactive 4 ook twee opties. Namelijk: De 4 en de 4S. In principe verschillen deze modellen niet zoveel van elkaar, ze verschillen louter in formaat, gewicht en een heel klein beetje in batterijduur. Voor de rest delen deze twee modellen dezelfde specificaties.

Specificaties van de Garmin Vivoactive 4

De Vivoactive 4 komt met een breed scala aan mogelijkheden, welke de belangrijkste hieronder besproken zullen worden. Met de komst van de Vivoactive 4 is een heel fijn- en nieuw fitness systeem gekomen wat meer grip geeft op je dagelijkse gezondheid bezigheden. Hiernaast wordt er voor beginnende sporters een zeer realistisch visueel beeld geboden op het scherm om te helpen met de eerste stappen bij een nieuwe sport.

Het mooie- strakke design van de Vivoactive 4 maakt het model geschikt voor elke gelegenheid. Er is een standaard muziekopslag aanwezig in het model- wat ervoor zorgt dat je geen ander model hoeft te komen om muziek op te slaan!

In de Vivoactive 4 zit een ingebouwde pulse-oximeter welke helpt bij het meten van het zuurstofniveau in je bloed. Ook geeft deze meter meer inzicht in je conditie. Er zijn nieuwe metingen bijgekomen voor mensen die graag golfen, wat voor veel mensen een fijne toevoeging is. Garmin Pay is ook aanwezig in de Vivoactive 4. Dit zorgt ervoor dat je een stuk meer flexibiliteit in je betalingen krijgt. Let op wel: je bank moet Garmin Pay wel ondersteunen!

Echter, de Vivoactive 4 kent ook twee nadelen ten opzichte van het vorige model. Het model is wat zwaarder dan de Vivoactive 3, wat soms bij het sporten onprettig kan voelen.

Ook is de display van het scherm soms wat aan de donkere kant, voornamelijk als je het horloge binnen draagt.

Conclusie

In conclusie wil ik graag zeggen dat Garmin weer een prachtig product heeft neergezet. De Vivoactive series is een mooi alternatief op de Forerunner series- en met de komst van de Garmin Vivoactive 4 is het vorige model weer een stukje beter geworden. Het is écht een fenomenaal horloge voor de veelzijdige sporter. Er kan namelijk mee hardgelopen worden, gefietst, gezwommen, gegolft en nog veel meer.

Wanneer je meer op alleen hardlopen gericht bent zou ik eerder de Garmin Forerunner 245 of Garmin Forerunner 935 aanraden. De Vivoactive 4 richt zich écht op de veelzijdige sporter die op recreatieve of professionele wijze van sport geniet!

Voordelen
 • Nieuwe fitness-functies
 • Geschikt voor elke sport
 • Duurzame kwaliteit en mooi design
 • Geschikt om de hele dag te dragen
Nadelen
 • Iets zwaarder dan de Garmin Vivoactive 3
 • Display kan wat donker af te lezen zijn binnenshuis

Hartslagmeter in je sporthorloge

Het is voor veel mensen belangrijk dat ze bij het sporten constant hun hartslaggegevens vast kunnen leggen. Er zijn twee manieren waarop een hartslagmeter kan werken in samenwerking met een sporthorloge. De eerste manier is deze geïntegreerd in het horloge zelf, de tweede manier is een borstband die gecombineerd wordt met je horloge. Het voordeel van de ingebouwde hartslagmeter is dat je de gehele dag je hartslag bij kan houden en niet alleen tijdens het dragen van een borstband.

Inzicht in je hartslag kan verschillende dingen voor je betekenen. Bij het sporten is het namelijk van belang je hartslag op peil te krijgen. Dit betekend een constante hartslag over wat je doet. Per training verschilt het natuurlijk wat de pieken en dalen in je hartslag zijn, maar als je het over een langere periode bekijkt kan je een constante vinden. Met behulp van de gegevens van je rusthartslag, anaerobe drempel en maximale hartslag kan je je training optimaliseren!

