Hartslagmeter: Welke is de beste van 2023?

Laatste update: 14 maart 2023 door Jidde Wiegertjes

Om effectief je hartslag te kunnen meten is het gebruik van een goede hartslagmeter bijna onmisbaar. Alleen het aanbod van hartslagmeters is in 2023 erg groot. Het verschilt dan ook heel erg per persoon welke hartslagmeter het beste bij jou past. In dit artikel wordt omschreven wat een hartslagmeter precies inhoudt, wat voor soorten hartslagmeters er allemaal zijn, en welke hartslagmeter het beste bij jou past! Zoek uit wt voor jou de beste hartslagmeter van 2023 is!

De 3 beste hartslagmeters van dit moment:

beste_sporthorloge_sporthorloge_garmin_forerunner_245-removebg-preview

Beste hartslagmeter van 2023

1. Garmin Forerunner 245

 • Beoordeeld met een 9.2/10
 • Geschikt voor onderwater
 • Garmin Connect
 • Batterijduur van 7 dagen

Beste hartslagmeter band

2. Polar H10

 • Beoordeeld 8.7/10
 • EDA sensor voor stressniveau
 • 6 maanden gratis Fitbit premium
 • Herstelscore

Hartslagmeter van Fitbit

3. Fitbit Charge 5

 • Beoordeeld 8.7/10
 • EDA sensor voor stressniveau
 • 6 maanden gratis Fitbit premium
 • Herstelscore

Waar wordt een hartslagmeter voor gebruikt?

Wanneer je een hartslagmeter gebruikt is het mogelijk om te meten hoe hoog- of laag je hartslag is op een bepaald moment. Bij het sporten wordt een hartslagmeter gebruikt om te kijken of je consistentie vindt in je sportprestaties, of je een tandje erbij moet zetten of dat je je wat rustiger aan moet doen.

Wanneer je gaat sporten komt je hartslag in verschillende hartslagzones. Deze hartslagzones geven aan hoe efficiënt en intensief er getraind wordt. De hartslagzones worden bepaald op basis van de ‘HR-rust’ en ‘HR-max’, welke staan voor hartslag-rust en hartslag-max. Dit zijn de minimale en maximale waarden van je hartslag. Het is bij het sporten erg belangrijk dat er efficiënt gesport wordt en dat de hartslag in de gaten gehouden wordt, vooral bij intensieve en lange sportsessies. Wanneer de hartslag goed in de gaten gehouden kan worden, kan deze getraind worden voor optimaal resultaat. Hiervoor is het gebruik van een hartslagmeter dan ook onmisbaar. Het hebben van een hartslagmeter kan ook als uitdaging werken, wat weer effect heeft op je prestaties. Zo kan je heel gericht tewerk gaan om je hartslagprestaties te verbeteren.

Hoe werkt een hartslagmeter?

Het is op verschillende manieren mogelijk om je hartslag te meten, en het ene systeem werkt net wat anders dan het andere systeem. De verschillende systemen maken dan ook weer gebruik van verschillende meetapparatuur. Zo zijn er Activity Trackers, Sporthorloges, oordopjes en borstbanden die de hartslag kunnen meten. Kortgezegd: de meest nauwkeurige metingen worden gedaan via borstbanden. Sporthorloges en Activity Trackers kunnen tegenwoordig zeer goed je hartslagmeten, maar simpelweg niet zo nauwkeurig als een borstband. De sporthorloge of Activity Tracker meet door middel van een optische sensor hoe snel je bloed door je lichaam stroomt. Hiermee kan daarna je hartslag redelijk nauwkeurig gemeten worden.

Een borstband werkt even net wat anders dan een sporthorloge of Activity Tracker. Een borstband wordt normaliter om je, schrik niet, borst gedragen. Deze bevindt zich dus dicht bij je hart. De borstband zend elektrodes uit. Deze elektrodes kunnen je hartslag secuur bijhouden en dit wordt vereen volgens in een systeem opgeslagen en omgezet naar leesbare taal. Omdat de borstband op een andere manier opereert, en dichter bij je hart zit zijn de metingen wat nauwkeuriger dan bij een sporthorloge.

Wat heb je aan het meten van je hartslag?

Een hartslagmeter heeft veel verschillende functies. Maar ze worden toch meestal écht gebruikt om sportprestaties te verbeteren. Wanneer je bijvoorbeeld een marathon aan het lopen bent, en je loopt al een tijdje boven je ‘normale gemiddelde’ hartslag, dan weet je dat je consistenter moet gaan lopen. Maar een hartslagmeter is niet alleen handig voor duurtraining. Ook bij intervaltrainingen is het erg handig om je hartslag te meten om je capaciteiten in kaart te brengen. Zo kun je langzaam je ‘bovengrens’ van het sportniveau verhogen. Een hartslagmeter is zowel voor recreatieve, als voor zeer gedreven sporters een goede toevoeging. Beiden de kwaliteit en duur van het sporten worden verbeterd.

