Beste Zwemhorloges 2021- Review & Koopadvies

Wat is een zwemhorloge?

Ondanks dat de zwemhorloges al een langere tijd bestaan, zijn ze pas recentelijk in de media aandacht gekomen. Met bedrijven zoals Garmin, Apple, Fitbit, Samsung en Xiaomi die dag en nacht werken om de kwaliteit te verbeteren hebben de sporthorloges een grote stap kunnen maken. De kwaliteit van waterdichte sporthorloges is vele malen beter, en ook de hartslag meter functies werken nagenoeg perfect. Zo ook bij onze lijst van de beste zwemhorloges.

Inhoudsopgave

Waterdicht sporthorloge of smartwatch

In de volgende blog beschrijf ik alleen maar zwemhorloges die ook daadwerkelijk waterdicht zijn. Ze kunnen ook allemaal in combinatie met de Speedo On app werken voor het beste resultaat. Zo fungeert het perfect als hartslagmeter, om afstand bij te houden en het aantal verbrande calorieën te laten zien. Zwemhorloges werken vaak niet alleen voor zwemmen, ze zijn ook bij elke andere sport bruikbaar. Zo kan je tijdens het hardlopen ook deze sporthorloges gebruiken.

Onderdelen zoals hartslagmeters, waterdichtheid en een veelvoud van andere sensoren hebben de sporthorloges  en smartwatches revolutionair gemaakt. Sinds de
markt van sporthorloges zo is toegenomen heb ik de tijd genomen om mij te verdiepen in het onderwerpen. 

Het meten van je SWOLF

Let op: Sporthorloges voor zwemmen worden steeds populairder en hierdoor komen er steeds meer goede horloges op de markt. Een zwemhorloge moet natuurlijk volledig water- en spatdicht zijn en de mogelijkheid hebben voor de juiste software voor het zwemmen. Een veel gebruikt concept voor het meten van je zwemprestaties is de SWOLF.

De SWOLF is een applicatie die het aantal slagen afgelegd per baan meet en deze tegenover het aantal seconden zet dat het duurt om een baan te voltooien (mogelijk voor beiden 25 en 50 meter baden). Je zwemt het meest effectief wanneer je met zo min mogelijk slagen je baan uitzwemt. Dit is te meten met de SWOLF en kan helpen je energie beter te verdelen tijdens het zwemmen. Lees hier meer over de SWOLF.

 

De Garmin Vivomove HR- Hybride smartwatch– is een zeer modieuze en effectieve smartwatch met beiden een analoog systeem en een digitaal systeem. 

Het horloge heeft een waterdichtheid tot 50 meter diep en tot een maximum van 100000 minuten. En als je het meer dan 100000 minuten volhoudt in het water mag je jezelf bekronen tot de nieuwe Maarten van der Weijden.

 
Garmin Vivomove HR sporthorloge
Bekijk de prijs

Welke functies kent de Garmin Vivomove HR?

Naast de zwemfuncties heeft de Garmin smartwatch natuurlijk veel meer functies. Het horloge houdt uitstekend bij hoeveel stappen er gezet worden, welke afstanden afgelegd worden, hoeveel calorieën er verbrand worden en is zelfs in staat om je stressniveau te meten. Dit wordt voornamelijk met de hartslagmeter gedaan, die je hartslag meet via je pols. Hiervoor is dus geen extra band nodig.

Om het even gemakkelijk te maken voor de lezer heb ik onderstaand een paar belangrijke voordelen genoteerd van de Garmin Vivomove

 • Er zit een ingebouwde hartslagmonitor in die ter alle tijden beschikbaar is om je hartslag te meten.
 • De oplaadsnelheid van de smartwatch is erg snel. Vaak is deze binnen twee tot drie uur volledig opgeladen, in tegenstelling tot andere smartwatches die er vaak wat langer over doen.
 • Batterijduur: De batterijduur van de Garmin is circa. 5 dagen. Dit is uitzonderlijk lang, aangezien je het gemakkelijk ’s avonds even aan de oplader kunt leggen.
 • Uniseks: Het horloge is ontworpen voor elk geslacht, dus voor elk wat wils

Ontvang je notificaties?

Wanneer er gegevens binnenkomen op je smartwatch, of je deze wilt bekijken, zullen je analoge wijzers aan de kant springen en ruimte maken voor de digitale gegevens. Dit is niet alleen erg praktisch, maar ook een stukje prachtige innovatie. Er zitten ingebouwde activiteit mogelijkheden in de smartwatch die het hardlopen, wandelen, krachttraining en cardio een stukje gemakkelijker maken. Dus naast dat de smartwatch heel veel klasse uitstraalt, is het ook nog eens je persoonlijke fitbuddy!