De Garmin Forerunner 35 is hét ‘budget’ hardloophorloge dat door Garmin op de markt is gezet. Het is een klein en licht horloge met een goede hartslagmeting via de pols, een goede routeplanner en een groot scherm. Dit alles wordt aangeboden tegen een scherp geprijsde prijs. De Forerunner 35 is dé optie voor een (fanatiek) hardloper. Het is een vergelijkbaar model met de Garmin Forerunner 245 maar het is iets meer simplistisch van design en wordt tegen een goedkopere prijs aangeboden.

Momenteel is ook de vernieuwde versie van de Forerunner 35 op de markt- namelijk de Garmin forerunner 45. Deze wordt tegen een iets hogere prijs aangeboden en heeft een aantal ‘quality-of-life’ updates ontvangen. De garmin Forerunner 35 wordt in vier verschillende kleuren aangeboden, namelijk: Wit, zwart, groen en blauw. Er is dus genoeg keuze voor iedereen om  je eigen favoriete kleur te bestellen!

Specificaties van de Garmin Forerunner 35

De afmetingen van de Garmin Forerunner 35 zijn 35 x 40.7 x 13.3 mm. Wat het design wat kleiner maakt dan de Forerunner 245. De batterijduur is in GPS-modus ongeveer 13 uur, en bij normaal gebruik ongeveer 9 dagen. Het model heeft een chemisch versterk glas wat het een duurzame optie maakt. De Forerunner 35 heeft geen gekleurd display scherm- wat als nadeel gezien kan worden. Echter, veel mensen vinden het fijn om geen gekleurde display te hebben omdat het iets makkelijker is om af te lezen is in het zonlicht! De display heeft een grootte van 0.93 inch.

Het gewicht van de Forerunner 35 is 37.3 gram. Er wordt een memory- in pixel display scherm gebruikt en de resolutie van het scherm is 128 x 128 pixels. Het bandje van de Forerunner 35 is gemaakt van siliconen. Hierdoor is het een fijn bandje en zorgt het niet snel voor irritatie om de pols. Het model is waterdicht tot 5 ATM maar wanneer je een fanatiek zwemmen bent zouden wij de Forerunner 35 niet aanraden. Een goed alternatief hier zou bijvoorbeeld de fitbit versa kunnen zijn!

Nauwkeurigheid van de metingen

Zoals eerder ook al vernoemd heeft de Garmin Forerunner 35 een ingebouwde hartslagmeter. Daarnaast zit er ook een ingebouwd GPS-systeem in het model en doet de Forerunner 35 natuurlijk veel metingen tijdens het sporten. Het is bij een sporthorloge dan ook van groot belang dat deze metingen representatief en nauwkeurig zijn. Bij het testen van de Forerunner 35 zijn wij erachter gekomen dat de metingen – zeker voor de prijs waarvoor hij wordt aangeboden- heel erg goed zijn.

In vergelijking met duurdere modellen wijken de metingen enigszins af, maar niet significant genoeg om tot een probleem te lijden. De metingen van de hartslag en sportprestaties zijn simpelweg dus gewoon goed! Ook het GPS-systeem functioneert naar behoren.

Wanneer je zeker wilt weten dat je metingen en je GPS-systeem naadloos zijn adviseer ik een van de duurdere Forerunner modellen te bekijken; of een ander model in deze lijst!

Conclusie

De Garmin Forerunner 35 is volledig aan te raden voor iedereen wie een recreatieve sporter is. Het horloge is met name uitermate geschikt voor hardlopen, maar kan ook zeker voor andere sporten gebruikt worden. De metingen van je hartslag, slaap en sportprestaties zijn nauwkeurig; zeker voor de prijs waar de 35 voor wordt aangeboden.

Wanneer je een wat serieuzere sporter bent zou ik eerder aanraden om naar de Forerunner 245 of Forerunner 935 te kijken, maar voor de recreatieve sporter is dit een perfecte aankoop.

Voordelen
 • Wordt aangeboden tegen een lage prijs
 • Metingen zijn nauwkeurig en volledig
 • Design is comfortabel
 • Uitermate geschikt voor hardlopers
Nadelen
 • Minder uitgebreid dan andere modellen
 • Minder geschikt voor elke sport, waar de Forerunner 245 en 935 dat wel zijn.

