Zwemhorloge: Welke is de beste van 2023?

Laatste update: 14 maart 2023 door Jidde Wiegertjes

Ondanks dat de zwemhorloges al een langere tijd bestaan, zijn ze pas recentelijk in de media aandacht gekomen.

Met bedrijven zoals Garmin, Apple, Fitbit, Samsung en Xiaomi die dag en nacht werken om de kwaliteit te verbeteren hebben de sporthorloges een grote stap kunnen maken. De kwaliteit van waterdichte sporthorloges is vele malen beter, en ook de hartslag meter functies werken nagenoeg perfect. Zo ook bij onze lijst van de beste zwemhorloges.

De 3 beste zwemhorloges van dit moment

1. Beste zwemhorloge 2023

Garmin Swim 2

 • Beoordeeld 7.8/10
 • Perfect voor zwemmen
 • Zelfstandig GPS
 • Meet je SWOLF

2. Beste zwemhorloge open water

Garmin Forerunner 935

 • Beoordeeld 9/10
 • Sportief horloge
 • Multi-sport modus
 • Van de beste kwaliteit

3. Beste goedkope horloge voor zwemmen

Fitbit Charge 5

 • Beoordeeld 8.9/10
 • Batterijduur 7 dagen
 • 6 maanden gratis Fitbit premium
 • Herstelscore

Geschikt voor: Android | iOS
Bluetooth: Ja
Beschikbare breedte: 42mm
Beschikbare kleuren: Wit, zwart

Batterijduur: 1,5 dagen
Draadloos opladen: Nee
Waterdichtheid: Waterdicht
Merk: Garmin

1. Garmin Swim 2: Het beste horloge voor zwemmen van 2023

Een tracker die zich vooral, of eigenlijk uitsluitend, richt op de zwemsport. Met de Garmin Swim 2 heeft deze groep sporters een model in handen dat nu eens niet uitgaat van hardlopen en fietsen en daarnaast wat zwemfuncties biedt. In plaats daarvan zijn juist de functies in en om het water het belangrijkst gemaakt. Zo kan ook jij nu eens dieper ingaan op de prestaties die je levert in het bad en hoe je die kan verbeteren. Hoe dat precies in elkaar steekt, kan je in deze review ontdekken.

De specificaties van de Garmin Swim 2

Dat de Garmin Swim 2 gericht is op de fanatieke zwemmer is eigenlijk op alle vlakken terug te zien. Natuurlijk zit er de gebruikelijke hartslagmeter in. Verder zijn de sensors vooral gericht op de afstand die je zwemt, de mate van inspanning die je per arm doet en de kwaliteit van de oefeningen.

Vooral de inspanning per arm is belangrijk omdat andere trackers dit niet kunnen en daardoor onterecht rust registreren tijdens je zwemworkout. Omdat de Garmin Swim 2 uiteindelijk wel een fitness tracker blijft, is het mogelijk om naast de zwemprofielen ook bijvoorbeeld voor hardlopen of wielrennen mogelijkheden te verkennen. Al zijn deze dus wel ondergeschikt aan wat je in het zwembad kan doen ermee.

Conclusie van de Garmin Swim 2

Als het gaat om zwemhorloges, dan is er eigenlijk geen betere optie dan de Garmin Swim 2. De kwaliteit van een Garmin fitness tracker, in combinatie met de mogelijkheden maakt het voor zwemmers dan ook de ideale keuze. Dat is wel direct ook weer de beperking voor andere sporters. Ben je namelijk een multisporter, dan is dit model weer zo sterk op het zwemmen gericht, dat het voor jou iets te beperkt kan zijn. Dit hoeft echter niet direct een probleem te zijn. In dat geval heeft Garmin namelijk andere goede modellen te bieden waarmee je wel aan de slag kan gaan.

