Garmin Vivoactive 3: Review & Ervaringen

Laatste update: 15 juli 2022 door Jidde Wiegertjes

De Garmin Vivoactive 3 is een sporthorloge met slimme notificaties, ingebouwde GPS, sport-metingen en concurreert met de beste sporthorloges op de markt. Er is een ingebouwd betaalsysteem van Garmin en het horloge heeft een subtiel en stijlvol design. Garmin heeft met de Vivoactive 3 een heel divers en mainstream sporthorloge weten te ontwikkelen die aansluit bij ieders wens!

Een sporthorloge verschillt van een smartwatch in functionaliteiten. Een smartwatch is meer het verlengde van je mobiele telefoon waar een sporthorloge je helpt betere sportprestaties te behalen!

‘De Garmin Vivoactive 3 is hét horloge voor wanneer je fanatiek aan Fitness doet. Het is een scherp geprijsd horloge met ongelofelijke kwaliteit wat zich volledig richt op mensen die Fitness beoefenen’

In de lij van de andere Garmin sporthorloges is ook de Vivoactive 3 weer een uitzonderlijk horloge. De focus van de Garmin Vivoactive 3 ligt voornamelijk op fitness, maar het horloge biedt de mogelijkheid voor veel meer sporten dan dat. Daarnaast zijn er ontelbare handige functies zoals de slimme notificaties, de mogelijkheid om Garmin Pay te gebruiken en een uitgebreide slaap en stress-tracker. Daarnaast heeft het horloge een zeer sportieve uitstraling ten opzichte van sommige meer robuustere fitness-trackers.

Bekijk de aanbiedingen voor de Garmin Vivoactive 3 hier.

Garmin Vivoactive 4

Aangezien de nieuwe Garmin Vivoactive 4 net op de markt is, is het mogelijk dat de Vivoactive 3 wat zal zakken in prijs. De Vivoactive 4 is de vernieuwde en meer up-to-date versie, maar de Vivoactive 3 is nog steeds een erg goed sporthorloge.

Vivoactive 4

Garmin vivoactive 4/4S

  • Beoordeeld 8.6/10
  • Ingebouwde muziekspeler
  • Batterijduur van 7 dagen
  • Garmin Pay

Het is dan ook geen verassing dat de Garmin Vivoactive 3 perfect aansluit op je fitnessbezigheden, want hiervoor is die ook gemaakt. Het horloge is minder geschikt voor bijvoorbeeld het beoefenen van een triatlon. Wanneer je een triatleet bent is het aan te raden om te kijken naar de Garmin Forerunner 235 of de Garmin Forerunner 935.

Ingebouwd in de Vivoactive 3 zitten veel applicaties die je helpen bij een ‘goede levensstijl’. Zoals de slaaptracker en de stress-tracker, maar het heeft ook applicaties die handig zijn voor meerdere bezigheden. Zoals de slimme notificaties en het betaalsysteem van Garmin.

Vivoactive 3 music

Tegenwoordig is ook de Garmin Vivoactive 3 Music op de markt, welke ongeveer 40 euro meer kost om aan te schaffen. Het voordeel van deze versie is dat je de mogelijkheid krijgt om muziek makkelijker af te spelen op je horloge. Daarnaast heeft de Vivoactive 3 music dezelfde functies als de normale vivoactive 3.

In principe zou je kunnen stellen dat de Garmin Vivoactive 3 concurreert met de Fitbit Ionic en de Apple Watch 4. De horloges/trackers zijn in geen geval hetzelfde, maar ze dienen wel allemaal dezelfde functie. Het zijn namelijk allemaal trackers gericht op fitness. Daarnaast zijn het allemaal trackers die er goed uit zien, van hoge kwaliteit zijn en bedoeld zijn om 24/7 te dragen. Daarnaast zijn het ook allemaal slimme horloges.

Prijs & Design

De Garmin Vivoactive 3 is gelanceerd in November 2019, en begon met een prijs van ongeveer 300 euro. Momenteel is de Vivoactive 3 te krijgen voor 179,- euro. De Garmin vivoactive 3 is beschikbaar in vier kleuren, namelijk: Wit, zwart, zwart/zilver en roségoud/wit. Met deze prijs is de Garmin Vivoactive 3 iets goedkoper dan haar concurrenten Fitbit Ionic en Apple Watch. Daarnaast biedt de Garmin Vivoactive meer dan dat de bovenstaande trackers doen. Als voorbeeld, wanneer je op zoek bent naar een wearable die een zeer uitgebreid scala aan applicaties en mogelijkheden heeft met een zeer nauwkeurige tracking, kom je al snel bij de Garmin Fenix modellen uit. Echter, de prijs van deze modellen is ongeveer twee keer zo hoog.