Hartslagmeters voor een marathon

Recent zijn er cijfers uitgekomen over welke hartslagmeters mensen droegen bij de marathon van New York. Let wel op, dit is niet persé een representatieve groep voor de meeste mensen die sporten ;). Maar als je een marathonloper bent of van plan bent om erg lange afstanden te gaan hardlopen zijn dit misschien wel interessante cijfers om te bekijken! Van de 5389 deelnemers werden er twaalf verschillende apparaten gemeten die hartslag bij hielden. Hieronder zijn de cijfers weergegeven:

 • Garmin : 4070 – 75,5%
 • Strava Mobile App (een combinatie van hartslagmeter + app op je telefoon): 678 – 12,6%
 • Onbekend: 245 – 4,5%
 • 3.0% Suunto: 163 – 3,0%
 • 2.1% Apple : 112 – 2,1%
 • Polar: 78 – 1,4%
 • Fitbit: 30- 0,6%
 • vívosmart: 7 – 0,1%
 • Huami: 3 – 0,1%
 • Amazfit: 1 – 0,0%
 • Samsung 1 – 0,0%
 • Android Wear 1 – 0,0%
 • Totaal : 5389 – 100%

Voor een Marathon of zeer lange afstandsloper blijkt het merk Garmin dus zeer populair te zijn. Dit komt voornamelijk door de ongelofelijk goede hartslagmeters en GPS-trackers die ingebouwd zitten in de meeste Garmin sporthorloges.

Wat voor soorten hartslagmeters zijn er?

Hieronder zullen de verschillende soorten hartslagmeters besproken worden. Verder in het artikel zullen er per ‘soort’ meerdere beste opties naar voren komen, gefilterd op sport- prijs en kwaliteit.

Een sporthorloge als hartslagmeter

Een niet volledig onbekend product de afgelopen jaren, aangezien sporthorloges een grote opmars hebben gemaakt. Een sporthorloge is eigenlijk een meer uitgebreide variant van een Activity Tracker, waar een sporthorloge het gehele plaatje biedt. Vrijwel elke kwaliteit sporthorloge heeft tegenwoordig een optische hartslagmeter ingebouwd. Zoals eerder ook al vernoemd, is het deze optische hartslagmeter iets minder specifiek dan het hebben van een borstband. Echter, de sporthorloges van tegenwoordig werken ongelofelijk goed en zijn voor de meeste vormen van sport meer dan voldoende. Er wordt wel genoteerd dat sporthorloges vooral minder goed functioneren bij grote verschillen in hartslag- zoals bij intervaltraining. Voor intervaltraining wordt dan ook aangeraden om te kijken naar een borstband.

Een sporthorloge bezit vaak een secuurdere en beter meetsysteem dan Activity Trackers, maar dit komt ook met een hoger kostenplaatje. Sporthorloges hebben vaak ook meer functies die ter analyse dienen, om de opgeslagen data van de hartslag goed te kunnen verwerken. Het klinkt een beetje alsof een sporthorloge alleen geschikt is voor de ‘recreatieve’ sporter, maar dat is zeker niet waar! Sporthorloges zijn een zeer goede optie, ook voor serieuze atleten. Veel atleten vinden het dragen van een borstband simpelweg niet fijn, en dat is goed te begrijpen. Hierdoor valt de keuze vaak op een kwalitatief sporthorloge.

Bekijk hier het volledige artikel de beste sporthorloges van dit moment.  

Een Activity tracker als hartslagmeter

Een Activity Tracker houdt al je dagelijkse bezigheden bij. Het is een horloge dat veel ingebouwde functies heeft die bezigheden monitoren. Per Tracker verschilt het wel wat voor ingebouwde functies deze heeft, maar vaak komen een aantal functies redelijk overeen. Zo wordt er bij een Activity Tracker gemeten hoeveel stappen je dagelijks zet, hoeveel calorieën je per dag verbruikt en wat de kwaliteit van je slaap is. De Tracker meet dan ook de ‘activiteit’ die je hebt per dag; waar de naam Activity Tracker ook vandaan komt. Er zijn tegenwoordig veel Trackers op de markt die ook een ingebouwde hartslagmeter hebben die goed functioneert. Het is een variant van een sporthorloge dat vaak tegen een goedkopere prijs wordt aangeboden, maar ook wat minder functionaliteiten heeft.