Voordelen
 • Speciaal gemaakt voor zwemmen in binnen- en open water.
 • Perfect om je SWOLF te meten
 • Garmin produceert de hoogste kwaliteit horloges
 • nauwkeurige sensoren
Nadelen
 • Workout toevoegen enkel via Garmin Connect

Geschikt voor: iOS
Bluetooth: Ja
Beschikbare breedte: 39mm
Beschikbare kleuren: Nachtblauw, blauw, groen, witgoud, rood.
Batterijduur: 1-2 dagen
Draadloos opladen: Ja
Waterdichtheid: Waterdicht
Merk: Apple

2. Apple Watch series 7: Beste apple watch voor het zwemmen

De nieuwste Apple Watch series 7 komt met een vernieuwd design ten opzichte van de Series 6. Het nieuwe model heeft een groter en platter scherm. Daarnaast is de rand om het scherm heen smaller geworden. Het display is hierdoor makkelijker af te lezen. De Apple Watch series 7 is perfect voor het herkennen van zwemstijl en het tellen van het aantal baantjes.

Dit zorgt ervoor dat jij de hele dag op de hoogte blijft van de nieuwste notificaties; berichten en gezondheidsgegevens. Via het nieuwe, digitale toetsenbord is het nog makkelijker geworden om berichten naar al je contacten te versturen. Het horloge meet de gebruikelijke gegevens, en erg accuraat: Hartslag, slaapmetingen en zuurstofsaturatie. Het model komt in 2 formaten: 41 en 45 millimeter. Meestal is voor dames een sporthorloge van 41mm meer geschikt.

De apple watch 7 is de nieuwste versie van de apple watch series. Wanneer er een nieuw model op de markt komt is er voor fans en volgens van de Apple watch altijd veel enthousiasme. Daarom hebben wij gekeken of dit model een sterke opvolger is van de zeer succesvolle apple watch 3 en apple watch 6. Vooral wordt er gekeken naar: is het model geschikt om je activiteiten mee vast te leggen en daar conclusief aan te verbinden? En wat doet de Apple watch 7 voor je gezondheid? Hieronder wordt het beschreven.

Specificaties van de apple watch 7

Naast de gebruikelijke sensoren waarmee je de dagelijkse activiteiten kan meten, kan de Apple watch 6 ook het zuurstofgehalte in je bloed lezen. Deze gegevens zijn makkelijk om door derden te lezen en gebruikt te worden voor diverse doeleinden.

Op het gebied van gezondheid heeft de Apple watch 6 voordelen geboekt ten opzichte van de voorgangers. De hartslagmetingen en sportmetingen zijn nog nauwkeuriger geworden. Daarnaast zijn een hoogtemeter en een kompas opgenomen in het nieuwe model. 

Wat vinden wij van de apple watch 7?

Wij zijn niet verbaasd dat de Apple Watch 7 nog steeds meedoet met de top van de wearables markt. Apple is altijd leidend geweest in wearables en is dan ook erg innovatief in haar werkwijze. De Apple watch 7 is een van de beste smartwatches die momenteel verkrijgbaar is. Met name als je spreekt over het meten van je gezondheid.

Dit komt natuurlijk wel met een prijskaartje. Je moet bereid zijn om wat geld neer te leggen voor het nieuwste model, maar het is het waard. Wanneer je een wat minder groot budget hebt zijn er genoeg goedkopere alternatieven die ook erg goed functioneren.

Voordelen
 • Meest accurate gezondheidshorloge wat er is
 • Perfect voor de reguliere sporter met de focus op een gezond leven
 • ECG-metingen
 • Zeer secure hartslagsensoren
Nadelen
 • Werkt enkel met iPhone gebruikers
 • prijzig


Geschikt voor: Android | iOS
Bluetooth: Ja
Beschikbare breedte: 47mm
Beschikbare kleuren: Grijs, groen, zwart
Batterijduur: 1,5-2 dagen
Draadloos opladen: nee
Waterdichtheid: Waterdicht
Merk: Polar

3. Polar Vantage V2: Het beste Polar horloge als zwemhorloge

Wanneer je aan Polar denkt, dan denk je natuurlijk aan hartslagmeters. Al ver voordat het bedrijf met fitness trackers zoals de Polar Vantage V op de markt kwam, kwam het al met andere apparatuur voor de fanatieke sporter.

Hoe die lange geschiedenis en opgebouwde kennis deze fabrikant nu voordeel biedt, is duidelijk te zien in de manier waarop dit horloge in elkaar steekt. Daardoor kunnen recreatieve en fanatieke sporters allemaal voordeel hebben van het gebruik van dit soort modellen. Het is zeker interessant om dit eens wat nader te bekijken.

