beste stappenteller van 2021

Fitbit charge 3 review : De beste lijn van activity trackers!

Laatste update: 15 juli 2022 door Jidde Wiegertjes

De Fitbit Charge 3 is in 2017 op de markt gekomen en is niet zonder reden benoemd in onze review van de beste activity trackers van 2021. Deze positie verdient de Charge 3 nog steeds. Er zijn zeker betere sporthorloges, activity trackers of andere wearables op de markt te vinden; maar de fitbit charge 3 biedt nog steeds geweldig resultaat voor een goede prijs. Het blijft de beste all-round activity trackers op de markt. Om deze reden hebben wij besloten een uitgebreide en onbeoordeelde review te schrijven over de Fitbit Charge 3. Bekijk hier onze volledig lijst van de beste fitbit horloges.

Fitbit Charge 3 review

Fitbit Charge 3

  • Beoordeeld 8.7/10
  • EDA sensor voor stressniveau
  • 6 maanden gratis Fitbit premium
  • Herstelscore

Beste Fitbit Activity Trackers van 2021

De Fitbit Charge 3 heeft een excellente batterijduur en is met haar prijs van ongeveer 120 euro zeer betaalbaar. Het is een tracker die je hele dag kan dragen en de hele dag metingen doet van je leven. Beiden wanneer je aan het sporten bent; of wanneer je op werk bent. Laten we wat dieper inzoomen op de functies van de tracker, en wat de Fitbit Charge 3 een ongekend goede tracker maakt!

Design van de charge 3

Fitbit heeft besloten om bij de Fitbit Charge 3 een activity tracker neer te zetten die heel comfortabel om je pols valt. Fitbit is hier een meester in, zo blijkt ook uit de fitbit versa. De Fitbit Charge 3 is voor zowel mannen- als vrouwen een goede optie. Hij is niet te klein voor een mannenpols en is niet te groot voor een kleinere vrouwenpols. De polsbandjes van Fitbit zorgen er dan ook voor dat de hele tracker kleiner en dunner oogt dan de meeste andere activity trackers.

De fitbit charge heeft kleine fysieke uitbreidingen gekregen. Met de silliconenbandjes die gebruikt worden valt het horloge niet heel erg op. Dit maakt de Fitbit zeer geschikt om op je werk te dragen, wanneer het een niet té formele sfeer kent. Wanneer je op je werk een pak draagt kan ik het afraden maar wanneer je een meer casual outfit aanhebt past de Fitbit ook prima op de werkvloer.

Fysieke knoppen

Fitbit heeft besloten om voor de Charge 3 de fysieke knoppen die bij de Fitbit Charge 2 aanwezig waren in te wisselen voor een simpele knop die fungeert als ‘terug’ knop. Met deze knop kan je altijd makkelijk navigeren naar je homepagina, of het vorige scherm. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van een touchschreen scherm- waar we later op terugkomen.

Ten opzichte van haar voorganger is de Charge 3 qua model redelijk hetzelfde. Echter, er zijn veel belangrijke aanpassingen gemaakt die niet zo snel opvallen. Het scherm van de Fitbit Charge 3 is namelijk veel groter dan de Charge 2, omdat de randen dunner geworden zijn. Deze ‘upgrade’ heeft ervoor gezorgd dat de Charge 3 ongeveer 40% meer bruikbaar scherm heeft dan haar voorganger. Een significante verbetering! Daarnaast is de Charge 3 ook nog eens 20% lichter dan de Charge 2.

We zijn erg positief over hoe makkelijk het is om een bandje te verwisselen bij de Charge 3. Je kan gemakkelijk met één druk op een knop een bandje verwisselen. Vergeleken met de Fitbit Versa is dit een verademing. Hierbij moet je namelijk gaan prutselen met pinnetjes om een bandje te verwisselen.

Nieuwe features van de charge 3

Er zijn erg veel nieuwe features toegevoegd bij de Fitbit Charge 3 ten opzichte van de Charge 2. Wanneer deze allemaal benoemd zouden moeten worden; zou dit artikel een waslijst worden van kleinere verbeteringen. Om deze reden hebben we besloten om de belangrijkste veranderingen op een rijtje te zetten.

