Apple Watch Series 4 Review

Laatste update: 15 juli 2022 door Jidde Wiegertjes

Apple gelooft er heel duidelijk in dat sporthorloges en smartwatches er zijn om te blijven- en de Apple Watch 4 spreekt hier dan ook volledig voor. Het Design is een prachtige upgrade ten opzichte van de Apple Watch 3, en het scherm is veel makkelijker om af te lezen. Daarnaast zijn er heel veel bijkomende updates voor je gezondheid die heel welkom zijn. De gezondheidsupdates geven dan ook de toekomst van de Apple Watch series aan! Als de batterijduur iets beter was geweest- waardoor de Apple Watch 4 beter in staat was geweest slaapmetingen te doen- was dit misschien wel dé perfecte smartwatch. Zelfs ten opzichte van de net uitgekomen Apple Watch 5 blijft de Apple Watch 4 een heel goede keuze om aan te schaffen, misschien zelfs wel een betere!

Apple Watch 4 review

Apple Watch series 4

 • Beoordeeld 9.4/10
 • Always-on scherm
 • Grotere display
 • VO2-max metingen
Voordelen
 • Tot 30% groter scherm dan de Apple Watch 3
 • Prachtig design en ook nog eens erg licht
 • Luide ingebouwde speaker
 • Meer ruimte om muziek op op te slaan
Nadelen
 • Nog steeds aan de prijzige kant
 • Batterijduur valt wat tegen bij intensief gebruik

Introductie in de Apple Watch 4

De Apple watch 4 is een robuuste smartwatch met een mooi vernieuwd design en display. Ook is er in de Apple Watch 4 een ECG sensor toegevoegd om hartslag te meten, wat het model een van de meest gewilde smartwatches maakt op de markt.

Het grotere scherm en mooiere afgeronde randen maakt de Apple 4 niet alleen functioneler, maar ook makkelijker in gebruik! Daarnaast zijn er veel kleine aanpassingen en toevoegingen gedaan ten opzichte van de Apple Watch 3, wat het gebruik een stuk fijner maakt. Veel van deze extra applicaties zijn gemaakt voor mensen die bepaalde gezondheidsproblemen hebben, wat hun leven een stuk makkelijker- fijner en veiliger kan maken!

Wat kan de Apple Watch 4?

Toen de Apple watch 4 uitkwam op de markt was het een van de beste (misschien zelfs de beste) smartwatches die op dat moment beschikbaar waren. Maar momenteel is de Apple watch 5 al op de markt, die samen met de iPhone 11 kwam. Nu snap ik dat je je afvraagt welke Apple Watch misschien meer geschikt zou zijn voor jou. Daarom hebben wij een uitgebreide review geschreven over de Apple Watch 4, om meer duidelijk te bieden!

Apple watch 4 zijkant

Prijs van de Apple Watch series 4.

De Apple watch 4 is beschikbaar in vier varianten, namelijk de 40mm en 44m varianten en de mogelijkheid om met- of zonder LTE te kopen. De Apple watch 4 is in september 2018 op de markt gekomen, en momenteel vrijwel overal verkrijgbaar. Let goed op: De Apple watch 4 is niet langer verkrijgbaar door hun online store, maar wel bij vrijwel elk ander bedrijf.

Bekijk hier de actuele prijs van de Apple Watch series 4.

De prijs van de Apple Watch varieert een beetje tussen de 390,- en 420,- euro. Naarmate de tijd vordert zal de prijs nog wel enigszins afnemen, maar Apple is erom bekend niet heel veel prijsdaling plaats te laten vinden.

Functies van de Apple watch 4

 • Met de watch 4 wordt er meer nadruk gelegd op een combinatie van sport en gezondheid. Hiervoor zijn nieuwe app’s ontwikkeld zoals maandelijkse uitdagingen en nieuwe workout-app’s
 • De ECG cardiogram, die heel veel informatie biedt over gezondheid
 • Digital crown, ofwel ‘digital kroon’
 • Een mooier, beter en scherper scherm
 • Valdetectie
 • Snelheidsverbeteringen
 • Makkelijker te koppelen aan toestellen in de sportschool door de ‘Gymkit’
 • Een nieuw beginscherm met een lijstweergave
 • Uitgebreidere bluetooth ondersteuning
 • Een ingebouwde zaklamp
 • Een ademhalingsbegeleiding