De Polar M600 is de nieuwste versie van Polar met een GPS optische pols en een ingebouwde hartslagmeter. Het horloge is geschikt voor het uitoefenen van velen verschillende sporten. Het horloge is de nieuwste versie momenteel op de markt, waar de eerdere versie de M430 eerder op de markt was. Het is dus voornamelijk een horloge wat voor mij aan te raden is voor mensen die eerder al gebruik hebben gemaakt van een Polar horloge en graag een nieuwe of vernieuwde versie zouden willen gebruiken. Het horloge heeft een goede hartslagmeter- maar puur voor hartslagmetingen zijn er soms betere opties. Bekijk hier de beste hartslagmeters.

Technisch gezien heeft de Polar M600 een aantal goede voordelen. Zo is dit horloge volledig waterbestendig tot vijf meter diepte met daarbij gebruik van een interne sensor om hartslag te meten. 

Hartslagmeter

De hartslagmeter is in dit horloge een echt minicomputertje aangezien deze gebruik maakt van 4GB opslagruimte gecombineerd met 512RAM en twee cores om alles soepel te laten verlopen. Daarnaast heet de Polar M600 een gebruiksduur van ongeveer twee dagen. Dit is voor een sporthorloge een vrij gemiddelde tijdsduur. Wanneer het horloge in constant gebruik is, is deze goed voor ongeveer 8 uur sport. En nu moeten we even eerlijk wezen, hoe vaak sport jij langer dan 8 uur? Wanneer je een marathon gaat rennen is dit niet de beste optie, maar voor wat recreatievere vormen van sport leent het horloge zich uitstekend.

Scherm

Het horloge maakt gebruik van een scherpe combinatie in schermformaat en pixeldichtheid (260ppi). Het horloge heeft een enigszins koplopende positie in de markt door de goede functionaliteiten en de nauwkeurige hartslagmeting in combinatie met de weergave hiervan.

In combinatie met de Polar Beat App is het gemakkelijk om al je sportactiviteiten en te meten. Ook kunnen de gegevens makkelijk ingezien en herzien worden via je telefoon. Het geeft dus ook veel voldoening om ’s avonds op de bank te zitten en rustig even je gegevens van de afgelopen dag of week te bekijken en hierop te reflecteren.

Het design van de Polar M600 is niet uitspringend. Het is een fraai, en mooi stukje design maar het springt er niet uit zoals de Garmin Vivomove HR dat wel doet. Het voordeel is wel dat het horloge uniseks is en dus voor iedereen draagbaar. Daarnaast zit het zeer goed om je arm en heb je niet het gevoel dat het horloge iets zwaarder is dan de rest in de lijst.

Conclusie

Een aantal leuke voordelen van de Polar M600 zijn bijvoorbeeld : De keuze in kleur voor het horloge (mijn voorkeur gaat naar zwart), de sterke kwaliteit van het glas, de bluetooth verbinding, de Cadansmeting, de ingebouwde hoogtemeter, ingebouwde interne GPS-systeem, mogelijkheid om te gebruiken voor velen sporten. Natuurlijk zijn alle bovenstaande genoemde voordelen niet alles. Dit zijn echter voor mij denk ik de meest belangrijke voordelen van het horloge wanneer het gebruikt wordt voor sport.

Voordelen
 • De zeer nauwkeurige hartslagmeting
 • Kwaliteiten en kleur van het scherm heel helder en duidelijk leesbaar
 • Goed werken intern GPS-systeem, voornamelijk t.o.v. andere sporthorloges
 • Goed functionerende App van Polar.
Nadelen
 • Iets zwaarder dan de rest van de lijst
 • Design doet er niet aan af
 • Prijs-kwaliteit aan de hoge kant

Een derde Garmin in de lijst. En alweer, niet zonder reden. Het horloge lijkt veel op de andere Garmin versies maar verschilt een stuk in prijs. Er is zelfs een onderdeel waar dit horloge beter op scoort- namelijk op muziek. Hiervoor is het wat uitgebreider dan de andere versies. Dit maakt echter niet genoeg verschil om hoger in de lijst te staan. Het horloge is wel zeer uitgebreid in het tracken van je activiteiten en sportfuncties. Het horloge heeft een prachtig rond scherm- en functioneert naar behoren.