De Fitbit Charge 3 is nu waterdicht. Dit is een grote vooruitgang ten opzichte van de Charge 2. De Charge 3 kan tot vijftig meter diepte functioneren. Echter, dit is niet aan te raden. Voor de normale zwemactiviteiten, douchen of snorkelen is de charge 3 zeker geschikt. Voor duiken zouden wij het afraden. Het enige nadeel aan de waterdichtheid van de Charge 3 is dat je je zwemprestaties niet tijdens het zwemmen kan checken. Dit kan alleen gebeuren nadat je het zwembad uitkomt.

batterijduur

Een andere bijzonder goede verbetering is te vinden in de batterijduur. Waar de Charge 2 het ongeveer vijf dagen uithoudt, houdt de Charge 3 het zeven dagen uit. Dit is een significante verbetering. Zeven dagen is een meer dan goede batterijduur voor een activity tracker- bij normaal gebruik.

Een aantal andere belangrijke en leuke toevoegingen zijn de gezondheidstracker voor vrouwen. Deze tracker kan bijvoorbeeld de menstruatiecyclus bijhouden en kan ook een slaapverstoring bijhouden. Dit is met name handig voor mensen die bijvoorbeeld last hebben van slaapapneu.

Tracking

Naast de normale fitness tracking en hartslagmeting heeft de Charge 3 ook een SPO2 sensor in de tracker zitten. Deze sensor meet het zuurstof in je bloed. Met deze SPO2 sensor wordt ook je slaapmeting bijgehouden. De slaapmetingen worden gecombineerd met de ‘Fitbit Sleep Score Program’ welke ontwikkeld is om de beter te helpen slapen. Deze software is beschikbaar voor iedereen die een Fitbit apparaat bezit met PurePulse HR tracking- waar de Fitbit Charge er een van is.

Slaapmetingen

Omdat de Fitbit Charge 3 zo licht en comfortabel is- is het totaal geen probleem om ermee te slapen. Het is wel een aanrader om notificaties uit te zetten en ‘screen wake’ aan te zetten. Dit zorgt ervoor dat je niet in je nachtrust gestoort wordt. Wanneer je de Charge 3 gesynchroniseerd hebt met de Fitbit in the morning functie is het mogelijk om in-diepte analyses te doen van je slaap. Hierbij is het mogelijk om te meten hoeveel tijd je in lichte slaap, diepe slaap, REM (rapid eye movement) slaap te meten. 

Ook is het mogelijk om te meten hoevaak je wakker bent geworden. De nauwkeurigheid van deze metingen is erg goed. Helemaal naadloos is deze niet- maar voor de aangeboden prijs is het meer dan dat nodig is. Daarnaast is het mogelijk om op je persoonlijke dashboard te analyseren en bekijken hoe goed je voorgaande dagen geslapen hebt. Ook is deze data makkelijk te synchroniseren met je smartphone.

Fitnesstracking

Met een nieuwe applicatie van Fitbit is het makkelijk om specifieke doelen te stellen voor gerichte trainingen. Wanneer je bijvoorbeeld gaat hardlopen- en een doel van 5km hardlopen instelt- geeft de Fitbit Charge aan hoelang je nog moet lopen totdat je doel bereikt is. Wanneer je het doel dan bereikt hebt begint de Fitbit te trillen. Dit is ook mogelijk voor bijvoorbeeld het aantal gezette stappen per dag. Je kan ook bepaalde punten instellen tijdens je workout dat je Fitbit een alert geeft dat je een specifiek punt hebt behaald. Dus bijvoorbeeld een notificatie per gelopen kilometer.

Het is mogelijk om voor vijftien sporten goals te stellen en metingen te doen. Door de dag heen kan je Fitbit je notificaties geven wanneer je te weinig beweegt. Wanneer je bijvoorbeeld minder dan 250 stappen per uur zet kan de Fitbit je een notificatie geven om te gaan bewegen.

Hartlag meten

De hartslagmeter van de Fitbit Charge 3 produceert vrijwel dezelfde cijfers als wanneer je deze handmatig bijhoudt. Dit betekend dat de hartslagmeting vrij nauwkeurig is- voor hoever een activity tracker dat kan zijn. Ik ben zelf met de Fitbit Charge 3 gaan hardlopen en hier werd handmatig een hartslagmeting gedaan van 124 BPM, waar de Fitbit een hartslagmeting deed van 129 BPM. Een week later heb ik de Fitbit nogmaals geprobeerd en hier werd een verschil van 108 en 117 BPM gemeten.

Voor hardlopers is er een nieuwe functie geimplementeerd die erg fijn is. De Charge 3 meet namelijk wanneer je begint met hardlopen- zonder dit handmatig in te stellen. Hierdoor kan de Charge 3 ook meten wanneer je even stopt met hardlopen, om bijvoorbeeld te rekken of pauze te houden. Deze functie werkt ook wanneer je bijvoorbeeld voor een stoplicht moet wachten. De Hartslagmeter houdt hier dan ook rekening mee en houdt bij dat je gedurende deze tijd anders gemeten wordt.

De Fitbit Charge 3 is dus niet altijd honderd procent accuraat. Maar dit is ook niet te verwachten van een Activity Tracker van 120 euro. Hartslagmetingen zijn via een polsband simpelweg niet altijd honderd procent accuraat te meten- zeker niet bij goedkopere horloges of trackers. Wanneer je écht een secure hartslagmeting wilt is een borstband aan te raden. Wij begrijpen overigens dat een borstband niet voor iedereen noodzakelijk- of fijn is. Bekijk voor meer informatie onze volledige review over de beste hartslagmeters van 2021.

Stappenteller

Een zeer belangrijke functie van de Fitbit Charge 3 is de stappenteller. Iedereen kent de standaard van ’10.000 stappen per dag’ wel. De Fitbit kan een enorme hulp zijn bij het meten en bijhouden van deze standaard. De standaard van de Fitbit Charge 3 is gesteld op 10.000 stappen per dag- maar deze kan natuurlijk verhoogd of verlaagd worden. Zoals hierboven ook vernoemd gaat de Fitbit trillen wanneer je je ingestelde doel bereikt hebt. Daarnaast krijg je een groene ster bij je data om te laten zien dat je je gestelde doel bereikt hebt!

Echter, de stappenteller laat nog wel eens te weten over. Af en toe is deze niet even accuraat of nauwkeurig. Er treed weleens vertekende data op omdat je misschien andere activiteiten hebt begaan. Wanneer je namelijk je armen beweegt- kan het zijn dat de Fitbit Charge dit meet als een beweging van je lichaam. In principe zijn de afwijkingen van de stappenteller niet problematisch. Maar het is wel slim om rekening te houden met wat afwijkingen in je data.

GPS-meting

Een van de weinige échte nadelen van de Fitbit Charge 3 is dat deze geen GPS-metingen kent. Er is geen GPS-tracker aanwezig in deze Activity Tracker. Uit ervaring blijkt vaak ook dat een goede GPS-meter een tracker of sporthorloge snel veel prijziger maakt. Waarschijnlijk heeft Fitbit bewust gekozen om deze weg te laten zodat de Fitbit aan een goedkopere prijs kan voldoen! Wanneer je op zoek bent naar een sporthorloge of activity tracker met een goede GPS meting zou ik de Garmin Forerunner 235 of de Garmin Forerunner 35 aanraden.

Bekijk hier de volledige review van de Garmin Forerunner 235.

Bekijk hier de volledige review van de Garmin Forerunner 35.

Waardevolle applicaties

Zoals de meeste merken voor sporthorloges of activity trackers heeft ook Fitbit een applicatie die bij de Fitibit Charge 3 hoort. Deze applicatie kan je gemakkelijk synchroniseren en kan zo helpen bij trainingen en extra data tonen. Met de app is het mogelijk om bijvoorbeeld je dashboard data van activiteiten die je hebt uitgevoerd te tonen. Ook is het mogelijk om verbanden te zoeken en vinden tussen verschillende activiteiten- wat het makkelijker maakt om het totaalplaatje te bekijken!