Goedkopere opties dan de Garmin Vivoactive 3

Maar als je op zoekt bent naar een horloge dat bijvoorbeeld alleen bedoeld is voor het hardlopen, ben je beter uit met de goedkopere versie van Garmin: de Garmin Forerunner 35. Veel hardlopers kiezen voor de iets uitgebreidere optie van de Forerunner 35, namelijk de Garmin Forerunner 235. Maar deze is nog steeds goedkoper dan de Vivoactive 3.

Samengevat, de prijs van de Garmin Vivoactive 3 is heel scherp geprijsd, zeker met de komst van het vernieuwde model de Vivoactive 4. Er zijn zeker goedkopere opties op de markt- zoals de Forerunner 35- wanneer je bijvoorbeeld op zoek bent naar een goed hardloophorloge. Maar wanneer Fitness je enige bezigheid is, en je hier heel serieus in bent, is de Vivoactive 3 dé keuze voor jou. Het horloge sluit perfect aan op je fitness bezigheden en komt met een goed gezette prijs!

Design

De Garmin Vivoactive 3 kent een circulair design, een comfortabel bandje en een scherm dat zonlichtreflectie tegenhoudt. Met haar 43 gram en een roestvrijstalen rand, voelt de Garmin Vivoactive 3 als een premium horloge. Maar wanneer je het horloge omdoet voelt het direct als een normaal horloge; wat ook de kracht is van dit design. Het is een andere dimensie dan de vorige versie van Garmin, De Garmin Vivoactive HR. Deze voelde echt als een goedkoper en blokkerig sporthorloge dan een kwaliteitsproduct. De Garmin Vivoactive 3 doet dit dus wel!

Dit blijft een terugkerend element wanneer je kijkt naar de Vivoactive 3. Het is een horloge vol met handige en slimme applicaties, en een zeer uitgebreid pallet aan sensoren maar het voelt, en ziet eruit als een normaal horloge. Dit is zeker het geval wanneer je de Vivoactive 3 vergelijkt met horloges die puur bedoeld zijn om data bij te houden. Het horloge ziet er zelfs meer uit als een normaal horloge dan haar grootste concurrenten. Dit komt misschien omdat de Fitbit Ionic en de Apple watch 4 wat vierkantere interfaces hebben.

Bekijk de aanbiedingen voor de Garmin Vivoactive 3 hier.


Het bandje van de Vivoactive 3

Het siliconenbandje van de Vivoactive 3 is zeer flexibel en heel gemakkelijk erop en eraf te halen. Wanneer het bandje vast zit voelt deze heel erg stevig en fijn, zelfs na het hardlopen, zwemmen of een HIIT training. Wanneer je het bandje niet fijn vindt is het mogelijk om deze te vervangen met een ander bandje, namelijk een 20mm quick release bandje.

Het scherm van de Vivoactive 3 is 1,2 inch en heeft een mooi 240 x 240 pixels display scherm. Dit is een grootte die goed past bij ieders pols, of je nou een man of een vrouw bent. Als je nou een vrouw bent, en dit is toch niet helemaal het horloge voor jou, bekijk dan de beste sporthorloges voor dames.

Het mooie van het design van de Vivoactive 3, is dat er één knopje aan de zijkant zit die gebruikt kan worden. Deze zit aan de zijkant van het scherm, waardoor je bij het opzetten kan kiezen aan welke kant van je lichaam je het wilt dragen. Ook kan je kiezen of je deze wilt laten wijzen richting je pols, of richting je hand. Wij hebben de Vivoactive 3 gedragen aan onze linker pols, wat ervoor zorgt dat de knop het dichtste bij onze hand zit. Dit maakt het gemakkelijker om deze in te drukken met je rechterhand. Met deze knop is het mogelijk om een aantal interfaces te openen en wordt deze gebruik om je sport menu’s te gebruiken. Ook wordt de knop als terug knop gebruikt.

Waterdichtheid

De Garmin Vivoactive 3 is waterdicht tot 50 meter, wat het horloge goed geschikt maakt voor een zwemmer. Daarnaast is het natuurlijk mogelijk om met dit horloge te douchen en te wassen zonder je zorgen te maken over dat het horloge kapot gaat. Voeg hieraan toe dat het horloge een ‘Corning Gorilla Glass 3’ heeft en dat het hoesje gemaakt is van sterke polymeren, en je weet dat je een zeer duurzaam horloge te pakken hebt. De Garmin Vivoactive 3 gaat dan ook, bij goed gebruik, een hele lange tijd mee.