Beste zwemhorloge top 5

Mooi design met zowel analoog als digitaal

Wanneer er gegevens binnenkomen op je smartwatch, of je deze wilt bekijken, zullen je analoge wijzers aan de kant springen en ruimte maken voor de digitale gegevens. Dit is niet alleen erg praktisch, maar ook een stukje prachtige innovatie. Er zitten ingebouwde activiteit mogelijkheden in de smartwatch die het hardlopen, wandelen, krachttraining en cardio een stukje gemakkelijker maken. Dus naast dat de smartwatch heel veel klasse uitstraalt, is het ook nog eens je persoonlijke fitbuddy!

De Garmin App

Ook werkt de Garmin-app erg goed. Deze is betrouwbaar, gebruiksvriendelijk en wordt continu geüpdatet zonder dat de consument daar last van ervaart. Het enige wat ik wel jammer vind is dat roeien niet standaard in de Garmin-app aangeboden wordt. Helaas wordt zwemmen dat ook nog niet, maar dat geldt voor vrijwel iedere smartwatch. Wat wel erg gebruiksvriendelijk is; je horloge vibreert wanneer je gebeld wordt. Hierdoor mis ik mijn telefoon nooit en hoef ik deze niet meer constant bij mij te houden als ik thuis ben.

Conclusie Garmin Vivomove HR

Al met al is de Garmin- Vivomove HR- een goede smartwatch voor Android en iOS. Het horloge is goed geprijsd en heeft een strak design. Het doet zijn werk en de batterijduur zorgt ervoor dat het makkelijk bruikbaar is. Ik zou zeggen dat deze smartwatch zijn werk meer dan goed doet en ik geef het een grote kans dat hij de markt gaat veroveren.

Voordelen
 • Simpel gebruik en een fraai design
 • Kwaliteitssensoren die je stress kunnen meten
 • Werkt met Android en iOS
 • Batterijduur en acculaadtijd
Nadelen
 • Heeft niet elke sport er standaard op staan
 • Moeilijk te lezen wanneer het zonnig is.

Wat maakt de Apple Watch een van de beste zwemhorloges?

Waarbij er veel bedrijven zijn die tegenwoordig proberen met innovatieve oplossingen de smartwatch uitgebreider te maken, blijft de Apple Watch Series 3 alle mogelijkheden hebben terwijl er zeer simpel mee te werken is. Het is vergelijkbaar met een IPhone, zeer gebruiksvriendelijk terwijl het alle mogelijkheden biedt. Ik ben groot fan van de Apple Watch Series 3; ondanks dat deze alleen samenwerkt met een IPhone en het iOS.

Beste zwemhorloge- Apple Series 3
Bekijk de prijs

Heeft de Apple Watch een ingebouwde app voor het zwemmen?

De Apple watch series 3 is perfect om mee te zwemmen. De redenen hiervoor zijn dat het zwemhorloge zeer duurzaam is. Hij gaat erg lang mee en raakt niet snel beschadigd. Daarnaast is het mogelijk om ermee te duiken tot 50 meter diepte, en is het gemaakt van aluminium. Dit zorgt ervoor dat het horloge vrij licht is en dat is een groot voordeel voor de meeste sporten. Maar voornamelijk voor zwemmen.

Het horloge heeft goede functies voor zwemmen. Er zit een ingebouwde app die je zwemprestaties meet. Deze meet het aantal gezwommen banen, de snelheid van de gezwommen banen, het aantal slagen en het aantal verbrande calorieën. Wanneer je het zwembad uitstapt gaat het horloge lichtelijk trillen waardoor de resterende waterdruppels eruit worden gedrukt. Dit zorgt ervoor dat het horloge zo lang mogelijk meegaat en er nooit complicaties optreden nadat je ermee in het water bent geweest.

Je hartslag meten onderwater

Onder water je hartslag meten is moeilijker dan dat boven water is. Om dit goed te kunnen doen moet je gebruik maken van een borstband. Helaas kan er onderwater ook geen gebruik gemaakt worden van Bluetooth en ANT+ omdat het water deze signalen verstoord. Je moet dus een analoog signaal gebruiken voor je hartslagmeting. Er zijn gelukkig steeds meer zwemhorloges die dat kunnen.

De meeste horloges vernoemd in de onderstaande lijst bezitten de mogelijkheid om bij je horloge een zwemfunctie te downloaden. Deze houdt automatisch velen gegevens bij over je zwemprestaties en is vaak ook in staat om de SWOLF te berekenen.