Een Activity Tracker wordt bij het sporten vaak gebruikt door sporters die iets minder intensief of op hoog niveau sporten. Wanneer je bijvoorbeeld drie tot vier keer in de week hardloopt is dat ongelofelijk goed. Maar als je dit alleen doet om lekker aan je dagen te beginnen en gezond te blijven, kan een Activity Tracker meer dan voldoende functies bieden om deze manier van sporten te ondersteunen. Een Activity Tracker is dus een zeer goed alternatief op een sporthorloge.

Bekijk hier het volledige artikel over de beste Activity Trackers van dit moment.

Een borstband als hartslagmeter

Een Borstband is een ander alternatief voor het meten van je hartslag. Vaak wordt een borstband voor hartslagmeting gebruikt door fanatieke sporters die hun sportprestaties écht tot een hoger niveau willen brengen. De borstband werkt dan ook iets anders dan de meting van Sporthorloges en Activity Trackers. Een borstband meet je hartslag namelijk door elektroden over je lichaam heen te sturen rondom je borst. Door deze techniek is het gebruik van een borstband het meest nauwkeurig van alle bovenstaande opties.

De hartslagmetingen van de borstband worden real-time bijgehouden. Door deze technieken kan je zeer effectief en efficiënt je hartslagfrequentie trainen. Een nadeel is wel dat een borstband wat minder comfortbal zit en je deze natuurlijk om je borst moet dragen. De borstband wordt voornamelijk gebruikt om intervaltrainingen goed te kunnen meten, waar Sporthorloges en Activity Trackers het een beetje laten weten. Bij intervaltrainingen kan het namelijk belangrijk zijn dat je weer verder gaat met sporten wanneer de hartslag een bepaald punt bereikt. Door de zeer precieze en real-time metingen van een borstband kan je ongelofelijk gericht te werk gaan. Wanneer je dus écht slag wilt slaan bij je sportprestaties en je metingen zo nauwkeurig mogelijk wilt hebben, is een borstband de beste optie voor jou!

Sportoordopjes als hartslagmeter

Er zijn tegenwoordig sportoordopjes op de markt die in je oor de hartslag kunnen meten en bij kunnen houden. Er is nog niet veel bekend over de kwaliteit van deze metingen en hoe secuur deze zijn. Ik zou het gebruiken van sportoordopjes voor hartslagmeting alleen aanraden als je écht geen fan bent van een van de bovenstaande opties. In principe is het gebruik van een Sporthorloge, Activity Tracker of borstband voor nu veel secuurder qua metingen.

Welke hartslagmeter past het beste bij jou?

Beste Activity Tracker als hartslagmeter

Wanneer je een Activity Tracker als hartslagmeter wilt gebruiken raden wij drie Activity Trackers aan. Namelijk de Fitbit Charge 5, Polar A370 en de Huawei Band 3 pro. Hieronder zullen deze drie Trackers nader toegelicht worden.

Geschikt voor: Android | iOS
Bluetooth: Ja
Beschikbare breedte: 36,78mm
Beschikbare kleuren: zwart, blauw/zilver, goud/wit
Batterijduur: 7 dagen
Draadloos opladen: nee
Waterdichtheid: Waterdicht
Merk: Fitbit

Fitbit Charge 5

De Fitbit Charge 5 is de vernieuwde versie van de best verkochte Activity Tracker aller tijden, de Fitbit Charge 4. De Fitbit Charge 5 is een Activity Tracker die zo uitgebreid en kwalitatief is dat deze zelfs kan concurreren met sporthorloges. De Tracker heeft een strak en slank design wat ook verwacht wordt van een Activity Tracker. De batterijduur van de Fitbit Charge 5 is bij normaal gebruik zeven dagen en meet het aantal stappen dat je zet, kwaliteit van slaap, aantal verbruikte calorieën en het aantal traptreden dat je hebt gezet.

De Fitbit Charge 5 meet ook je hartslag tijdens het sporten, anders zou hij niet vernoemd staan in deze lijst. De Tracker is beschikbaar voor vrijwel alle sporten. Door de waterdichtheid van de Fitbit kan hij ook je hartslag meten tijdens het zwemmen. Al met al is de Fitbit Charge 3 een compleet model wat alles te bieden heeft voor een Activity Tracker. De sporten waar de Fitbit Charge 3 het meest voor gebruikt wordt zijn: Hardlopen, fietsen en zwemmen. Maar de Tracker leent zich eigenlijk voor elke sport.

Welke specificaties heeft de Fitbit Charge 5?

Met de komst van de Fitbit Charge 5 is er een verbeterslag gemaakt in het scherm. Waar het scherm bij de Fitbit Charge 4 nog wel eens kon haperen, of slecht te bedienen was wanneer je zweette, zijn deze problemen compleet verholpen bij de Charge 5. Er wordt bij het scherm dan ook gebruik gemaakt van een duurzaam OLED display, die ’s avonds kan oplichten. Het scherm is volledig touchscreen.