Garmin vivoactive 3 - sporten

Fitness

De Garmin Vivoactive 3 kent ongelofelijk veel sporten die getrackt kunnen worden, een goede hartslagmeter en zeer goede GPSmetingen. Ondanks dat de Garmin Vivoactive heel veel nieuwe slimme applicaties heeft, die inzetbaar zijn voor veel verschillende soorten sporten, blijft het in principe toch een tracker die gemaakt is voor het bijhouden van Fitnesstraining.

De Vivoactive komt met een breed scala aan Apps die beschikbaar zijn om sport uit te oefenen. Wanneer je de knop aan de zijkant aandrukt kan je op het sporthorloge je favoriete apps op het scherm zetten, zodat deze makkelijk toegankelijk zijn. Voor de test hebben wij gekeken naar binnen fietsen, hardlopen, zwemmen en fitness. Maar er zijn een stuk meer opties met de Vivoactive 3, zoals golf en skiën tot gewichtheffen!

Beginnen met sporten

Wanneer je begint met een sport is het heel makkelijk samenwerken met je sporthorloge. Wanneer je je favoriete sporten hebt gedefinieerd hoef je alleen nog maar de knop aan de zijkant in te drukken. Druk er één keer op, wacht tot het GPS-signaal gevonden is (tenzij je binnendeur aan het sporten bent) en druk nogmaals op de knop om te beginnen met je workout!

Voordat je begint met sporten kan je kiezen of je het display scherm wilt zien tijdens je workout sessie. Dit kan voor mensen nogal verschillen of ze dit wel- of niet fijn vinden. Daarnaast kan je kiezen of je notificaties wilt, wanneer je deze dan wilt en kan je de kleuren van tekst en grafieken aanpassen!

Als voorbeeld kan je bijvoorbeeld kiezen dat je Garmin Vivoactive 3 een notificatie geeft wanneer je hartslag een bepaald punt bereikt. Dit is extreem handig voor wanneer je traint in bepaalde hartslagzones. Als je aan het hardlopen bent is het bijvoorbeeld ook mogelijk wanneer je een doel bereikt hebt om een notificatie te krijgen. Een workout stoppen is net zo makkelijk als deze beginnen, gewoon nogmaals op de knop drukken en druk op de grote rode ‘stop knop’ op het scherm om het te bevestigen!

GPS-systeem

De GPS-functies duren even voordat ze aanslaan. Dit kan ongeveer 30 seconden duren, maar kan ook een paar minuten duren. Eigenlijk is dit heel erg normaal voor sporthorloges of Activity trackers met een GPS-systeem, maar kan wel een beetje vervelend zijn! Wij hebben een uitgebreid stuk hardgelopen met de Vivoactive 3, en eigenlijk is de gehele afstand goed uitgedrukt op de kaart in de app, na het syncen. Wij waren dus erg enthousiast over het GPS-systeem. We waren zelfs de laatste paar rondjes vrij nieuwe wegen ingeslagen om het GPS-systeem goed te testen. Ook dit heeft het GPS-systeem heel goed bijgehouden.

De data die verzameld wordt verschilt heel erg bij welke activiteit je uitoefent. Bijvoorbeeld, wanneer je binnen gaat fietsen kan je de basische informatie van de App aflezen, zoals gespendeerde tijd, calorieën verband en hartslagmetingen. Maar wanneer je gaat hardlopen of andere sporten gaat uitoefenen waarbij je GPS-activiteiten aan kan zetten, kan de data die verzameld wordt ineens significant toenemen. Zo kan je ineens de GPS route bijhouden die je gelopen hebt, je cadans, je snelheid en fluctuaties in je hartslagmetingen. Het is een goed horloge voor de hardloper die zich bezighoudt met het verbeteren van zijn of haar performance!

Bijhouden van gegevens

Wanneer het aankomt op het bijhouden van gegevens is de Vivoactive 3 een zeer grote uitbreiding op de Vivoactive HR. Een van de redenen hiervan is dat de Vivoactive 3 de VO2 max kan bijhouden. Dit is een meting van het zuurstofheidsgehalte in je bloed. De VO2 max kan je helpen in het bijhouden van je algemene gezondheidsniveau.