Belangrijke eigenschappen

De Apple watch series kent een aantal eigenschappen die vrij uniek zijn voor smartwatches. Zo zijn de Apple watches heel erg gericht op gezondheid. Een van de belangrijkste kenmerken van de Apple Watch 4 is haar design. Dit benoemen we extra, omdat ondanks dat de extra gezondheidsapplicaties geweldig zijn om te hebben, het merendeel van de personen die een smartwatch zoekt dit niet doet voor de gezondheidsvoordelen! Begrijp ons niet verkeerd, de gezondheidsapplicaties van Apple zijn beter dan dat je ergens ander krijgt; maar voor de meeste mensen is dit niet dé reden van aankoop!

ECG in de Apple watch 4

Een andere, zeer goede toevoeging, is de electro-cardiogram feature (ECG). Lees hier meer informatie over het maken van een ECG met je apple watch,op de site van Apple zelf!

We hebben zelf de ECG nog niet getest- hopen wel dat we dit snel kunnen gaan doen- maar, we hebben wel uitgebreid onderzoek gedaan naar de voordelen hiervan. Je kan een ECG uitvoeren door een app op je telefoon te activeren, en de ‘Digital Crown’ in te houden die elektriciteit door je lichaam stuurt.

Uit deze test komt een hoop data in je ECG health app op je iPhone, die geëxporteerd kan worden naar een PDF bestand. Deze informatie biedt duidelijk over hartritmes aan bijvoorbeeld je arts. Ook is er de mogelijkheid om notities te maken op momenten, om vast te leggen wat er op dat moment gebeurde. Het is wel duidelijk dat deze functie een hoop gezondheidsvoordelen biedt voor jezelf maar ook je medische achtergrond. Daarnaast is het een grote toevoeging voor zelfs een arts, om deze data in te kunnen zien!

Specificaties van de Apple Watch 4 44m

 • Afmetingen (b x h x d)                  38 x 44 mm
 • Gewicht                                           36,7 gram
 • Schokbestending                           nee
 • Geschikt voor onderwater           ja
 • Waterdicht                                      tot vijftig meter
 • Waterdicht                                      tot dertig minuten.
 • Stofdicht                                          ja
 • Besturingsysteem                          iOS
 • Touchscreen                                   ja
 • Display                                             368 x 448 pixels
 • Beeldoppervlak                              977mm²
 • Gewicht                                           36,7 gram
 • GPS-systeem                                   ja
 • Barometrische hoogtemeter       ja
 • Hartslagsensor                               ja
 • Capaciteit                                        tot 16 GB
 • Wifi                                                   ja
 • Bluetooth                                        Bluetooth 5.0

Valdetectie

Nog iets wat wij zelf helaas niet volledig hebben getest- aangezien je op een speciale manier moet vallen, en daar een tijdje moet blijven liggen- is de valdetectie. Misschien voelde het een beetje beschamend om constant te ‘vallen’ en te doen alsof er iets aan de hand is, waardoor het niet helemaal fijn voelde. Maar ook hiervoor hebben wij uitgebreid research gedaan om uit te leggen wat de valdetectie inhoudt!

Wanneer de Apple Watch 4 doorhebt dat je gevallen bent, en doorheeft dat je niet opstaat of dat er een probleem optreed in hartslag, worden vooraf ingestelde contacten direct gealarmeerd. Wanneer zo’n val optreedt krijg je op je Apple Watch 4 de vraag of alles wel goed gaat. Wanneer je hier niet op reageert wordt binnen 1 minuut de alarmcentrale ingeschakeld. Het kan dus écht levensreddend zijn!

Daarnaast heeft de Apple watch 4 ook een functie om je advies te geven over je hartslag. Wanneer de smart watch voor meer dan tien minuten merkt dat er afwijking zijn in de hartslag, kan deze je adviseren een keer langs de arts te gaan. Uiteindelijk is een arts de enige die kan bepalen of er wel- of niet iets aan de hand is. Een smart watch dient alleen als ondersteuning, niet als leidraad!

