Garmin Forerunner 245 Review & Koopadvies 2022

Laatste update: 14 maart 2023 door Jidde Wiegertjes

Garmin is een van de beste producten in Sporthorloges op de markt. Ze fabriceren eigenlijk alleen maar A-merk producten. De afgelopen jaren heeft Garmin erg veel Verschillende Garmin horloges op de markt gebracht, voor verschillende budgetten. Momenteel zijn de Garmin Forerunner 45, Forerunner 245 en Forerunner 945 op de markt. Dit zijn allemaal verbeterde versies van de Forerunner 35, 235 en 935. 

Het beste sporthorloge van 2022!

Garmin Forerunner 245

  • Beoordeeld 9.2/10
  • Ingebouwde muziekspeler
  • Batterijduur van 7 dagen
  • Geschikt voor onderwater

Daarnaast heb je ook nog de Garmin Vivoactive 4/4S, Garmin Vivomove 3S Sport en de Garmin Fenix 6 Plus op de markt. Met het ruime aanbod van Garmin kunnen zij op verschillende budgetten inspelen. Alle Sporthorloges zijn gemaakt om sport- en slaapprestaties te verbeteren. Ze bieden stuk voor stuk erg veel functionaliteiten en zijn meer dan gebruiksvriendelijk. In de onderstaande review wordt verder gekeken naar de Garmin Forerunner 245.

De Garmin Forerunner 235 was de versie die voorafging aan de Garmin Forerunner 245. Het 235 model is in 2015 op de markt gebracht. De verbeterde versie is dan ook de Garmin Forerunner 245. In principe blijft de Garmin Forerunner 245 net zo vertrouwd als zijn jongere broertje. Echter zijn er wel een paar functionaliteiten bij gekomen.

Display

De Garmin Forerunner 245 maakt gebruik van een 1,2 inch kleurendisplay. Deze bestaat uit 240 x 240 Pixels; wat het iets kleiner maakt dan de Forerunner 235. Daarbij komt ook kijken dat de Forerunner 245 ook lichter is dan zijn broertje. De Forerunner 245 is namelijk 38,5 gram en de 235 is 42 gram! Het formaat van het horloge is zeer fijn, en valt perfect om de pols. Ook voor een wat kleinere of bredere pols voelt het design heel comfortabel. Er wordt gebruik gemaakt van een ‘Gorilla Glass’ wat goed af te lezen is in het zonlicht. Daarnaast is het van zeer stevig en duurzaam materiaal. Dit garandeert dat je horloge voor lange(re) tijd meekan.

Bij de Garmin Forerunner 245 wordt gebruik gemaakt van vijf fysieke knoppen om het scherm te besturen, en niet van een touchscreen. Dit is voor sommige mensen erg fijn in gebruik; anderen vinden dit minder fijn. In de praktijk is gebleken dat de ‘fysieke knoppen’ prima uitvallen en zeer goed werken. Het is slechts een kwestie van voorkeur of je liever fysiek of touchscreen op je horloge hebt. Voor gebruik bij het sporten is het hebben van fysieke knoppen erg fijn, aangezien er geen problemen ontstaan met bezwete vingers die niet goed werken bij een touchscreen scherm.

In principe verandert je interface niet veel ten opzichte van de 235. Het ‘Home menu’ is volledig zelf in te stellen naar eigen voorkeuren. Via de App van Garmin kan je dit eigenlijk volledig personaliseren. Met de vijf ingebouwde knoppen kan je makkelijk en duidelijk navigeren naar verschillende schermen en/of menu’s om het gebruik zo optimaal mogelijk te maken!

Het bijhouden van gegevens (Tracking)

Bij het gebruik van de Garmin Forerunner 245 worden erg veel gegevens opgeslagen, wat er natuurlijk ook van verwacht wordt. Bijna alle data wordt automatisch bijgehouden die van belang is. Echter is er één groot nadeel van de Forerunner 245, en dat is het ontbreken van een trapstedenteller. Het horloge heeft namelijk geen barometrische altimeter. Dit zorgt ervoor dat het horloge niet in staat is om de traptreden bij te houden.

Echter is dit voor veel van de kopers geen groot probleem, omdat de Forerunner 245 zo’n breed scala aan specificaties biedt, dat elke serieuze sporter zijn of haar metingen goed uit kan voeren. Het ontbreken van de barometrische altimeter is dan maar vervelend.

De gegevens die altijd standaard worden bijgehouden en weergegeven zijn: Slaapmetingen, hartslagmetingen, stappen en het zuurstofgehalte in je bloed. Het zuurstofgehalte in je bloed wort speciaal gemeten met een pulse-oximeter. Voor het aflezen van deze gegevens zijn er diverse speciale widgets beschikbaar die je zelf in kunst stellen op je menu’s. De Garmin Forerunner 245 heeft ook een GPS-tracker ingebouwd in het systeem. Kortom: Het enige wat ontbreekt is een trapstedensteller.

Het uitoefenen van sporten!

De Garmin Forerunner 245 is geschikt voor een breed scala aan sporten. Als je bijvoorbeeld kijkt naar de tak van hardlopen dan is de Forerunner 245 geschikt om buiten hard te lopen, binnen hard te lopen (op een threadmill), het hardlopen op atletiekbanen en geschikt voor trail running.

Ook is de Forerunner 245 geschikt om bijvoorbeeld te zwemmen, fietsen, cardio, roeien en noem maar op. Het voordeel is, is dat via de Garmin Apps het mogelijk is om veel apps te downloaden om verschillende sporten uit te oefenen. Bijna elke sport zijn mogelijkheden voor. De data die vergaart wordt via je sporthorloge is vervolgens makkelijk via je horloge te bekijken en te personaliseren.

Een van de nadelen bij het uitoefenen van sporten is wel dat de zwemtracker op de Forerunner 245 niet optimaal is. Er is wel een zwemtracker aanwezig, maar deze is niet erg uitgebreid. Ondanks het feit dat de Forerunner 245 tot 50 meter diepte kan functioneren. Daarnaast is er ook geen multisportmodus aanwezig bij de Forerunner 245. Het horloge is dus niet echt geschikt voor triatleten of hele fanatieke zwemmers.

De hartslagmeter van de Forerunner 245 is wel nauwkeuriger en beter dan bij de Forerunner 235. Er is veel moeite en tijd gestopt in het verbeteren van de hartslagmeter, omdat veel mensen dit erg belangrijk vinden. Wanneer je sport op een constant tempo kun je bijna feilloos uitgaan van de metingen die gedaan worden. Wanneer je op sterke interval traint worden de metingen iets minder nauwkeurig. Wanneer je sterk op interval traint zijn andere vormen van hartslagmetingen aan te raden, zoals een borstband.

Het meten van je stress niveau

De Forerunner 245 is geschikt om de gehele dag je energieniveau te peilen. Op basis van deze gegevens gecombineerd met de gegevens van je hartslag wordt je stressniveau bepaalt. Je kunt op de Forerunner 245 met de ‘Body-battery’ functie zien hoe het staat met je energie- en stressniveau. Door deze data en aanbevelingen kan je de beste keuzes maken voor je dag. Stress is een groot onderwerp de afgelopen jaren omdat het stressniveau in Nederland erg schijnt toe te nemen. Een sporthorloge kan dan ook heel goed helpen met de juiste keuzes maken en het verlagen van je eigen stress-niveau.

Daarnaast is het met de Forerunner 245 ook mogelijk om beiden op korte- en lange termijn hier adviezen over te geven. Dit wordt ook gedaan door uitgebreide analyse van bovenstaande gegevens. Je horloge kan je met deze gegevens vertellen wat je ‘fitness-leeftijd’ is.

De Garmin Forerunner 245 vs de Garmin Forerunner 35

EigenschapGarmin Forerunner 35Garmin Forerunner 245
Chemisch versterkt glas X X
Siliconenband X X
Afmetingen (mm)35 x 40.7 x 13.3 mm45 x 45 x 11.7 mm
Gewicht37.3 g42.0 g
Waterbestendigheid5 ATM5 ATM
Memory in Pixel display X X
Grootte van het scherm (Inch)0.93 inch1.23 inch
Scherm resolutie (Pixels)128 x 128215 x 180
Gekleurd scherm X X
Geheugen7 activiteiten200 uur aan activiteiten data
Batterijduur smartwatchmodus9 dagen9 dagen
Batterijduur GPS-modus13 uur11 uur
uitgebreide workoutmodus X X
Prijs125 euro175 euro

GPS-systeem van de Forerunner 245

Het GPS-systeem van Garmin is feilloos. Garmin is al jaren gespecialiseerd in het maken van GPS-systemen voor allerlei doeleinden. Hierdoor hebben zij de GPS-systemen van veel van hun sporthorloges ook perfect uitgewerkt. Dit geldt ook voor de Forerunner 245.

De Forerunner 245 beschikt over drie GPS-systemen. Allereerst beschikt het horloge over een normaal GPS-systeem, die erg accuraat is. Hiermee worden metingen weergegeven over afstanden, tempo en zelfs mogelijke routes. Dit GPS-systeem wordt gecombineerd met haar Russische vriend ‘Glonass’ en de Europese versie ‘Galileo’. De combinatie van deze drie systemen zorgt voor een uitermate sterk GPS-functie op de Garmin horloges.

Functies & veiligheid

De Forerunner 245 heeft een aantal veiligheidsfuncties. Er is een incident/val-functie aanwezig op het horloge. Deze functie zorgt ervoor dat er een contactpersoon of instantie wordt ingeschakeld als je een ernstige val maakt. Ook is het mogelijk om op een knop te drukken waarmee direct een instantie ingeschakeld kan worden in geval van nood.

Muziek

De Forerunner 245 is beschikbaar in twee versies. De ‘normale 245’ en de muziekversie. De 245 Music is het design dat speciaal gemaakt is om muziek te luisteren terwijl je sport, dit kost dan ook wel vijftig euro meer. Bij het gebruik van de Forerunner 245 kan je gebruik maken van een eigen offline playlist. Ook kun je het horloge koppelen aan bestaande streamingprogramma’s, zoals Deezer, Spotify en diversen. Ook is het mogelijk om voor 3,5GB eigen muziek te zetten op het horloge. Dit zijn pakweg 600 nummers.

Batterijduur

De Forerunner 245 heeft een degelijke batterijduur. Wanneer je het horloge intensief gebruikt in smaporthone-modus, met GPS niet aan, houdt het horloge het goed zeven dagen uit. Het jongere broertje van de Forerunner 245 had ongeveer gelijken waarden qua batterijduur, hier is dus niet veel op vooruit gegaan.

Echter wordt er wel veel batterijduur gewonnen in GPS-modus. In GPS-modus gaat de Forerunner 245 ongeveer 35 uur mee, wat een zeer goede score is. De reden dat deze batterijduur verbeterd is, is door het gebruik van een functie genaamd ‘Ultratac’. Deze functie zorgt voor optimaal energieverbruik bij het gebruiken van de GPS-functie. Voor de prijsklasse van dit horloge is het vrij uniek om een ‘Ultratac’ functie te hebben.

Conclusie van de Forerunner 245

Mijn conclusie van de Forerunner 245 is dat het een prachtig sporthorloge is voor een zeer goede prijs. Wanneer de keuze valt op de Forerunner 245 Music heb je een alomvattend horloge die alle functies bezit. Het horloge is perfect voor het meten van vrijwel alle sportmetingen die nodig zijn, en het heeft een prachtig Design. Wederom heef Garmin zich weer eens bewezen op de markt van wearables. De Forerunner 245 is zeker een aanrader en een van de beste merken momenteel beschikbaar! Wil jij weten hoe de Garmin Forerunner 245 precies past bij jouw levensstijl? Bestel deze dan direct en je hebt hem morgen in huis!