Gek genoeg is dit horloge iets meer een combinatie van een Activity Tracker en een Sporthorloge. Dit is een vrij uniek concept. Het grote verschil is dat je een activity tracker vaak langer kunt dragen omdat deze batterijduur veel hoger ligt. Een sporthorloge heeft vaak veel meer functies waardoor het uitgebreider is. Wat logischerwijs ten koste gaat van de batterijduur. 

Door de knappe combinatie van dit horloge is er een horloge op de markt gebracht met én veel functies, én een relatief goede batterijduur.

Ondanks dat het een combinatie van een sporthorloge en tracker is, is de batterijduur nog steeds niet perfect. Het horloge houdt het in intensief gebruik vaak ongeveer twee dagen vol, wat vergelijken met de Samsung Galaxy Watch maar de helft is. Daarnaast is het design vrij simplistisch, en heb ik wel mooiere horloges gezien. Ondanks deze nadelen is het horloge nog steeds zeer goed. Het heeft een zeer uitgebreid scala aan mogelijkheden en de batterijduur is niet iets waar je veel last van ervaart. Het grootste nadeel van het horloge is dat het niet samenwerkt met Huawei telefoons. Dus als je een Huawei bezit en niet van plan bent om een ander merk telefoon te kopen, koop dit horloge dan niet.

Waterdichtheid

Het horloge is compleet waterdicht, wat het ook mogelijk maakt om mee te zwemmen. Daarnaast is het een horloge waarbij je mag verwachten dat er niet veel negatieve reacties op zullen komen, het is namelijk wel een topper. Het horloge zit zeer prettig, ook voor zo’n groot exemplaar. Je merkt vaak toch dat de grotere exemplaren met ingebouwde hartslagmeter, zoals deze, wat moeilijk om de pols vallen. Maar bij dit exemplaar is dat niet het geval. Daarvoor een groot pluspunt voor het Design!

Conclusie

Naast de ingebouwde hartslagmeter; en de waterdichtheid biedt het horloge veel meer. Het is zeer gemakkelijk om polsbandjes te verwisselen voor elke gelegenheid. Daarnaast zijn de wijzerplaten ook zelf te veranderen. Het horloge kan de binnenkomende berichten en notificaties makkelijk tonen op het scherm, dat zeer goed zichtbaar is in zonlicht. Het horloge heeft muziekbediening– die uitgebreider is dan de alternatieven van Garmin.

Voordelen
 • Zeer uitgebreid
 • Combinatie van Activity Tracker en Sporthorloge
 • Valt zeer prettig om je pols
Nadelen
 • Werkt niet samen met Huawei telefoons
 • Batterijduur valt een beetje tegen

In 2017 kwam de Garmin Fenix series (5) op de markt en Garmin oogde hiermee de beste kwaliteit voor een sporthorloge op de markt te zetten. Hier zijn ze toen dan ook redelijk in geslaagd, maar zoals wij Garmin kennen is er altijd ruimte voor verbetering. In 2019 kwamen zij dan ook met een nieuw model in deze series, de Garmin Fenix 6. De Garmin fenix 6 is waarschijnlijk het meest complete sporthorloge dat momenteel op de markt is. Maar dit komt natuurlijk ook wel met een prijskaartje.

De Garmin Fenix 6 is een robuust horloge wat zich voornamelijk richt op prestatiegerichte sporters. Het horloge is beschikbaar in drie verschillende varianten, en het kleinste model is ook geschikt voor de vrouwenpols – die wat kleiner is. Het horloge richt zich dan ook echt op de prestatiegerichte sporter en is iets minder geschikt voor de ‘af-en-toe’ sporter. 

Daarnaast is het kleinere model wel geschikt voor de vrouwenpols maar is het nog steeds een wat robuuster model dan veel vrouwen fijn vinden! Lees hieronder meer over de specificaties van de Garmin Fenix 6.

3 verschillende formaten: de Fenix 6S, Fenix 6 en Fenix 6X

De fenix 6 kent drie verschillende formaten modellen, namelijk de Fenix 6S, Fenix 6 en Fenix 6X. Het voornaamste verschil tussen deze drie is het formaat. De kleinte variant is de Fenix 6S – de S staat hier voor small- en is het meest geschikt voor de vrouwelijke pols. Dit horloge heeft een 1,2 inch kleurenscherm en 64 MB aan geheugen.