De App van Fitbit heeft een overzichtelijk scherm waarbij je kan zien welke doelen je wel- en niet hebt bereikt. Deze doelen kan je personaliseren en zo per dag bekijken welke doelen je nog moet behalen. Als je bijvoorbeeld 8.000 stappen gezet hebt en je doel is 10.000 dan geeft het dashboard aan dat je nog 2.000 stappen moet zetten om je dagelijks doel te bereiken.

De App van Fitbit kan ook wat meer geavanceerde gegevens tonen die op de normale metingen van de Charge 3 niet te vinden zijn. De bovengenoemde slaapmetingen kunnen uitgebreider bekeken worden via de App en ook kunnen de speciale applicaties voor vrouwen- die ook al benoemd zijn- makkelijker via de App bekeken worden!

Batterijduur

De Fitbit Charge 3 kent een zeer goede batterijduur. Vergeleken met bijvoorbeeld de Apple Watch en de smartwatches van Google Wear OS is het heerlijk dat de Fitbit Charge 3 niet aan het einde van de dag leeg is. Je kan gedurende de hele dag notificates krijgen, je workouts behouden en je slaap meten en de batterijduur doet er niet aan ten onder. De batterijduur bij normaal gebruik is ongeveer zeven dagen.

De Fitbit Charge 3 maakt gebruik van een klein 71mAh batterij. Deze batterij doet zijn naam wel waar. Fitbit heeft zelf aangegeven een batterijduur van ongeveer zeven dagen te hebben. Uit onze tests blijkt dat dit in de meeste gevallen redelijk klopt! Soms houdt de batterij het wat langer vol- soms wat minder lang. Dit is sterk geassocieerd met de intensiviteit van het gebruik.

Bandje voor bij je Fitbit Charge 3

Een van de grote voordelen van de Charge 3 is het gemak waarmee een bandje verwisselt kan worden. Wanneer je een Fitbit Charge 3 besteld is het dan ook zeer handig om er een extra bandje bij te bestellen. Hierdoor kan je een bandje hebben die je bijvoorbeeld bij het sporten draagt- en een bandje dat je omdoet wanneer je je Fitbit meer casual draagt. Dit voorkomt vieze bezwete bandjes wanneer je op je werkt bent, of in je thuissituatie. Er zijn veel verschillende leuke bandjes beschikbaar in allerlei soorten kleuren. Bekijk hieronder de video hoe je makkelijk een bandje kan verwisselen op je Fitbit Charge.

Bekijk hier de bandjes van de Fitbit Charge 3.

Conclusie

Onderhand is Fitbit meester geworden in het ontwikkelen van perfecte Activity trackers. De Fitbit Charge 3 is meer dan een ‘normale’ Activity Tracker. Het is onderhand bijna een smartwatch of sporthorloge geworden. Ten opzichte van de vorige versie, de Charge 2, zijn er ook aanzienlijke verbeteringen bijgekomen. Een daarvan is de waterdichtheid van de Charge 3!

Ondanks dat er een aantal features ontbreken bij de Charge 2, zoals een GPS-systeem, is de Charge 3 een veelomvattende Activity Tracker die tegen een meer dan schappelijk prijs wordt aangeboden.

Het is een tracker die geschikt is voor zowel de serieuze sporter- als de recreatieve sporter. Echter, wanneer je een serieuze sporter bent zijn er wel betere opties op de markt. Hiervoor zou ik je doorverwijzen naar de beste sporthorloges van dit moment. De Charge 3 is niet zonder reden de best verkochte tracker van Fitbit- en zal dit voor lange tijd ook blijven.

Ons eindoordeel luidt dan ook als volgt: De charge 3 is een uitzonderlijke Activity Tracker voor een zeer goede prijs. Het is een échte aanrader voor de allround normale sporter, die een simpel en strak design graag draagt.

Vergelijkbare berichten

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *