Garmin Swim 2 review: Hét Garmin sporthorloge voor de fanatieke zwemmer.

Hét zwemhorloge voor zwemmen in een zwembad en zwemmen in open water. Garmin komt na 7 jaar met de nieuwe Garmin Swim 2, en het is een succes.

zwemmen met polar vantage v2

De Garmin Swim 2 is terug. Meer dan 7 jaar nadat Garmin met haar eerste Swim model aankwam is de tweede editie uitgekomen, speciaal voor zwemmens. En het zwemhorloge is precies wat je ervan zou verwachten. Het horloge is uitgekomen in 2019 en hiermee heeft Garmin alweer haar kwaliteit laten zien.

Bekijk hier alle beste zwemhorloges van dit moment.

In tegenstelling tot de eerste versie, de Garmin Swim, ondersteunt dit model zwemmen in open water mét GPS. Daarnaast meet het zwemhorloge realtime je hartslag via de optische HR-sensor aan de achterkant. Ook zitten er allerlei activiteiten/stress en life-tracking functies ingebouwd. Naast je zwemprestaties krijg je ook veel inzicht in je hardloop, – fiets, – of sportschooltrainingen. Kortom: Een perfect zwemhorloge met veel uitgebreide functies. In deze review van de Garmin Swim 2 duiken we wat dieper in dit bijzondere sporthorloge.

De basis (niet-zwem gerelateerde functies)

Als je al bekent met de sporthorloges of smartwatches van Garmin kun je dit stukje wel overslaan. We bekijken de algemene functies van het sporthorloge van Garmin, die niet gerelateerd zijn aan zwemmen.

Om te beginnen heb je een geavanceerde wijzerplaat. Hiermee kun je vooraf geïnstalleerde wijzerplaten instellen, of duizenden anderen via Garmin Connect IQ. De standaard wijzerplaat bevat de totaal gezwommen afstand die week en het aantal stappen voor die dag. Hierdoor krijg je direct inzicht in je sportprestaties!

Wanneer je omhoog of omlaag drukt kun je gegevens inzien, zoals het weer, aantal stappen, 24/7 hartslagmetingen, stressmetingen, ‘lichaamsbatterij’, zwemdetails en nog veel meer. Je hebt ook specifieke pagina’s voor zwemmen in open water versus zwemmen in het zwembad.

De Garmin Swim 2 heeft geen ingebouwde barometer waardoor het horloge niet het aantal gezette traptreden bij kan houden.

Aan de achterkant van het horloge vind je het iconische groene lampje, wat de optische hartslagmeter is. Deze wordt ook gebruikt bij de Garmin Forerunner 45 series. Deze hartslagmeter houdt je hartslag 24/7 bij, ook tijdens je trainingen. Je hartslag is af te lezen op sommige wijzerplaten, maar er is ook een grafiek van bij je widgets. Daarbovenop kun je jouw hartslag bekijken in rust.

Net als je stappen kun je deze gegevens overbrengen naar Garmin Connect, waardoor je analyses kunt uitvoeren.

Garmin Swim 2: Zwemmen in het zwembad

We springen rechtstreeks het diepe in, in het zwembad. De Garmin Swim 2 ondersteunt technisch gezien vijf sporten: zwemmen in het zwembad, zwemmen in het open water, hardlopen, fietsen & cardio. Wanneer je in een zwembad wilt een training wilt starten druk je op de knop rechtsboven en selecteer je de optie: zwemmen in een zwembad. Druk hier nogmaals op en je komt op een wachtscherm, waar je jouw huidige zwembadlengte, hartslagmetingen, tijd en andere opties kunt zien.

Er zijn een aantal trainingen ingebouwd in het horloge. Hier worden verschillende statistieken gebruikt. Hieronder nemen we enkele van deze statistieken door.

Functies voor zwemmen in het zwembad

  1. Timervelden: Timer, Zwemtijd, Intervaltijd, Verstreken tijd
  2. Afstandsvelden: Afstand, Interval Afstand
  3. Tempovelden: Gemiddeld tempo (hele training), Intervaltempo, Laatste lengtetempo
  4. Hartslagvelden: Hartslag (huidig), Gemiddelde hartslag (hele training) training), HR-zone, Aeroob trainingseffect, Anaeroob trainingseffect, HR Max, Hartslagreserve, Gem. HR Max, Gem. HRR, Int Gem HR, Int Gem HRR, Int Gem Max, Int Max HR, Int Max HR, Int Max. Max, tijd in zone
  5. Slagvelden: interval slagtype, laatste lengte slagtype, laatste lengte slagen, gemiddelde slagen per lengte, interval slagen per lengte
  6. Lengte velden: lengtes, intervallengtes
  7. Swolf velden: Gemiddelde Swolf, Interval Swolf, Laatste lengte Swolf
  8. Rust Velden: Rust Timer, Herhalen op
  9. Andere velden: Calorieën, Tijd van de dag, Intervallen

Zoals je kunt zien kun je ongelofelijk veel meten met de Garmin Swim 2.