Hoe secuur is de hartslagmeter van de Polar Vantage V2?

Het zal je niet verbazen dat één van de belangrijkste specificaties van de Polar Vantage V2 is dat het 9 verschillende sensoren voor de hartslagmeting gebruikt. Zoals het ook mogelijk is om tot 120 verschillende profielen in te stellen.

Bovendien zit er een sensor in het horloge gebouwd om direct het loopvermogen te meten. Daar heb je dus geen aparte middelen voor nodig zoals vaak bij andere horloges wel het geval is. Ook meet het horloge de mate van stress op je lichaam en draagt daardoor bij met tips voor een beter herstel. Al deze functies hoeven geen grote hap uit de batterijduur te nemen. Die kan namelijk tot wel 40 uur oplopen. Dit maakt het gemakkelijk bruikbaar.

Wat vinden wij van de Polar vantage V2?

Dit is dan ook het minste wat je mag verwachten van een fabrikant die al zo lang op deze gebieden actief is. In ieder geval is daardoor wel te stellen dat het horloge niet teleurstelt. Wie zonder al te veel geld kwijt te willen zijn een goede tracker zoekt voor allerlei soorten sporten, zit met dit model in ieder geval goed.

Voordelen
 • Zeer nauwkeurige hartslagmetingen waar Polar om bekend staat
 • Goede prijs kwaliteit verhouding
 • Mooi design
Nadelen
 • Tijd is niet altijd goed af te lezen
 • Batterijduur had langer gemogen

Geschikt voor: iOS
Bluetooth: Ja
Beschikbare breedte: 44mm
Beschikbare kleuren: Wit, zwart
Batterijduur: 1 dag
Draadloos opladen: Ja
Waterdichtheid: Waterdicht
Merk: Apple

4. Apple Watch Nike: Beste zwemhorloge voor lange afstand

Het voordeel van de Apple Watch Nike is dat al je gegevens gemakkelijk op één plek bewaard worden. Het enige wat je hoeft te doen is een keer te swipen en al je gegevens komen gelijk op het beeldscherm terecht. Dit is voor mij ook het perfecte sporthorloge voor een combinatie van sporten. Het ingebouwde systeem geeft veel mogelijkheden voor verschillende sporten, en je kan rechtstreeks na je half uurtje lopen het water in duiken om af te koelen.

Wat kan de Apple watch Nike allemaal?

Laat ik maar beginnen met te zeggen dat de Apple watch Nike een zeer geschikt sport, – zwemhorloge is maar wel tegen de dure kant. Dit betekend dat je het geld er wel voor over moet hebben. Zelf is de Apple watch Nike een van mijn favorieten. Met name om het feit dat het horloge er prachtig uitziet en heerlijk om de pols valt. Hij is daarnaast volledig waterdicht. Ik zal even de grootte voordelen van de Apple Watch Nike ten opzichte van de originele apple watch op een rijtje zetten:

 • Het horloge heeft de helderste display die Apple ooit gemaakt heeft. Hierdoor is het zeer gemakkelijk, makkelijker dan bij de 6-series om buiten je horloge af te lezen.
 • Het sportbandje dat door Nike ontworpen is; is gemaakt van fluorelastomeer wat een supersterk en superlicht materiaal is. Hierdoor is het horloge zeer licht en valt het perfect om de pols.
 • Onder het bandje zit een druk gevormde gaatjesstructuur die voor ventilatie rondom je pols zorgt, en hiermee wordt het gevoelde gewicht ook sterk verlaagd.

Voordelen van de Apple watch Nike

Het voordeel van de Apple Watch Nike is dat al je gegevens gemakkelijk op één plek bewaard worden. Het enige wat je hoeft te doen is een keer te swipen en al je gegevens komen gelijk op het beeldscherm terecht. Dit is voor mij ook het perfecte sporthorloge voor een combinatie van sporten. Het ingebouwde systeem geeft veel mogelijkheden voor verschillende sporten, en je kan rechtstreeks na je half uurtje lopen het water in duiken om af te koelen.

De Apple watch Nike is een van de lichtste horloges die momenteel verkrijgbaar is, en daarbij volledig water- en stofbestendig. De display is heel fijn om buiten te gebruiken omdat er een van de nieuwste OLED schermen in zit die de zon de-reflecteert.