Slaapmetingen met de Charge 5

De charge 5 is verkrijgbaar in de keuren zwart, blauw/zilver Met de komst van de Fitbit Charge 5 is ook een verbeterde meting voor je slaap toegevoegd, de ‘Sleep-Tracker’. Deze functie werkt ongelofelijk goed en kan bijhouden hoe lang, goed en effectief je slaapt. De Sleep Tracker kan bijvoorbeeld je REM (Rapid Eye Movement) slaap bijhouden wat aangeeft wanneer je in je ‘diepe’ slaap beland.

Een nadeel van de Fitbit Charge 5 is het ontbreken van een GPS-tracker. Ik ben van mening dat wanneer je een goede GPS-tracker in je sporthorloge of Activity Tracker wilt je bij Garmin moet zijn. Dit is dan ook geen specialisme van Fitbit. Echter, wanneer je een goede GPS-tracker beschikbaar wilt, kom je vaak wel in de hogere prijsklasse te zitten. Het is dus met de Fitbit Charge niet mogelijk om routes uit te stippelen tijdens het hardlopen of fietsen. Voor muziek luisteren ben je bij de Fitbit Charge 5 ook niet op de juiste plek, aangezien er geen ingebouwde software zit om muziek te koppelen. Dus wanneer je naar muziek wilt luisteren tijdens het sporten moet je hiervoor andere apparatuur meenemen.

De voordelen van de Fitbit Charge 5 zijn dan ook de zeer goede prijs/kwaliteitsverhouding, het aanwezig zijn van een kwalitatieve hartslagmeter, de duurzaamheid van de aankoop en het zeer brede aanbod van functionaliteiten. De nadelen zijn dat de Fitbit Charge 5 helaas geen ingebouwd GPS-systeem heeft, en dat het niet mogelijk is om via de Fitbit Charge naar muziek te luisteren. Wanneer je op zoek bent naar een Activity tracker voor het meten van je hartslag is de Fitbit Charge 5 een uitstekende keuze. Wanneer je op zoek bent naar een Tracker voor andere doeleinden sluit de Fitbit Charge 5 ook vrijwel altijd naadloos aan op de behoeften. 

Voordelen
 • Extra functies ten opzichte van de Fitbit Charge 4
 • Batterij gaat lang mee
 • Mooie en goed afleesbare kleuren display
 • Makkelijk te verwisselen horlogeband
Nadelen
 • Geen hoogtemeter
 • Stopwatch functie werkt slecht onder de douche

huawei-band-3-pro-blauw-activity-tracker

Geschikt voor: Android | iOS
Bluetooth: Ja
Gewicht: 35 gram
Beschikbare kleuren: zwart, blauw
Batterijduur: 14 dagen
Draadloos opladen: nee
Waterdichtheid: Waterdicht
Merk: Huawei

Huawei Band Pro 3

De Huawei Band 3 pro is ook een opvolger in deze serie, namelijk de opvolger van de Band 2 pro. Deze tracker is iets meer geschikt voor mensen met een wat kleiner budget. De Tracker is wat betaalbaarder dan de Charge 3 en de Polar A370 en doet niet heel veel af aan kwaliteit. In vergelijking met de andere Trackers meet ook de Huawei band 3 Pro de ‘activiteiten’ van de drager. Zo worden ook de dagelijkste stappen, verbrande calorieën en slaappatronen bijgehouden.

De Huawei Band 3 pro beschikt ook over een ingebouwde hartslagmeter en zelfs een ingebouwd GPS-systeem. Omdat beiden deze functies (vooral GPS) erg veel batterij kosten, wordt er aangeraden deze uit te zetten wanneer ze niet in gebruik zijn. Wanneer beiden deze functies uit staan kan de Huawei Band tot veertien dagen meegaan in gebruik(!). Voor een prijs van maar 69,95 wordt er erg veel geboden bij deze Tracker.

Wat voor specificaties heeft de Huawei Band 3 pro?

Echter, aangezien deze Tracker toch een stuk goedkoper is dan de anderen is dit ook wel te merken in de nauwkeurigheid. Zo is de nauwkeurigheid van de hartslagmeter niet heel erg goed, en laat het GPS-systeem ook te wensen over af en toe. Daarnaast zijn er wat ook problemen gemeld over de ‘responsiveness’ van het touchscreenscherm. Voor een prijs die zoveel verschilt van de andere Trackers is dit misschien wel te verwachten, maar let goed op wat je verwachtingen zijn van een Tracker. Als je vrede kan vinden in informatie die niet voor honderd procent correct is, en kleine(re) haperingen in gebruik, is dit een prima optie. Wanneer je veel waarde hecht aan kwaliteit en duurzaamheid van een product zou ik toch de Fitbit Charge of de Polar A370 aanraden als hartslagmeter!

De voordelen van de Huawei Band 3 Pro zijn dan ook dat het een zeer mooi design heeft en het scherm mooie en heldere kleuren biedt. Daarnaast is de Huawei Band 3 Pro ook zeer geschikt om mee te zwemmen, door haar uitgebreide software aanbod voor zwemmen. De slaapfuncties en analyse van de Huawei Band 3 Pro zijn ook heel goed, en de prijs is zeer aangenaam. Echter, als hartslagmeter is de Huawei Band 3 Pro minder goed dan de Polar A370 en de Fitbit Charge 3 doordat de Tracker niet altijd even nauwkeurig is. Daarnaast is het scherm niet altijd geschikt voor mensen met een wat bredere of grotere pols. Ook heeft de Huawei Band 3 Pro wat problemen met de responsiviteit van het scherm; waardoor af en toe het gebruiksgemak sterk achteruit gaat. Al met al is het een goed alternatief voor een goedkoper budget.

Voordelen
 • Groter scherm dan de Huawei Band 2 Pro
 • Meet je slaap met Huawei TruSleep
 • Ingebouwde GPS
Nadelen
 • Geen mogelijkheid om telefoontjes op te nemen

polar A370 - Bestgekocht

Geschikt voor: Android | iOS
Bluetooth: Ja
Gewicht: 27 gram
Beschikbare kleuren: zwart, blauw/zilver, goud/wit
Batterijduur: 14 dagen
Draadloos opladen: nee
Waterdichtheid: Waterdicht
Merk: Polar

Polar A370 : Beste activity tracker voor GPS

De Polar A370 is de vernieuwde versie van het eerdere model, de Polar A360. Met de komst van het nieuwe model zijn er een aantal significante verbeteringen gemaakt in het gebruik. Zo is het scherm vele malen verbeterd, is de hartslagmeting veel betrouwbaarder en heeft de Tracker een mooier design gekregen, waardoor die meer dan alleen een sportaccessoire is. Vergeleken met de Fitbit Charge 3 en de Huawei Band 3 pro is de Polar A370 uitgebreider op het gebied van slaapmetingen en geautomatiseerde hardloop- en fietsmetingen.

Hoe meet de Polar tracker je hartslag?

De Polar A370 meet je hartslag via een interne meting, deze kan real-time worden weergegeven op je scherm. In vergelijking met modellen zoals de Garmin Forerunner 245 is de hartslagmeting ongeveer vergelijkbaar qua betrouwbaarheid. Echter is de Garmin Forerunner 245 een sporthorloge, waardoor deze in een wat duurdere prijsklasse valt.

Een nadeel van de Polar A370 is wel dat deze geen ingebouwd GPS systeem heeft. Echter, het is wel mogelijk om via draadloze verbinding je telefoon te koppelen aan de Polar A370 en met je telefoon de GPS functie aan te zetten. Hierdoor kan de Polar afstanden bijhouden via de verbinding met je mobiele telefoon. Bij het gebruik van GPS wordt er wel veel energie verbruikt voor zowel je telefoon als je Polar A370. Maar het voordeel is wel: wanneer je deze functie gebruikt kun je tijdens het sporten snelheid, gemiddelde snelheid en afstand meten en bijhouden. Het systeem werkt zeer goed, wanneer de GPS van je mobiele telefoon ook goed functioneert.

Een nadeel van de Polar A370 is wel dat deze geen ingebouwd GPS systeem heeft. Echter, het is wel mogelijk om via draadloze verbinding je telefoon te koppelen aan de Polar A370 en met je telefoon de GPS functie aan te zetten. Hierdoor kan de Polar afstanden bijhouden via de verbinding met je mobiele telefoon. Bij het gebruik van GPS wordt er wel veel energie verbruikt voor zowel je telefoon als je Polar A370. Maar het voordeel is wel: wanneer je deze functie gebruikt kun je tijdens het sporten snelheid, gemiddelde snelheid en afstand meten en bijhouden. Het systeem werkt zeer goed, wanneer de GPS van je mobiele telefoon ook goed functioneert.

De batterijduur van de Polar A370 is zeer goed, wat een groot pluspunt is van de Tracker. De Polar wordt opgeladen via een micro-usb kabel, en wanneer volledig opgeladen gaat de Tracker ongeveer veertien dagen mee bij normaal gebruik. Naast deze veertien dagen batterijduur kan de Tracker ook nog eens 60 uur aan trainingsdata opslaan op één batterij. Daarnaast is het leuk dat de Polar A370 beschikbaar is in veel verschillende kleuren waardoor er een model is voor iedereen.

De voordelen van de Polar A370 zijn dat ook écht de kwaliteit van de hartslagmeter en het brede aanbod van goede sportmetingen. Ook is de batterijduur van de Polar A370 erg goed, zeker in vergelijking met de meeste andere Activity Trackers. Een nadeel van de Polar A370 is dat het model geen ingebouwde GPS-meter heeft. Echter is het wel mogelijk om je Polar A370 met je mobiele telefoon te verbinden om zo de GPS-functie van je mobiele telefoon te gebruiken.

Voordelen
 • Dankzij bluetooth of ANT+ koppel je een los te bestellen Polar hartslagband voor een heel nauwkeurige hartslagmeting.
 • De tracker toont notificaties, oproepen en berichten van je smartphone op het display.
 • De activiteitstracker is waterdicht, dus je gebruikt hem ook tijdens het zwemmen.
Nadelen
 • Het is niet mogelijk om het aantal gelopen traptreden met de activiteitstracker te meten.

Beste sporthorloge als hartslagmeter

Wanneer je een sporthorloge wilt gebruiken als hartslagmeter raden wij weer drie opties aan. De Garmin Forerunner 245, Garmin Vivoactive 3 en de Polar Vantage V. 

De Garmin Forerunner 245 is wat mij betreft de beste keuze als het gaat om hartslagmeting. Garmin produceert al jaren topkwaliteit sporthorloges op het gebied van hartslagmeting en GPS-functies. Zo ook een van hun populairdere modellen, de Forerunner 245. De kosten voor de Forerunner 245 liggen wel iets hoger dan de bovenstaande Activity Trackers, maar het is het geld meer dan waard.

De Garmin Forerunner 245 heeft een zeer uitgebreid pallet aan functionaliteiten voor het meten van sportprestaties. Er worden bijvoorbeeld uitgebreide hardloopanalyses gedaan. De Garmin Forerunner is daarnaast makkelijk te koppelen aan externe devices, zoals een hartslagband of een pod; die de mogelijk voor metingen nog eens tig uitbreiden.

Voor de Garmin Forerunner 245 is er een muziek-variant op de markt. Deze variant zorgt ervoor dat je tijdens het sporten geen mobiele telefoon mee hoeft te nemen; omdat de muziek-functies en overige functies van de Garmin Forerunner de complete lading dekken voor het sporten. Echter is de batterijduur van de muziek-versie iets minder goed. Dus als je kijkt naar puur hartslagmeting zou ik de Garmin Forerunner 245 aanraden, welke geen muziek-functies heeft. Echter, de Garmin Forerunner 245 is minder geschikt voor sporten zoals zwemmen. Dus een serieuze zwemmen of een triatleet is beter uit met een ander model. De Garmin Forerunner is het beste geschikt om mee hard te lopen.

De Garmin Forerunner 245 is de beste sporthorloge op de markt voor een goede hartslagmeting. Ook bezit de Forerunner 245 een zeer goede GPS-tracker. Het is een zeer uitgebreid sporthorloge met maar een paar nadelen. Een van de nadelen is dat de Garmin Forerunner niet geschikt is om mee te zwemmen. Het andere nadeel is het ontbreken van een barometrische altimeter, wat ervoor zorgt dat de Forerunner niet in staat is om traptreden te tellen.

Lees hier de volledige en uitgebreide review van de Garmin Forerunner 245.

Garmin Vivoactive 4

De Garamin Vivoactive 4 is een goed alternatief op de Garmin Forerunner. Het horloge is wat goedkoper dan de Forerunner en is dan ook zeker een aanrader wanneer je een Garmin zoekt tegen een wat lager budget. Het design van de Vivoactive 3 is erg mooi. Hierdoor kan je niet direct aflezen dat het een sporthorloge is; het oogt namelijk gewoon als een normaal horloge.

Beste hartslagmeter van Garmin

Garmin vivoactive 4/4S

 • Beoordeeld 8.6/10
 • Ingebouwde muziekspeler
 • Batterijduur van 7 dagen
 • Garmin Pay

De Garmin Vivoactive 4 heeft een zeer goede batterijduur. Bij de ‘smart-modus’ wordt door Garmin aangegeven dat de Vivoactive een batterijduur heeft van pakweg 7 dagen. Bij intensief gebruik in combinatie met de GPS-modus houdt de Vivoactive het ongeveer 24 uur uit, blijkt uit ervaring.

Het is mogelijk om bij de Vivoactive eigen sport- en trainingsschema’s te maken en te downloaden. Dit zorgt voor optimaal sportresultaat. Daarnaast maakt de Vivoactive een inschatting van je stressniveau. Zoals eerder ook al benoemd is het design van de Vivoactive feilloos. Het is een mooi horloge dat om de pols valt als een normaal horloge. Een ander groot voordeel van de Vivoactive is dat de polsbandjes erg makkelijk te verwisselen zijn!

De ingebouwde hartslagmeter van de Vivoactive 4 is zeer goed. Echter, een nadeel is dat deze hartslagmeter niet onder water werkt. Voor zwemmen is de Vivoactive 4 dus niet geschikt. Voor andere sporten dan zwemmen is de hartslagmeter zeer geschikt. Garmin doet haar naam weer eer aan met de creatie van een zeer goed sporthorloge.

Een nadeel van de Garmin Vivoactive is wel dat deze niet geschikt is om muziek mee te luisteren. Wanneer je een ingebouwde muziekspeler wilt kan je beter kiezen voor de Forerunner 245 Music. Daarnaast zorgt de barometrische altimeter voor het bijhouden van de traptreden. Echter, de meter werkt niet super goed waardoor de traptredenteller niet altijd heel betrouwbaar is. Niet het grootste probleem natuurlijk, maar wel jammer.

Kortom, de Garmin Vivoactive 4 is een goedkoper maar zeer goed alternatief op de Garmin Forerunner 245. De batterijduur is goed, en het biedt een breed scala aan sporten aan. Het is wel jammer dat er geen ingebouwde muziekspeler in zit; en er niet mee gezwommen kan worden. Echter, het blijft een goede keuze; zeker voor hartslagmeting!

Polar Vantage V

De Polar Vantage V heeft, zoals misschien verwacht, een uitstekende hartslagmeter. Polar is al jarenlang een pionier op het gebied van hartslagmeters. De Polar V maakt gebruikt van 9 sensoren in het horloge. Deze 9 sensoren zorgen ervoor dat de metingen zo secuur mogelijk uitgevoerd kunnen worden, en met goed resultaat. Er is een tiende sensor aanwezig in het horloge; maar momenteel biedt die nog geen meerwaarde volgens Polar.

Beste hartslagmeter van Garmin

Polar Vantage V2

 • Beoordeeld met een 8.6/10
 • Geschikt voor fitness
 • GPS-systeem
 • Accurate hartslagmeter

De hartslagmeting van de Polar is ongelofelijk goed voor meerdere sporten. Hij werkt bijvoorbeeld uitstekend bij hardlopen en fietsen. Jammer genoeg geldt ook voor de Polar Vantage dat de hartslagmeting voor intervaltraining nog niet optimaal is. De tendens blijft: bij intervaltraining werkt een borstband gewoon het beste qua metingen.

 De Polar Vantage V is een duurder model en daarmee gericht op de serieuze sporter. Het horloge is gericht op een sporter die voor langere tijd sport; en waarde hecht aan goede en secure metingen. Ook is het belangrijk dat de sporter waarde hecht aan verbetering in zijn of haar sportprestaties. Wanneer je een recreatieve sporter bent is dit zeker ook een optie; maar zou ik eerder voor de Garmin Forerunner 245 gaan. De reden hiervoor is dat de kosten daarvan wat lager zijn; en de Forerunner meer dan afdoende is voor een ‘normale sporter’.

De Polar Vantage gaat een stapje verder dan de Forerunner en de Vivoactive van Garmin. Het horloge heeft een serieuze batterij die erg lang meegaat, een multisportfunctie, volledige waterdichtheid en een zeer aantrekkelijk en mooi design. Er zijn niet veel slimme functies aanwezig op het horloge; maar de hartslagmeter is zeer goed. Voor de professionele sporter is de Polar Vantage de beste koop die je kan doen op het gebied van hartslagmetingen.

Beste borstband als hartslagmeter

Zoals vaker besproken in dit artikel komen de meest nauwkeurige hartslagmetingen van een borstband. Een borstband zend elektroden over je borst die je hartslag nauwkeurig in de gaten houden en real-time kunnen weergeven. Borstbanden zijn vaak gericht op de serieuze sporters die bijvoorbeeld aan intervaltraining doen. Voor intervaltraining zijn sporthorloges en Activity Trackers vaak niet lading dekkend; omdat de technologie hier nog net tekort komt. Onderstaand worden de drie beste borstbanden omschreven om je hartslag naadloos bij te kunnen houden. De drie beste borstbanden die verder omschreven zullen worden zijn de Wahoo Tickr, Polar H7 en de Garmin ANT+.  

Wahoo Tickr – Simpel en effectief

Met de Wahoo Tickr is het mogelijk om je hartslag real-time te meten en bijvoorbeeld deze gegevens direct over kan zetten naar je sporthorloge, Activity Tracker of smartphone. Je hartslag wordt met deze borstband veel secuurder bijgehouden dan met alleen een sporthorloge. Er zijn drie versies van de Wahoo Tickr op de markt: de Wahoo Tickr, de Wahoo Tickr X en de Wahoo Tickr Run.

Het design van de drie versies is in principe allemaal hetzelfde. Echter, de versies verschillen wel in functie en in prijs. De Wahoo Tickr is de goedkoopste optie en hiermee ook de meest ‘simpele’. Met de Wahoo Tickr Run kan je ook je hartslag bijhouden. Maar, de Wahoo Tickr Run kan ook bijhouden hoe hard- en ver je hebt gelopen. Dit is dus een extra functie. Als laatste komt de Wahoo Tickr X; die  een slim geheugen bezit. Dit maakt het mogelijk om na je trainingen de synchronisatie van de gegevens met je sporthorloge of smartphone kan laten plaatsvinden. In dit artikel zal de ‘normale’ Wahoo Tickr verder besproken worden. De Wahoo Tickr is te verbinden met zowel bluetooth als ANT+.

Een van de weinige nadelen van de Wahoo Tickr is dat deze niet beschikbaar is om mee te zwemmen. Daarnaast heeft de Wahoo Tickr geen extra functies aanwezig. Het model dient dus puur als hartslagmeter. Dit is dan ook waar die voor bedoeld is. Het meten van de hartslag werkt ongelofelijk goed en secuur, dus wat dat betreft is het een grote aanrader. Daarnaast is het een simpel design; maar doet zijn werk goed. De band zit vrij comfortabel; maar dit blijft een beetje eigen voorkeur. Voor alle andere sporten dan zwemmen raad ik de Wahoo Tickr dan ook zeker aan!

Polar H7 – Meer geschikt voor mannen

Een andere goede optie als hartslagband is de Polar H7. De Polar H7 is helaas niet te verbinden met ANT+ met je apparaten, maar wel gewoon met Bluetooth. Ook hierbij is het makkelijk om te koppelen aan je sporthorloge of mobiele telefoon. Daarnaast is het erg fijn dat de Polar H7 van een fijne en lichte stof gemaakt is; en deze zeer makkelijk schoon te maken is. Dit zijn toch twee punten die het gebruiksgemak verhogen.

Een voordeel van de Polar H7 is dat deze waterdicht is. Hiermee kan de Polar H7 tijdens het zwemmen worden gebruikt als hartslagmeter. Het nadeel hiervan is wel dat de hartslaggegevens tijdens het zwemmen alleen gemeten kunnen worden in combinatie met de Polar v800. Dit betekent dat wanneer je wilt zwemmen met borstband, en je de Polar H7 wilt aanschaffen, je ook een sporthorloge Polar v800 nodig hebt.

Een ander nadeel van de Polar H7 is dat de band om de borst niet heel erg goed strak getrokken kan worden. Dit zorgt ervoor dat de band voor grote- en kleinere lichamen wat raar uit kan vallen. Voor vrouwen is dit in het algemeen een minder goede optie; aangezien vrouwen wat kleiner zijn. Als je een vrouw bent zou ik de Polar H7 dan ook niet aanraden.

Garmin ANT+  – Zeer goede kwaliteit en geschikt om mee te zwemmen

Ik ben zelf een groot fan van de Garmin ANT+ borstband. De Borstband beschikt helaas niet over een Bluetooth verbinding, maar wel over een ANT+ verbinding. Daarnaast is het een waterdichte borstband die ook gemakkelijk voor zwemmen gebruikt kan worden. Het is makkelijk om de Garmin ANT+ te verbinden met een sporthorloge of smartphone. Preferabel kan je deze verbinden met een Garmin sporthorloge. De band zit erg stevig en valt goed om de borst. Daarnaast is het zeer makkelijk om de batterijen te verwisselen in dit model. De hartslaggegevens zijn heel secuur en kunnen real-time bekeken worden. De kwaliteit van het product is uitstekend.

Veel gestelde vragen:

Hoe kies je een hartslagmeter?

Wanneer je de keuze gaat maken voor een hartslagmeter is het belangrijk om te onderscheiden wat voor hartslagmeter je wilt. Zo zijn er hartslagmeters in een activity tracker, smartwatch of sporthorloge. Ook zijn er hartslagmeters als losse band.

Wat is de beste hartslagmeter van 2023?

De beste hartslagmeter van 2023 is volgens on de Garmin Forerunner 245, als sporthorloge. De beste hartslagmeter in een activity tracker is de Fitbit Charge 5. Bekijk het hele artikel over de beste hartslagmeter om meer te weten te komen.

Wat is het verschil tussen een goedkope en een dure hartslagmeter?

het verschil hiertussen is de nauwkeurigheid van de hartslagmetingen. In deze bron lees je meer over de nauwkeurigheid van hartslagmetingen en hoe dit gebruikt wordt in de gezondheidszorg.

Bronnen:

Castaneda, Denisse. A review on wearable photoplethysmography sensors and their potential future applications in health care International journal of biosensors & bioelectronics (2018): 195.