Als laatste willen we nog even de CSS bespreken, ofwel de Critical Swim Speed. Deze functie is nieuw voor Garmin. Het is een statistiek die je lactaatdrempel bij kan houden. Dit is niet iets wat je elke dag doet, maar is ontworpen om een keer in de maand ongeveer te gebruiken. Wanneer je deze test gebruikt kun je beter inschatten hoe verzuurt je lichaam is en kan je het uithoudingsvermogen beter trainen.

Bij deze test ga je een vorm van intervaltraining doet, met een simpele structuur:

  1. 10 minuten warming-up
  2. 400m op wedstrijdtempo
  3. 10 minuten op je gemak
  4. 200m op wedstrijdtempo

Als je klaar bent met de training ontvang je een bericht dat je horloge een nieuwe CSS-waarde heeft ontvangen.

Garmin Swim 2: Zwemmen in het open water

Zwemmen in het open water is heel anders dan in een zwembad. Voor het zwemmen in open water is het handig als je een ingebouwd GPS-systeem hebt, zodat je in meren, poelen of rivieren van langere afstanden. De ingebouwde GPS-metingen werken niet zo goed op korte afstanden, dus zijn niet heel handig voor zwemmen in een zwembad of een klein meertje.

Net als bij het zwemmen in een zwembad kun je de optische HR-sensor gebruiken voor je hartslagmetingen. Dit kan ook goed in combinatie met een borstband gebruikt worden. Beiden opties bieden je de mogelijkheid om je gegevens te downloaden naar je smartphone.

Er zijn niet heel erg veel uitgebreide opties voor zwemmen in het open waar. Eigenlijk lijken de opties enorm op de bovengenoemde opties voor het zwemmen in een zwembad. Het gegevensscherm lijkt dan ook erg op het binnenzwemmen, behalve de zwembadspecifieke velden.

Wanneer je van start gaat zal je horloge gaan zoeken naar een GPS0signaal en je hartslag. Wanneer dit gesynchroniseerd is, vaak na een paar seconden, druk je op de startknop en begin je met zwemmen. Tijdens het zwemmen is het mogelijk om je gegevens te bekijken en krijg je inzicht in realtime statistieken. Je kunt je training pauzeren wanneer je bijvoorbeeld door een kanaal moet zwemmen, waardoor je gegevens vertroebelen.

Nauwkeurigheid van de hartslagmeter in de Garmin Swim 2

De ingebouwde hartslagmeter van de Swim 2 is zeer nauwkeurig. Deze werkt met een optische hartslagmeter die in je sporthorloge zit ingebouwd. Je hartslag wordt continu bijgehouden en gemonitord. Dit heeft een voordeel ten opzichte van een Bluetooth borstband, want onder water werkt Bluetooth niet goed.

Je Garmin Swim 2 koppel je met de Garmin Connect App. Dit gaat vrij gemakkelijk, zowel met telefoons van Apple als Samsung. Op deze app wordt Garmin continu geüpdatet. Hier kun je live je hartslag zien via je smartphone, wanneer je het horloge draagt. Daarnaast kun je op de homepage je eigen dashboards samenstellen, met diverse gegevens, zoals: hartslagmetingen, aantal stappen, verbrande calorieën, body battery en nog veel meer.

Plus- punten van de Garmin Swim 2

  • Mogelijkheid om je hartslag – zeer nauwkeurig – onder water te meten, zonder gebruik van een borstband.
  • Veel inzicht in belangrijke informatie, zoals calorieën en body battery.
  • Simpel, makkelijk en effectief voor elk soort zwemmer.
  • Je kunt je eigen zwemschema’s toevoegen.
  • Het beste zwemhorloge dat je momenteel kunt krijgen, voor een relatief goedkope prijs.

Min- punten van de Garmin Swim 2

  • De Garmin Swim 2 is nog wel eens wat onnauwkeurig als je stopt met zwemmen of korte afstanden zwemt. Wanneer je constant blijft zwemmen heb je hier weinig last van. Pauzeer je even? Pauzeer dan ook je training met één druk op de knop.
  • Er zijn wat kleine ‘bugs’ die soms vervelend kunnen zijn. Maar de meeste mensen hebben hier weinig last van.
  • Wanneer je veel verschillende zwemstijlen hanteert, zoals: interval, verschillende slagen, techniekoefeningen e.d. dan heeft je horloge niet altijd door dat je wisselt van zwemstijl. Hierdoor worden je gegevens niet meer heel nauwkeurig. De beste manier om dit te meten, blijft het kijken op een zwembadklok.

Eindbeoordeling van de Garmin Swim 2

De Garmin Swim 2 is het beste zwemhorloge van dit moment. Over het algemeen is het horloge nauwkeurig, ook bij het zwemmen van techniek. Het gebeurt ook wel eens dat de metingen ernaast zitten. Voor het meten van afstand en calorieën is het zwemhorloge perfect en doet het precies wat je ervan verwacht. Dit maakt de Garmin Swim 2 het ideale zwemhorloge, wat hier natuurlijk specifiek voor gemaakt is.