Hierdoor hebben wij onderscheid gemaakt tussen deze twee omdat ik denk dat voor het uitoefenen van de gewenste sporten beiden horloges goed functioneren. Houdt dus wel in je achterhoofd dat de Fitbit een activity tracker is en daarom andere functionaliteiten heeft als een sporthorloge; dit gaat met name over het afspelen van muziek en beschikbaarheid van Apps. Een activity tracker is minder uitgebreid in deze componenten. Dit gezegd hebbende; veel succes met het maken van de juiste keuze!

Voor meer complete informatie over hartlagmeting kan je kijken bij de beste hartslagmeter test.

Wat kan de apple watch 3 allemaal?

Het horloge staat bekend om het feit dat deze erg comfortabel is. Het zit lekker om de pols en je hebt bijna niet door dat je een horloge draagt. Het is een redelijk prijzig sporthorloge maar ik vind de prijs kwaliteitsverhouding zeer goed. Daarnaast is het horloge van zeer goede kwaliteit en heb ik nooit van iemand gehoord die functionele problemen ermee heeft gekregen. 

Ook dit horloge is perfect in staat om je hartslag te meten. Deze doet dat door het bandje om je pols en je voelt er niks van. Het horloge is tot de seconde nauwkeurig. Het is ook zeer gemakkelijk om gps-locaties te meten en locaties en routes op het scherm te zetten. Navigeren naar het zwembad toe is nog nooit zo gemakkelijk geweest.

Concluderend is de Apple watch 3 een perfecte optie voor iemand die zeker wilt weten dat het sporthorloge perfect functioneert. Het heeft een perfecte batterijduur, een prachtig scherm en laad snel en gemakkelijk op. De Apple watch 3 Series zorgt voor een volledige sporthorloge ervaring en zal niet teleurstellen. Hier betaal je dan ook wel wat extra voor, maar de kwaliteit maakt dit het meer dan waard.

Voordelen
 • Zeer goede kwaliteit
 • Duurzaam en een krachtige batterijduur
 • Veel ingebouwde applicaties waaronder één voor zwemmen      
 • Prachtig OLED display
 • Volledig water resistent
Nadelen
 • Werkt alleen maar met IPhone 5s of nieuwer.
 • Bellen en berichten verzenden is alleen mogelijk in combinatie met een IPhone.
 • Lijkt erg op de originele Apple Watch

De Fitbit Versa is in dit rijtje een iets goedkopere optie maar nog steeds zeer effectief. Het is een goed waterdicht zwemhorloge met een ingebouwde hartslagmeter. Het product is zeer eenvoudig in gebruik en heeft een strak design. Je zou kunnen zeggen dat de Fitbit Versa geen poespas heeft. Het horloge heeft een LCD display wat het iets minder fraai maakt dan de Apple Watch. Maar het heeft nog steeds een mooie scherpe display, ook buiten.

Beste zwemhorloges- fitbit
Bekijk de prijs

Fitbit smartwatches werken foutloos met elk besturingssysteem. De fitbit versa werkt samen met Android, iOS en Windows. Dit maakt het zeer gebruiksvriendelijk voor iedereen. Een van de weinige dingen die de Fitbit Versa ingebouwd aanbiedt is slaapgegevens. Wanneer je gaat slapen houdt het horloge automatisch bij wanneer je in een lichte slaap komt, wanneer je in een diepe slaap komt en wanneer je Remslaap stadium terecht gekomen bent. Dit kan helpen de kwaliteit van je slaap te verbeteren.

De Fitbit versa is zeer geschikt om als zwemhorloge te gebruiken. Zoals de meeste sporthorloges is de Fitbit tot 50 meter diep waterbestendig en is deze stofdicht. Er zit helaas geen ingebouwde Baro meter in de Fitbit maar voor sportzwemmen is dit natuurlijk ook geen benodigde.

Zit er een hartslagmeter in de Fitbit Versa?

Er is een hartslagmeter aanwezig in het sporthorloge. Deze fungeert vanuit je polsband en werkt continu, dus ook tijdens je zwemtraining. Hiermee is het gemakkelijk om voor, na en tijdens het trainen je hartslag bij te houden. Voornamelijk is dit bruikbaar wanneer je aan interval training doet. Hiermee zorg je ervoor dat je hartslag op peil blijft en kan je ervoor zorgen dat je het maximale resultaat uit je interval training haalt, waarbij het belangrijk is om je energie goed te verdelen.

Hoe goed is de batterijduur van de Versa?

De batterijduur van de Fitbit Versa is 4 dagen. Dit is net wat minder dan de Garmin Vivomove HR die 5 dagen batterijduur heeft. Maar dit zie je ook terug in de prijs. Een fitbit is een stuk goedkoper dan de gemiddelde kwaliteit sporthorloge dat op de markt is.

Bij de Fitbit Versa zijn de standaard mogelijkheden aanwezig om je trainingen te meten. Er zit geen ingebouwd systeem om je zwemtrainingen te meten maar de apps hiervoor zijn gemakkelijk te downloaden en wanneer eenmaal gedownload werken ze naadloos samen het Fitbit systeem.

Conclusie 

Concluderend bevalt de Fitbit mij zeer goed voor de prijs waarvoor die aangeboden wordt. Het is een simpel model tegenover een goedkope prijs. Je weet wat je ervan kan verwachten en zo profileert het zichzelf ook. Er worden geen eindeloze mogelijkheden geboden zoals de Apple Watch series 3 dat bijvoorbeeld wel doet, maar het functioneert naar behoren. Het is zeker een aanrader voor iemand die geld wilt besparen en misschien een eerste sport of zwemhorloge wilt proberen. Wanneer je wat meer geld te besteden hebt en honderd procent zekerheid wilt van de functionaliteiten van een Apple watch zou ik je deze niet aanraden. Wanneer dit het geval is zou ik toch kijken naar de nummer 1 en 2 in de lijst die klaarblijkelijk iets meer te bieden hebben, tegen een relatief hogere prijs.

Voordelen
 • Goede prijs/kwaliteit
 • Eenvoudig in gebruik
 • Valt erg goed om je pols
 • Biedt mogelijkheden om slaapgegevens te tracken
Nadelen
 • Simpel concept
 • Geen gps
 • Geen mogelijkheid om spotify te installeren
 • Het bandje zit niet altijd optimaal en kan wat schuren veroorzaken

Het voordeel van de Apple Watch Nike is dat al je gegevens gemakkelijk op één plek bewaard worden. Het enige wat je hoeft te doen is een keer te swipen en al je gegevens komen gelijk op het beeldscherm terecht. Dit is voor mij ook het perfecte sporthorloge voor een combinatie van sporten. Het ingebouwde systeem geeft veel mogelijkheden voor verschillende sporten, en je kan rechtstreeks na je half uurtje lopen het water in duiken om af te koelen.

Hoewel Apple de smartwatch niet heeft uitgevonden laten ze keer op keer weer zien wat een innovatief en belangrijk bedrijf het is op het gebied van elektronica. De Apple Watch Nike is één van beste kopen beschikbaar op de markt maar dat laat de prijs ook wel zien. Laat ik maar beginnen met te zeggen dat de Apple watch Nike een zeer geschikt sport, – zwemhorloge is maar wel tegen de dure kant. Dit betekend dat je het geld er wel voor over moet hebben.

Beste zwemhorloges- Apple watch Nike
Bekijk de prijs

Zelf is de Apple watch Nike een van mijn favorieten. Met name om het feit dat het horloge er prachtig uitziet en heerlijk om de pols valt. Hij is daarnaast volledig waterdicht, net zoals de Apple 3 series.

Ik zal even de grootte voordelen van de Apple Watch Nike ten opzichte van de originele apple watch op een rijtje zetten:

 • Het horloge heeft de helderste display die Apple ooit gemaakt heeft. Hierdoor is het zeer gemakkelijk, makkelijker dan bij de 3-series om buiten je horloge af te lezen.
 • Het sportbandje dat door Nike ontworpen is; is gemaakt van fluorelastomeer wat een supersterk en superlicht materiaal is. Hierdoor is het horloge zeer licht en valt het perfect om de pols.
 • Onder het bandje zit een druk gevormde gaatjesstructuur die voor ventilatie rondom je pols zorgt, en hiermee wordt het gevoelde gewicht ook sterk verlaagd.

Voordelen van de Apple watch Nike

Het voordeel van de Apple Watch Nike is dat al je gegevens gemakkelijk op één plek bewaard worden. Het enige wat je hoeft te doen is een keer te swipen en al je gegevens komen gelijk op het beeldscherm terecht. Dit is voor mij ook het perfecte sporthorloge voor een combinatie van sporten. Het ingebouwde systeem geeft veel mogelijkheden voor verschillende sporten, en je kan rechtstreeks na je half uurtje lopen het water in duiken om af te koelen.

De Apple watch Nike is een van de lichtste horloges die momenteel verkrijgbaar is, en daarbij volledig water- en stofbestendig. De display is heel fijn om buiten te gebruiken omdat er een van de nieuwste OLED schermen in zit die de zon de-reflecteert.

Conclusie

In de turbulente tijden van digitalisatie, leeft de Apple watch Nike meer dan met zijn tijd mee. Ik vind het een zeer sterk innovatief product dat alles biedt wat een sporthorloge moet doen. Het is een combinatie van ervaring en een aantal jaren uitproberen dat de Apple watch Nike tot stand heeft gebracht. Tot in de puntjes is alles geregeld en simpel neergezet in de display zoals wij allemaal van Apple verwacht zijn. Het enige nadeel is dat het alleen beschikbaar is wanneer je een IPhone hebt. Dat komt omdat het Apple systeem alleen maar compatible is met het besturingssysteem iOS. Dus als je een Samsung of andere telefoon bezit, raad ik je toch aan te gaan kijken naar een ander product. Hierbij is de Gambit vivomove HR veruit de beste optie.

Voordelen
 • Zeer goede kwaliteit
 • Duurzaam
 • Meest innovatieve sporthorloge op de markt
 • Eenvoudig in gebruik
Nadelen
 • Alleen beschikbaar met bezit van een IPhone 5s of nieuwer
 • Vrij Prijzig

Voor veel jaren heeft de Samsung Galaxy series de markt van sporthorloges in de ban gehad. En niet zonder redenen. Dit is wat er gebeurd wanneer je goede producten combineert met een sterke marketing. De Galaxy Watch is een van mijn favoriete Samsung sporthorloges.

Rechtstreeks uit de doos die je gelijk dat de Galaxy Watch een zeer goed sporthorloge is. Dit model focust zich op alles wat de vorige modellen eigenlijk niet gedaan hebben, namelijk de hoeveelheid van mogelijkheden en applicaties. Het is niet een bijzonder goedkoop model maar voor de gegeven prijs is het van topkwaliteit.

Beste zwemhorloges - Samsung Galaxy Watch
Bekijk de prijs

Design

Beginnend met de vormgeving van het product, deze is namelijk fantastisch. Er wordt gebruik gemaakt van eersteklas materialen door de hele constructie heen. Het horloge voelt bijna als een fashion statement ten opzichte van de eerdere generaties waardoor het gelijk als een premium horloge naar voren komt.

Besturingssysteem

In verschil met eerdere Smartwatches van Samsung is dit horloge compatible met de besturingssystemen van beiden Apple(iOS) en Android. Daarnaast is die volledig uitgerust met een goed werkend GPS-systeem en een sterk werkende hartslagfunctie.

Dit is gelijk voor de zwemmer natuurlijk een nadeel. Een sport of recreatiefzwemmen raad ik niet aan dit horloge aan te schaffen, maar een korte duiker of iemand die af en toe een duikje in het water of in de zee wilt nemen kan dit horloge zeer goed aanschaffen. Hij zit heel lekker om de pols en is volledig gemaakt van kunststoffen. Door het robuuste design is het horloge moeilijk te beschadigen, maar dat zorgt er wel weer voor dat het iets zwaarder weegt dan bijvoorbeeld de Garmin of Apple designs.

Besturingssysteem Tizen

Een ander concept van de Samsung Galaxy Watch is dat het zijn eigen systeem hanteert. Dit kan een positief en negatief concept zijn. Het programma dat ze gebruiken heet Tizen en dit is de applicatie die de apps ondersteund op het horloge. Als je al eerdere gebruikservaring hebt met Tizen die goed bevalt, is dit in mijn ogen zeker een goede nieuwe keuze voor aanschaf. Als je liever een algemene applicatie wilt gebruiken, die niet alleen maar voor dit horloge beschikbaar is, raad ik je aan een van de bovenstaande horloges beter te bekijken.

Conclusie

Concluderend is het een zeer kwalitatief robuust horloge dat meer doet dan verwacht wordt van een sporthorloge. Nadelig is dat het niet perfect is om mee te zwemmen, vooral als je langere tijden achter elkaar in het bad wilt liggen. Ook gebruikt het zijn eigen besturingssysteem Tizen, wat niet iedereen fijn vindt omdat het limiteert tot een bepaald aantal applicaties voor het systeem.

Voordelen
 • Kwaliteitshorloge
 • Robuust
 • Duurzaam
 • Relatief goedkoop
Nadelen
 • Eigen systeem Tizen
 • Niet geschikt voor langere zwemtrainingen
 • Relatief zwaar ten opzichte van de andere zwemhorloges.

Geef een reactie