De middelgrote variant – de Fenix 6- kent evenveel geheugen als de Fenix 6S maar heeft een iets groter scherm, namelijk 1.3 inch. Hierna komt het grootste model van de drie, de Fenix 6X. Dit model heeft een 1,4 inch kleurenscherm en is alleen beschikbaar als PRO versie. Het horloge heeft een stuk meer geheugen dan de andere twee varianten, namelijk 32GB! Daarnaast is de batterijduur van de Fenix 6X ook langer.

Het horloge kent een fenomenale batterijduur van 21 dagen in smartwatch-modus en 60 uur in GPS-modus. Dit zijn waanzinnige cijfers maar het horloge is dan ook een stukje duurder dan de andere twee!

Specificaties van de Garmin Fenix 6

Garantie                                            2 jaar

Materiaal                                           Silicconen

Schokbestendig                                ja

Geschikt voor onderwater              ja

Waterdicht                                         tot 460 minuten

Stofdicht                                             ja

Display                                               1,4 inch Full color TFT touchscreen (opvolger van LCD)

Schermgrootte                                 1,3 inch

Beeldschermresolutie                     280 x 280 pixels

Touchscreen                                     ja

Batterijduur smartwatchmodus   14 dagen

Batterijduur GPS modus               40 uur

Conclusie

De Garmin Fenix 6 series is waarschijnlijk het beste sporthorloge dat in 2020 en 2021 op de markt zal zijn- maar het horloge is erg prijzig. De Fenix 6 series is niet geschikt voor de recreatieve sporter maar voornamelijk op de serieuze sporter die zijn of haar prestaties wilt verbeteren. Het horloge komt in drie modellen- waarbij de Fenix 6X de meest uitgebreide is. Qua specificaties hoeft er niet veel uitgeweid te worden over dit model aangezien het alles heeft. Het is een perfect sporthorloge dat volledig voldoet aan elke verwachting – maar met een flink prijskaartje. Dus wanneer je geld wilt besteden aan échte kwaliteit is dit een hele goede koop voor jou!

Voordelen
 • Een compleet sporthorloge dat letterlijk alles bied
 • Ongelofelijk goede batterijduur
 • Sterk en duurzaam materiaal voor langdurig gebruik
Nadelen
 • Het horloge is zeer prijzig
 • Alleen het 6S model is geschikt voor een vrouwenpols

De Garmin Forerunner 735 is een broertje van het 630 model. Beide zijn fantastische sporthorloges maar mijn voorkeur gaat, voornamelijk door de prijs, uit naar de Garmin 735. Het is een wat lager geprijsd horloge dat meer geschikt is voor de ‘normale’ gebruiker in plaats van alleen de marathon lopers. Het horloge is een zeer goed, vrij standaard sporthorloge dat eigenlijk heel goed functioneert. Zo is het horloge speciaal ontwikkeld voor gezondheid en fitness en is deze feilloos te gebruiken bij wandelen, hardlopen, zwemmen en fitnesstrainingen.

De Garmin Forerunner 735 is vooral van verschil van de 630 omdat het horloge een ingebouwde hartslagmeter in de polsband heeft zitten. Deze hartslagmeter meet tijdens het sporten- maar ook tijdens het slapen precies wat je hartslag is en wat de effecten zijn. 

Het horloge heeft een uitstekende snelheidsmeting. Wat hierbij opvalt is dat wanneer er gebruik gemaakt wordt van ‘realtime snelheidsmeting’ deze af en toe een beetje af kan wijken. Dit is voor duurlopen helemaal geen probleem omdat er wat vertraging opzit. Want de gemiddelde tijd en andere gegevens worden nog steeds goed neergezet. Maar voor intervaltrainingen kan dit wel een klein beetje vervelend zijn.

Wat zie je wanneer je de 735XT uit de doos haalt?

Wanneer je het horloge uit zijn doos haalt wordt je positief verrast. Er komt een licht (42 gram) goed uitziend horloge tevoorschijn inclusief de ingebouwde hartslagmeter en de gebruikelijke gebruiksaanwijzing die vaak direct het kastje in verdwijnt met de rest van de gebruikersaanwijzingen. Het is gelijk af te zien dat het horloge een prachtig kleurscherm heeft. De Garmin maakt geen gebruik van touchscreen. Gecombineerd met vijf knoppen die het gebruikspaneel van het horloge zijn, hiermee wordt alles bestuurd. In combinatie met de Garmin app op je smartphone.

Batterijduur

De batterijduur van het horloge is uitstekend. Deze zou volgens Garmin 16 uur trainingstijd moeten volstaan en daar voldoet het horloge ook wel aan. Voor mij was het eerder naar de 13 uur maar dat komt ook omdat ik het horloge intensief uit interesse gebruikt hebt. Wanneer het horloge in ‘gewone’ stand gebruikt wordt zou de duur ongeveer 10 tot 11 dagen moeten bevatten. De software die Garmin gebruikt wordt regelmatig up-to-date houden, wat ongelofelijk fijn is. Het enige nadeel van de constante software updates is dat het langzamerhand iets negatieve werking heeft op de batterijduur, aangezien de software vaak zwaarder is om te gebruiken. Veel verschil zal je hier niet direct van merken.

Conclusie

Even terugkomend op de hartslagmeter; de hartslagmeter kan ook je slaappatronen meten. Met de toenemende druk op slapen, en de verslechterde slaapkwaliteit kan dit een mede-oplossing bieden voor de problemen. Wanneer je geen slaapproblemen ervaart is het nog steeds zeer interessant om je slaappatronen in te zien. Je kan bijvoorbeeld zien wanneer je in je REM slaap belandt, en wanneer je in je diepe slaap belandt. Dit gecombineerd met de cijfers van je hartslag. Zo kan je bij het opstaan precies zien hoe je geslapen hebt en wat dat doet met je hartslag. Ook kan je precies zien hoelang je wakker bent geweest, zonder dat je dat zelf misschien doorhad.

Voordelen
 • Mooi uitziend horloge
 • Een lichtgewicht
 • GPS-systeem functioneert naar behoren
 • Kwaliteitshartslagmeter
Nadelen
 • ‘Realtime tracken’ loopt enigszins achter waardoor intervaltrainingen soms moeilijk zijn
 • Relatief prijzig (300 euro)

De Garmin Fenix 5 wilde ik toch graag vermelden in de lijst. Het is een extreem luxe product dat gebruik maak van saffier en titanium in het horloge. Ondanks dat het een goed sporthorloge is- ook zeker in vergelijking met de rest- is de prijs/kwaliteitsverhouding te hoog. Dit is puur een luxe product wat erg mooi is. Wanneer je veel geld wilt uitgeven aan het horloge kan je deze goed aanschaffen. Maar voor de meeste mensen is dit horloge te prijzig. Zeker met de nieuwe Fenix 6 op de markt!

Bekijk hier de prijs op Bol.Com

Het horloge bezit een hartslagmeter in de pols  een Pulse Ox sensor die zuurstofasturatie in het bloed kan meten op grote hoogten. Daarnaast bezit het horloge een Topo active kleurenkaart die vooraf geïnstalleerd is. Dit zorgt voor makkelijke navigatie met het horloge. Het horloge is zeer water- en avontuurbestendig. 

Het is mogelijk om te duiken tot 100m (10 ATM) wat een enorme prestatie is voor een sporthorloge. Dit horloge is dan ook vooral gemaakt voor échte duikers- en bergbeklimmers. Het is een robuust en sterk model dat meer kan dan de meeste horloges. 

Het horloge heeft makkelijk te verwisselen polsbandjes, dat is erg fijn als je aan het reizen bent. Het horloge is verbeterd ten opzichte van de Fenix 3 Saphire, vooral in gebruikersgemak. Ook is de interface verbeterd en loopt deze soepeler. Er zijn nieuwe Applicaties bij gekomen. Daarnaast is Spotify een nieuwe aanwinst voor deze Garmin Serie. Daarnaast wordt er nu ook gebruik gemaakt van Garmin pay. Een fijn, betrouwbaar en veilig systeem om met je horloge te kunnen betalen!

Het horloge heeft makkelijk te verwisselen polsbandjes, dat is erg fijn als je aan het reizen bent. Het horloge is verbeterd ten opzichte van de Fenix 3 Saphire, vooral in gebruikersgemak. Ook is de interface verbeterd en loopt deze soepeler. Er zijn nieuwe Applicaties bij gekomen. Daarnaast is Spotify een nieuwe aanwinst voor deze Garmin Serie. Daarnaast wordt er nu ook gebruik gemaakt van Garmin pay. Een fijn, betrouwbaar en veilig systeem om met je horloge te kunnen betalen!

Voordelen
 • Zeer uitgebreid
 • Robuust en sterk model- perfect voor een avontuur
 • Werk uitstekend in alles wat die doet
 • Vernieuwde applicaties en mogelijkheden met je interface
Nadelen
 • Extreem duur

De Polar M430 is de opvolger van het jongere model, de Polar M400. Met de komst van de M430 zijn er een aantal grote aanpassingen en verbeteringen gedaan, waaronder het toevoegen van een optische hartslagmeting. De Polar M400 was een prima sporthorloge en functioneerde goed, maar met de komst van de M430 zijn er aantal uitbreidingen bijgekomen. Zoals net al benoemd is de optische hartslagmeting er een van.

Deze werkt ook goed onderwater, dus is ook geschikt om mee te zwemmen. Met de M430 Polar trainingssite krijg je toegang tot al deze gegevens met daarnaast een volledig gepersonaliseerde en adaptieve trainingsbegeleiding. Voor deze test is de Polar M430 driemaal gebruikt. Een keer voor hardlopen, een keer voor zwemmen en een keer voor fietsen. Hieruit zijn de belangrijkste veranderingen gekomen ten opzichte van de M400.

Belangrijkste veranderingen M430 tegenover M400

 • De belangrijkste verandering is de optische hartslagmeter, die nu toegevoegd is. Deze werkt naadloos en werkt dus ook onder water.
 • Het toevoegen van Polar Sleep Plus wat inzicht biedt in je slaappatronen en geavanceerde analyse biedt voor je slaap.
 • De zwemmodus waarbij de hartslagmeting aansluit. Er worden tijdens het zwemmen helaas geen afstanden gemeten.
 • Een functie waarbij de Polar M430 trilt wanneer je een notificatie ontvangt- deze zijn te personaliseren
 • Een fitness modus die je VO2 Max kan meten. Wanneer je een aantal minuten stil gaat zitten- of liggen kan deze test worden uitgevoerd
 • Een verbeterde batterijduur en een makkelijkere manier van oploaden
 • Een ‘Low powermodus die kan helpen in optimaal gebruik maken van je beschikbare batterijduur voor langer gebruik.

Nauwkeurigheid van de Polar M430

De metingen van de M430 zijn simpelweg goed. Een klein nadeel is dat de GPS-meting niet werkt tijdens het zwemmen. Tijdens het hardlopen wordt het tempo dat aangehouden wordt goed en nauwkeurig weergegeven.

 Daarnaast meet de GPS-functie de afgelegde afstanden nauwkeurig. Met de ingebouwde optische hartslagmeter hoef je ook geen borstband meer te dragen. Voor écht nauwkeurige hartslagmetingen is een borstband nog steeds aan te raden; vooral bij intervaltraining. Af en toe haperde de hartslagmeting nog wel eens maar in principe waren de metingen heel nauwkeurig.

In het begin kunnen de metingen enigszins afwijken omdat de polsband soms wat strakker moet zitten om een goede meting te doen. De sportmetingen van de Polar M430 zijn nauwkeurig en gemakkelijk via de app af te lezen. De Polar M430 is dan ook een zeer goed sporthorloge dat zijn plekje in deze rij meer dan verdiend!

Voordelen
 • Een compleet sporthorloge tegen redelijke prijs
 • Optische hartslagmetingen en goede GPS-meting
 • Lange levensduur
Nadelen
 • GPS meting werkt niet tijdens het zwemmen
 • Kleine haperingen in GPS en hartslagmetingen

FAQ : Veelgestelde vragen over de beste sporthorloges van 2021!

Wat is het verschil tussen een sporthorloge, smartwatch en een activity tracker?