Batterijduur

Eigenlijk is de batterijduur van de Apple watch 4 één van de weinige onderdelen die nogal tegen kan vallen. Ondanks dat het geweldig is om te zien hoeveel nieuwe applicaties er zijn toegevoegd -voornamelijk voor gezondheid – en dat deze automatisch wordt ingesteld voor 65 plussers, gaat dit helaas wel ten koste van de batterijduur. De batterijduur is soms zo kort dat het horloge vrijwel elke dag moet worden opgeladen! Hierdoor kan het voor veel gebruikers zo zijn dat deze vergeten om hun smart watch te dragen, waardoor ze deze veiligheid niet met zich meebrengen. Vooral voor ouderen of mensen met gezondheidsrisico’s kan dit heel erg vervelend zijn! De batterijduur is dan ook één van de weinige nadelen te benoemen bij de Apple watch series 4.

WatchOS 6

WatchOS is het besturingssysteem van Apple dat gebruikt wordt voor haar smartwatches. Er zijn een aantal aanpassingen aan gedaan waar wij erg verrast en tevreden over zijn. Het grootste voordeel is dat de Apple Watch 4 nu voor veel verschillende sporten kan worden gebruikt en dat er een automatische sportfunctie aanwezig is. Later in de review zal er meer verteld worden over de applicaties voor sport met de Apple watch 4.

Toevoegingen van WatchOS 5 toen deze vernieuwd werd.

De nieuwe updates betekenen dat er heel veel leuke ‘snufjes’ bijgekomen zijn voor de Apple Watch series. Een van de beste, en leukste, vinden wij toch wel de Walkie-talkie modus. Je kan je telefoon dichtbij je mond houden en gebruiken als walkie-talkie om te communiceren met een andere gebruiker van een Apple Watch. Het klinkt, en voelt in het begin misschien een beetje vreemd, maar wanneer je er eenmaal aan gewend bent is het niet alleen een leuke toevoeging- maar ook een hele handige!

De overige toevoegingen voor WatchOS 5 zijn iets kleiner en minder belangrijk, maar wel leuk om te benoemen. De notificaties zijn uitgebreider en mooier, en data over weer kan meer weergeven zoals UV-index of de kwaliteit van de lucht buiten.

Toevoegingen van WatchOS 6 ten opzichte van WatchOS5

Momenteel is de Apple Watch 4 geüpgraded naar watchOS 6, wat het nieuwe besturingssysteem is. Hier zijn onderdelen aan toegevoegd zoals het bijhouden van de menstruatiecyclus en de mogelijkheid om decibel te meten zodat je gehoorschade kan voorkomen! Vooral het meten van het aantal decibel is een geweldige toevoeging, aangezien het mensen met tinnitus elk jaar weer stijgt!

Bekijk hier de actuele prijs van de Apple Watch series 4!

Design en scherm

Het scherm van de Apple watch 4 is met ongeveer 30% toegenomen, maar door de vergroting van het design past er ook een groter OLED scherm in. Dit zorgt ervoor dat de het scherm ten opzichte van de Watch 3 met 32 tot 35% toe kan nemen! Niet alleen is het scherm groter geworden, het scherm is veel handiger in gebruik. Dit komt allemaal met een afname van gewicht voor de Apple watch 4 wat knap gedaan is.

Sommige mensen beweren dat het scherm niet écht met dertig procent is toegenomen, maar of dit wel- of niet waar is, het scherm is sowieso significant toegenomen. Dit alleen al is een grote vooruitgang. Ook is het scherm mooier met betere afgeronde hoeken, wat ervoor zorgt dat het design een stuk mooier oogt. Hierbij gaan de voordelen van een vierkant scherm niet verloren.

Digital Crown/multi-task button

Aan de zijkant van de Apple watch 4 zit de digital crown/multi-task button die ook verbeterd is bij de Watch 4. Eerder in de review is al beschreven wat deze functie kan doen. Ook de aan- en uit knop voelt een stuk beter en fijner aan bij de watch 4.

De achterkant van de Apple watch 4 heeft ook een verbetering gekregen- waarbij er nog steeds gebruik wordt gemaakt van keramisch materiaal om het radio-signaal door te kunnen laten. Dit is gecombineerd met een saffieren stuk glas zodat de antenne van de Watch 4 aan de zijkant van de smartwatch geplaats kan worden. Hierdoor wordt het makkelijker om signalen door te laten, wat ervoor zorgt dat frequenties beter worden ontvangen.

Het scherm van de Apple watch 4

Het scherm zijn we erg onder de indruk over. De afmetingen van de smart watch kunnen 40- of 44mm zijn, wat een stuktje groter is dan de 38 en 42mm opties van de apple watch 3, maar de vooruitgang in het gebruik van scherm is enorm. Zoals net al is gezegd, Apple is erin geslaagd om het scherm meer af te ronden; terwijl het een vierkant glas is. Dit is erg knap!