Wanneer het aankomt op hartslagmetingen zijn de metingen van de Garmin Vivoactive 3 zeer goed, zoals je verwacht van een Garmin wearable. We hebben de Garmin Vivoactive 3 vergeleken met de Fitbit Ionic tijdens het rusten. Daarbij zijn verschillende activiteiten gemeten en de metingen bleken consistent met 2bmp verschil tussen de twee metingen.

Een andere goede toevoeging van de metingen is de stress tracker. De Vivoactive 3 gebruikt hiervoor de HVR (Heart rate variability) gedurende de hele dag. Hierdoor is het handig, en fijn om je vivoactive 3 de gehele dag te dragen in plaats van alleen de vivoactive 3 te dragen tijdens het sporten.

Een nadeel van de Vivoactive 3 is dan wel écht dat deze geen ingebouwde muziekopslag heeft. Wanneer je graag wilt sporten en je telefoon wilt thuislaten zijn de concurrenten hier wel beter in, namelijk de Apple watch 4 en de Fitbit Ionic. Er is wel de mogelijkheid om de Garmin Vivoactive 3 Music aan te schaffen voor ongeveer 50 euro meer, die deze optie wel verschaft!

Batterijduur

De batterijduur van de Garmin Vivoactive 3 is ongeveer zeven dagen. Daarnaast is het zeer gemakkelijk om de Vivoactive 3 op te laden. Dit is een groot pluspunt van de Vivoactive. Een van de redenen dat Garmin heeft gekozen voor een memory-in pixel display scherm is om batterij te besparen. Daarom verwacht je dat de batterijduur erg goed is omdat er bespaard is op de mooiheid van het scherm. En dat is ook goed gekomen. Een batterijduur van 7 dagen is goed!

Ondanks dat de batterijduur niet zo bijzonder is als sommige andere modellen van Garmin houdt de batterijduur het volgens Garmin het zeven dagen uit bij normaal gebruik, en bij GPS-modus zo’n 13 uur. Dit zijn in vergelijking met de Forerunner 35, Forerunner 245 en Forerunner 935 goede uitslagen.

Wanneer wij de Garmin Vivoactive 3 hebben getest kwamen wij bij normaal gebruik ongeveer uit op zes dagen, en bij GPS-gebruik op ongeveer 12 uur. De batterijduur kan altijd net een beetje verschillen; dus de tijden komen zeker overeen met wat Garmin aangegeven heeft. Dus wanneer je de Garmin Vivoactive 3 intensief gebruikt; maar niet in GPS-modus hoef je deze maar ongeveer één keer per week op te laden. Dit is heel fijn in het gebruik van een goed Sporthorloge!

Notificaties & App

 De notificaties van de Garmin Vivoactive 3 worden allemaal geleverd op het scherm. Een groot nadeel is wel dat IPhone gebruikers niet kunnen reageren op berichten. Je moet de keuze maken bij notificaties tussen alles of niks. Op je Garmin Vivoactive 3 kan je elke notificatie van je telefoon op het scherm van je Vivoactive 3 laten zien, bijvoorbeeld whatsappberichten maar ook sms’jes. Wanneer je een Android telefoon hebt kan je reacties geven op berichten, maar alleen hele simpele. Een voorbeeld is dat je ‘ok’ kunt reageren op een bepaalde vraag. Een iPhone gebruiker is helaas niet zo gelukkig, die kunnen dit niet met de Garmin Vivoactive. Jammer genoeg kan je niet zoals bij de Apple Watch tegen je horloge praten of inkomende oproepen aannemen. Maar je kan wel een inkomende oproep afwijzen als je niet in staat bent om je telefoon op te nemen.

Bekijk de aanbiedingen voor de Garmin Vivoactive 3 hier.

Helaas kan je momenteel alleen de keuze maken om of álle berichten aan te nemen op je horloge, of geen. Er is geen optie om ja te zeggen tegen bijvoorbeeld belangrijke whatsapp berichten en nee te zeggen tegen sms’jes. Het is alles of niks.

Apps

De Garmin Vivoactive 3 kent een volledig nieuw ontworpen App. Daarnaast is er ongelofelijk veel data af te lezen via deze app, maar is het heel makkelijk om weer te geven en tot je te nemen. Garmin heeft recentelijk een nieuwe versie van haar App op de markt gebracht, met een verbeterd design en betere functionaliteiten. Deze is ook beschikbaar wanneer je een Garmin Vivoactive 3 koopt!

Wanneer je voor het eerst de App opent word je gegroet met een leuk bericht over ‘je dag’. In dit bericht krijg je een overzicht van alles wat je die dag gedaan hebt wat heel fijn visueel wordt weergegeven. Aan de bovenkant staan je ‘workout cards’ die alle details weergeven van de sporten die je die dag hebt uitgeoefend. Daaronder wordt de data weergegeven over het aantal stappen dat je hebt gezet, je stressniveau, hoe goed je geslapen hebt, het aantal calorieën dat je hebt verband, je hartslagcijfers, het aantal treden dat je gezet hebt en de intensiviteit van deze minuten.

Hieronder wordt een samenvattingen gegeven van de data van de dag hiervoor. Daaronder wordt de data weergeven van de afgelopen 7 dagen. Dit maakt het zeer gemakkelijk om je data te vergelijken met de vorige dag, en de afgelopen week!

Ondanks dat er heel veel data (kan) worden weergegeven is het een zeer overzichtelijk en makkelijk te personaliseren systeem. Het kan in het begin een beetje overweldigend zijn maar de data is fijn en simplistisch. Voor iedereen is het mogelijk om dit allemaal goed en makkelijk te interpreteren.

Oordeel

Met de Garmin Vivoactive 3 heeft Garmin een smart watch op de markt gezet die zich écht richt op de mainstream markt met een combinatie van een fitness tracker met gezondheid en ‘lifestyle’ kenmerken. Ook worden er slimme notificaties geboden. Dit maakt het een van de meest veelzijdige sporthorloges op de markt die aansluit op de wensen van heel veel mensen.

Daarnaast is het met de Garmin Vivoactive 3 mogelijk om Garmin Pay te gebruiken waardoor het mogelijk is om te concurreren met modellen zoals de Apple Watch en Fitbit Ionic. Zoals je zou verwachten van een bedrijf als Garmin zijn de sportmetingen en hartslagmetingen erg goed. Deze zijn zeer nauwkeurig en accuraat en worden heel gedetailleerd weergegeven. Hierdoor is de wearable erg geschikt voor biometrische data.

Dit gezegd hebbende is de data zo uitgebreid dat het een beetje overweldigend aan kan voelen. Maar met de nieuwe en uitgebreide App van Garmin is het heel fijn om met deze data om te gaan. De data worden goed, makkelijk en duidelijk weergegeven op een mooie visuele manier. De Garmin Vivoactive 3 is een échte aanrader voor de allround sporter die graag meer inzicht krijg in zijn/haar dagelijkse leven. Het is pas écht een aanraden wanneer je veel aan Fitness doet; want daar is de Vivoactive 3 op voornamelijk op gericht. Het is een hele goede koop voor een scherpe prijs.

Bekijk de aanbiedingen voor de Garmin Vivoactive 3 hier.

Vergelijkbare modellen

Een van de vergelijkbare modellen van de Garmin Vivoactive 3, die goed kan concurreren is de Fitbit Ionic. Het is een comfortabel, slank en fijne tracker die makkelijk op de pols valt. Qua design is het vrij verschillend van de Garmin Vivoactive 3 – en misschien ook niet zo goed- omdat het een vrij vierkant scherm kent. Maar natuurlijk is dit ook voor iedereen verschillend wat wel- en niet fijn is.

Wanneer het aankomt op de Functionaliteiten is de Fitbit app wat makkelijker te gebruiken voor mensen die niet veel ervaring hebben met een wearable. Daarnaast is het scherm van de Fitbit Ionic onkenbaar scherp. De tracker kan goed concurreren met de Garmin Vivoactive 3.

Bekijk hier de actuele prijs van de Fitbit Ionic.

De Apple Watch series is een ongekende series wearables op de markt, met de een goed verkochte Apple Watch 6 en een nieuwe Apple Watch 7. De Apple watch series wordt als een van de beste wearables gezien en stelt zeker niet teleur wanneer je al verschillende Apple producten bezit. De Apple watch heeft een redelijke batterijduur, goede fitness tracking en een hele fijn app om te gebruiken.

Alternatief van Apple

Apple Watch series 7

  • Beoordeeld 9.3/10
  • De nieuwste Apple Watch!
  • In 40, 41 en 44mm beschikbaar
  • Always-on display

Het verschil tussen de Apple Watch en de Garmin Vivoactive 3 is voornamelijk de LTE connectiviteit. Dit betekent dat je je telefoon kan thuislaten bij de Apple watch, en bij de Garmin Vivoactive 3 niet. Dit komt natuurlijk met een prijskaartje, aangezien de Apple watch aanzienlijk duurder is dan de Garmin vivoactive!