Er is een belangrijk verschil tussen de drie bovenstaande wearables. Een sporthorloge - zoals omschreven in dit artikel - richt zich vaak op het verbeteren van sportprestaties. Dit gaat gepaard met hartmetingen, sportmetingen en ondersteunende data om beter en fijner te gaan sporten. Een activity tracker is gemaakt om je dagelijkse activiteiten te meten. Een smartwatch is gemaakt als verlegende van je mobiele telefoon en een 'allround' wearable.

Waarom staat de Apple Watch niet in dit artikel?

De Apple Watch Series zijn zeer populair wearables, maar het zijn geen sporthorloges. De Apple Watch valt namelijk onder smartwatches. Dit wordt uitgebreid beschreven in een ander artikel.

Waarom staan er zoveel Garmin Sporthorloges in de lijst?

Dit klopt inderdaad, er staan erg veel Garmin modellen in de lijst. Garmin is al jaren een van de meest vooruitstrevende merken op het gebied van sporthorloges en blijft ons weer verrassen. De velen hoge posities van de Garmin horloges zijn meer dan terecht!

Hoe komen jullie reviews tot stand?

Onze reviews worden gebaseerd op het testen van de producten, en het lezen van alle beschikbare informatie op het internet. Daarnaast wordt ook consequent overlegd met gebruikers van producten hoe zij deze ervaren en wat hun positieve- en negatieve ervaringen zijn!

Welke verschillende functies kennen sporhorloges allemaal?

Sporthorloge voor fietsen

Fietsen is een zeer populaire sport in Nederland. Je hoeft in het weekend maar uit je raam te kijken en je ziet door heel Nederland de wielrenners eruit trekken. Voor fietsen kan een sporthorloge heel erg handig zijn; het biedt namelijk de mogelijkheid om je prestaties te meten en hierdoor beter te kunnen trainen. Speciaal voor fietsen zijn er speciale applicaties en onderdelen gebouwd die we hieronder kort gaan bespreken.

sporthorloge-voor-fietsen
zwemmer-icoon

Sporthorloges voor zwemmen- De cadanssensor

Net zoals je bij zwemmen de SWOLF berekeningen hebt, is er voor fietsen de cadans berekening. De cadans staat voor het aantal omwentelingen die de trapper maakt wanneer je fietst. Voor een wielrenner is het optimaal om je cadans zo stabiel mogelijk te houden in verband met optimaal energieverbruik. Een goede cadans ligt op ongeveer 90rmp (rounds per minute). Dit is voor de fanatieke fietser een optimale toevoeging om precies te monitoren wat er goed en slecht gaat voor het optimale fietsresultaat.

Sporthorloges met ingebouwd GPS-systeem

Voor mij blijkt het altijd moeilijk om goede routes te plannen en in te zien wanneer je aan het fietsen bent. Dit komt omdat je niet de hele tijd je smartphone naast je wilt houden omdat dat extreem onhandig is. Met gebruik van GPS-systemen in sporthorloges is het zeer gemakkelijk gemaakt om je route goed in te plannen en bij te houden. Ook zorgt het GPS-systeem er natuurlijk voor dat je nooit verdwaalt omdat je vaak fietst op plekken die onbekend voor je zijn. Zorg er wel altijd voor dat het horloge goed opgeladen is!

gps-symbool
sporthorloge-voor-squashen

Snelheidsmeter in je sporthorloge

De sporthorloges in deze lijst bevatten allemaal een snelheid- en afstandsmeter. Dit zorgt er voor dat je goed kan inzien hoe hard en ver je hebt gefietst. Dit is belangrijk om je energie zo effectief mogelijk te gebruiken en op duur te trainen. Voor mij is het heel fijn om dit inzichtelijk te maken. Het biedt uitdaging voor jezelf. Heb je vorige week 50km in twee uur gefietst? Maak er dan vandaag 52km van. Zo daag je jezelf constant uit om het uiterste uit jezelf te halen, wat een echte sporter natuurlijk betaamt!

Sporthorloges Met Hartslagmeter

Ook de hartslagmeter mag natuurlijk niet ontbreken tijdens het wielrennen. Gelukkig bevinden alle betere sporthorloges tegenwoordig een hartslagmeter. Gebruik deze om bij te houden waar jouw pieken liggen en je hartslag zo goed mogelijk constant te houden.

Hartslagmeter

Delen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Geef een antwoord