Fitness & Sporten

De Apple watch series is langzamerhand steeds meer een fitness smartwatch geworden dan dat deze gaat over mode. En in onze ogen is dit een hele slimme keuze van apple. Er zijn twee elementen in de Apple watch 4 die Fitness bevorderen. De eerste zijn notificaties om je actief te houden, en de tweede is de nauwkeurige meting van de uitgeoefende sport.

Eerder werd er na een inactiviteit van een uur aangegeven dat je misschien weer zou moeten gaan bewegen door de activiteitenapp. Echter, Apple is met een hele slimme innovatie gekomen. Je apple watch 4 houdt nu bij op welke momenten je het meest beweegt, en geeft nu een notificatie wanneer je beweging significant afwijkt van een ‘normale dag’.  Op de Apple watch 3 kreeg je dan ook nog wel eens een notificatie om 23:00 uur dat je moest gaan bewegen, als je bijvoorbeeld net richting bed wilt gaan.

Automatische workout detectie en notificatie

Met de komst van de Apple watch 4 is het een stuk makkelijker om je sporten bij te houden. De watch 4 kent drie activiteiten cirkels. Deze cirkels geven dan ook weer hoever je bent met het sporten en of je nog moet bewegen om de cirkel ‘rond te maken’. De rode cirkel is bewegen, de groene cirkel is trainen en de blauwe cirkel is staan.

De Watch 4 kent een automatische detectie wanneer je gaat sporten en laat je dan ook nooit in de steek. De smart watch doet dit niet voor alles, je krijgt bijvoorbeeld geen notificatie wanneer je begint met fietsen. Mar wanneer je begint met hardlopen or een lange wandeling krijg je een notificatie dat het trainingsproces is ingeschakeld, met de vraag of je deze training bij wilt houden.

Wij hebben een rondje hardgelopen met de watch 4. Na ongeveer vier minuten pikte de Apple watch 4 op dat wij aan het hardlopen waren, waarna deze vroeg of hij de gegevens bij moest houden. Na het hardlopen duurde het dan ook weer een paar minuten voordat het bijhouden van de gegevens stopte.

Welke gegevens worden bijgehouden?

Bij het sporten worden erg veel gegevens bijgehouden door de Apple watch. Bijvoorbeeld bij het hardlopen wordt de afstand, snelheid, hartslag en gemiddelde snelheid gemeten. Toch is een hartslagmeting niet altijd even accuraat als bij andere modellen. Modellen zoals de Garmin forerunner 935 of Garmin forerunner 245 bieden hier een betere uitweg. Als je niet geïnteresseerd bent in deze modellen zou ik een kijkje nemen bij de beste hartslagmeters van 2019. Begrijp ons niet verkeerd hoor, de hartslagmeting van de Apple watch 4 series is goed; maar er zijn voor sommige situaties betere opties op de markt.

Het is met de watch 4 wel mogelijk om je trainingen af te stemmen op je hartslagzones. Je hartslag wordt namelijk consequent gemeten tijdens een training en hierdoor kan de watch 4 zien of je wel in de juiste hartslagzone zit. Hoe beter je in de juiste hartslagzone zit, hoe beter de training is voor je vetverbranding. Ook geeft het trainen in de juiste hartslagzone een kleinere kans op blessures!

Muziek en podcasts

De apple watch 4 heeft een stuk meer muziekcapaciteit dan de 3-series had. Daarnaast worden podcasts nu ondersteund door de watch 4. Ook is het mogelijk om muziek te streamen door data zonder dat je telefoon verbonden is met de apple watch.

De mogelijkheid om muziek vanuit je pols te laten komen tijdens het sporten is een ware droom voor veel mensen. Je kan hiermee vermijden dat een zwaar- en onhandige telefoon mee moet nemen in je zak, of aan je arm moet binden. De meeste gebruikers zullen voor het luisteren van muziek spotify gebruiken, maar wanneer je meer verbonden bent aan Apple music dan is de Apple watch 4 geweldig voor je. Er is 16 GB aan opslagruimte binnen de smart watch, wat ruimte biedt voor heel veel muziek. Deze muziek kan je vervolgens makkelijk afspelen via bluetooth oordopjes.