Conclusie van de Apple Watch als zwemhorloge

In de turbulente tijden van digitalisatie, leeft de Apple watch Nike meer dan met zijn tijd mee. Ik vind het een zeer sterk innovatief product dat alles biedt wat een sporthorloge moet doen. Het is een combinatie van ervaring en een aantal jaren uitproberen dat de Apple watch Nike tot stand heeft gebracht. Tot in de puntjes is alles geregeld en simpel neergezet in de display zoals wij allemaal van Apple verwacht zijn. 

Het enige nadeel is dat het alleen beschikbaar is wanneer je een IPhone hebt. Dat komt omdat het Apple systeem alleen maar compatible is met het besturingssysteem iOS. Dus als je een Samsung of andere telefoon bezit, raad ik je toch aan te gaan kijken naar een ander product. Hierbij is de Gambit vivomove HR veruit de beste optie.

Voordelen
 • Optische hartslagsensor voor je hartslag en hartritme
 • Hetzelfde grotere display als de Series 6
 • Zeer geavanceerde sportsensoren
Nadelen
 • geen zuurstofsaturatiemeter
 • prijzig

Geschikt voor: Android | iOS
Bluetooth: Ja
Beschikbare breedte: 34mm
Beschikbare kleuren: Zwart, groen
Batterijduur: 2 dagen
Draadloos opladen: nee
Waterdichtheid: Waterdicht
Merk: Garmin

5. Garmin Forerunner 945: Het beste zwemhorloge voor open water

De Garmin Forerunner 945 is een horloge waar je als hardloper of triatleet je prestaties mee kan verbeteren. Tenminste, dat is in ieder geval wat je ervan mag verwachten. Dat de specialist in GPS-systemen zich meer en meer op de duursporten heeft gericht, waarbij extra zaken zoals bijvoorbeeld de afstand en de plek waar je loopt mee worden genomen in de kennis die je opdoet, heeft veel gebracht aan de meer fanatieke sporters.

Het is dus zeker ook interessant om te weten in welk opzicht dit voor jou aantrekkelijk kan zijn. Dat leer je dan ook in deze review. De specificaties van dit model richten zich vooral op het hardlopen en het fietsen. Daardoor kom je dus zaken tegen zoals sensors die de hardloopdynamiek of de prestatieconditie kunnen meten.

De specificaties van de Garmin Forerunner 945

Dat komt natuurlijk bovenop veel van de bekende zaken zoals het meten van de hartslag, de afstand, de hoeveelheid beweging, het tracken van de slaap en heel veel andere zaken.

Het is ook belangrijk om te weten dat ontwikkelingen goed te volgen zijn waardoor de kwaliteit van de trainingen te meten is. Dit alles kan mede ook doordat de batterijduur goed te noemen is. Dat er in het horloge ook een goede GPS-functie zit, mag natuurlijk wel verwacht worden. Ook mogelijkheden om muziek te luisteren of om digitaal te betalen zijn erin opgenomen. Dat is wat de Garmin Forerunner 945 te bieden heeft.

Wat vinden wij van de Garmin Forerunner 945?

De Garmin Forerunner 945 is wat ons betreft lekker veelzijdig. Al komt dat dan wel vooral aan op de functies buiten het tracken van de sporten, dan op het sporten zelf. Dat je vooral als hardloper en triatleet waarde hebt van dit model mag duidelijk zijn. Voor sommige andere sporters achten we dit model niet zo heel geschikt.

Wel is het zo dat je er dus bijvoorbeeld muziek mee kan luisteren en betalingen kan doen. Dat scheelt je dus ook het nodige gedoe met een smartphone naast je tracker. De Garmin Forerunner 945 is lekker doorontwikkeld vanaf eerdere modellen, wat het gebruiksgemak uit de doos wel heel groot maakt. Dit geeft je een lekkere start waardoor je er al snel veel plezier van kunt hebben.

De conclusie van de 945 als open water zwemhorloge

De Garmin Forerunner 945 is een allround tracker waarmee je heel gemakkelijk inzichten in je sportactiviteiten kan vergaren. Het is wel wat aan de dure kant, maar daar krijg je dan wel ook wat voor terug. Dat het bovendien een horloge is dat fijn is om te dragen omdat het mooi ontworpen is, is natuurlijk ook een sterk pluspunt. De extra mogelijkheden buiten de fitnessfuncties om maken het in veel situaties bruikbaar, waardoor je er dus ook veel meer plezier van kan hebben dan alleen tijdens je dagelijkse ronde hardlopen. Dit is wel belangrijk om mee te wegen wanneer je een tracker gaat uitkiezen.

Voordelen
 • Sportief horloge met hartslagfunctie, stappenteller, GPS en zwemmodus
 • perfect voor het zwemmen in open water door goede GPS
 • robuust horloge dat volledig waterdicht is
 • Multi-sport modus
Nadelen
 • Prijziger
 • Heeft geen ingebouwde muziekspeler (voor zwemmen irrelevant)

Waterdicht sporthorloge of smartwatch

In de volgende blog beschrijf ik alleen maar zwemhorloges die ook daadwerkelijk waterdicht zijn. Ze kunnen ook allemaal in combinatie met de Speedo On app werken voor het beste resultaat. Zo fungeert het perfect als hartslagmeter, om afstand bij te houden en het aantal verbrande calorieën te laten zien. Zwemhorloges werken vaak niet alleen voor zwemmen, ze zijn ook bij elke andere sport bruikbaar. Zo kan je tijdens het hardlopen ook deze sporthorloges gebruiken.

Onderdelen zoals hartslagmeters, waterdichtheid en een veelvoud van andere sensoren hebben de sporthorloges  en smartwatches revolutionair gemaakt. Sinds de
markt van sporthorloges zo is toegenomen heb ik de tijd genomen om mij te verdiepen in het onderwerpen. 

Het meten van je SWOLF

Let op: Sporthorloges voor zwemmen worden steeds populairder en hierdoor komen er steeds meer goede horloges op de markt. Een zwemhorloge moet natuurlijk volledig water- en spatdicht zijn en de mogelijkheid hebben voor de juiste software voor het zwemmen. Een veel gebruikt concept voor het meten van je zwemprestaties is de SWOLF.

De SWOLF is een applicatie die het aantal slagen afgelegd per baan meet en deze tegenover het aantal seconden zet dat het duurt om een baan te voltooien (mogelijk voor beiden 25 en 50 meter baden). Je zwemt het meest effectief wanneer je met zo min mogelijk slagen je baan uitzwemt. Dit is te meten met de SWOLF en kan helpen je energie beter te verdelen tijdens het zwemmen. Lees hier meer over de SWOLF.

Vragen en antwoorden

Wat is het beste zwemhorloge van 2023?

Het beste sporthorloge om mee te zwemmen is volgens ons de Garmin Swim 2. Op een goede tweede plek komt de Apple Watch series 7 en de Garmin Forerunner 945.

Welk sporthorloge is het meest geschikt voor zwemmen in open water?

Voor het zwemmen in open water is het belangrijk dat een sporthorloge beschikt over een goed, accuraat GPS-systeem dat ook in het water werkt. Het beste horloge hiervoor is de Garmin Forerunner 945.

Wat is het verschil tussen een sporthorloge en een smartwatch?

Het verschil tussen een sporthorloge en een smartwatch komt voornamelijk voort uit het doel van de wearable. Een sporthorloge is meer gericht op het verbeteren van sportprestaties terwijl een smartwatch vaak een verlengde is van je mobiele telefoon; en vaak ook meer richt op gezondheid. In deze lijst staan zowel sporthorloges als smartwatches beschreven.

Waarom staan er zoveel Garmin horloges in het artikel?

Garmin is nou eenmaal producent van de beste kwaliteit sporthorloges. Vandaar dat deze horloges zo vaak genoemd worden in onze toplijsten.

Bronnen:

Dibia Victor, et. al. A Smartwatch Application for Individuals with ADHD and Mental Health Challenges Association for computing machinery (2016).

Brunner Gino, Melnyk Darya, Sigfússon Birkir, Wattenhoger Roger, et. al. : Swimming style recognition and lap counting using a smartwatch and deep learning (9 september 2019) Association for cumputing machinery.