Siri kan ook een leuke toevoeging zijn op het afspelen van muziek, omdat je gewoon aan Siri kan vragen een bepaald album aan te zetten. Je kan ook vragen of Siri muziek aanzet die bij je humeur passen of gewoon een radiozender aan te zetten. Wanneer je muziek draait op je watch 4 wordt er automatisch een scherm aangezet met ‘nu afspelen’ erop. Hierdoor kan je makkelijk het vorige- of volgende liedje op zetten met maar één druk op de knop!

Beste Sporthorloges

Podcasts

Met de komst van WatchOS5 kwam ook de komst van podcasts op de smartwatches van Apple. Ze zijn nu een stuk makkelijker en lichter om te downloaden, dus zullen ze minder ruimte innemen. Het is ook mogelijk om naar een podcast te luisteren op je Apple Watch door LTE data te synchroniseren met je telefoon op een netwerk dat je watch ondersteunt. Hierdoor kan je informatie downloaden op je watch.

Voor wie is de Apple watch series 4 het meest geschikt?

Dit is een van de simpelste vragen om te beantwoorden: voor iedereen met een iPhone, die zijn of haar ervaringen met sport en gezondheid wilt verbeteren. Heb je ooit al eerder een Apple watch gekocht? Kijk dan zeker naar de Apple watch 4, of naar de nieuwe apple watch 5 aangezien deze modellen ongelofelijk goed zijn geworden.

De apple watch 4 is ook heel erg geschikt voor mensen met mogelijke gezondheidsproblemen, en met name hartproblemen. Voor deze mensen is de ECG-scan echt een zeer waardevolle toevoeging; en kan soms zelfs levensreddend zijn. Het is ook een hele grote toevoeging voor mensen die het gevaar hebben om te vallen, flauw te vallen of met andere medische aandoeningen waardoor zij in gevaar kunnen raken. De batterijduur van beiden de Apple watch 4 & 5 is wat slechter dan wij allemaal gehoopt hadden, en de smart watch moet redelijk frequent opgeladen worden. Maar dit is dan ook het enige échte nadeel te benoemen aan dit geweldige model.

Ondanks de hoge kosten is de apple watch 4 een prachtig cadeau om aan een familielid of dierbare te geven. Mensen die erop gericht zijn om een gezonde levensstijl te hebben kunnen heel veel profijt hebben aan dit model. Daarnaast kan het ook een heel fijn gevoel zijn om te weten dat een familielid veilig is met het gebruik van de Apple Watch!

Alternatieve modellen

Samsung Galaxy watch 4

Is de Apple watch toch niet écht iets voor jou? Geen zorgen; er zijn alternatieve modellen die ook van hoge kwaliteit zijn en je alles kunnen bieden wat je nodig hebt. Een van de beste alternatieven op de Apple Watch 4 of 5 is nog steeds de Samsung galaxy watch. De Samsung Galaxy watch is al bijna twee jaar de beste smart watch op de markt, met een ongelofelijke batterijduur.

De beste smartwatch van 2021

Samsung Galaxy Watch 4

 • Beoordeeld 8.4/10
 • AMOLED display
 • Met ECG en bloeddrukmeter
 • Nauwkeurig GPS-systeem

de langere batterijduur die het grote verschil maakt. Als fitness tracker is de Samsung galaxy watch ongeveer nét zo goed als de apple watch. In algehele functies en design is de Samsung galaxy watch iets minder functioneel; maar wij vinden hem wel mooier om te zien!

Garmin Forerunner 935

De Garmin Forerunner 935 is iets meer geschikt voor de fanatieke hardloper dan dat de Apple watch is. Garmin is gespecialiseerd in een ijzersterk GPS-systeem en zeer nauwkeurige metingen op het gebied van sport- en hartslag. Garmin is niet voor niets een van de best verkochte merken op  het gebied van sporthorloges.

Beste Sporthorloge van 2021

Garmin Forerunner 935

 • Beoordeeld met een 9/10
 • GPS, stappenteller, swimproof
 • Multi-sport modus
 • Robuust design

De Garmin Forerunner 935 is hier geen uitzondering op. Met zeer veel opties voor het meten van vrijwel elke sport, en metingen die voor iedereen uitgebreide informatie bieden, is het nog steeds een van de beste modellen om mee te sporten. Voor meer informatie kan je hier kijken naar de volledige review van de Garmin Forerunner 935.

Vergelijkbare berichten

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *