Garmin Vivoactive 4/4S Review & Koopadvies

Laatste update: 15 juli 2022 door Jidde Wiegertjes

De Garmin Vivoactive 4 is een grote verbetering ten opzichte van haar jongere broertje, de Garmin Vivoactive 3. De Garmin Vivoactive 4 kent een beter afleesbare display en een langere batterijduur dan de Garmin Venu. Als je geïnteresseerd bent in het kopen van de Vivoactive 4/4S zal je geen spijt hebben; maar wees wel bereid om wat extra te betalen!

Garmin Vivoactive 4S review

Garmin vivoactive 4/4S

 • Beoordeeld 8.6/10
 • Ingebouwde muziekspeler
 • Batterijduur van 7 dagen
 • Garmin Pay

Garmin staat bekend om haar extensieve lijn van sporthorloges gericht op GPS en fitness. Garmin is een onbetwist merk als het gaat over sporthorloges en is dan ook al jaren producent van de beste kwaliteit producten. Zo is ook de Garmin Vivoactive 4/4S weer een ongelofelijk goed product van Garmin. Als je twijfels om de Garmin Vivoactive 4- of misschien de Garmin Venu- te kopen, lees dan vooral verder!

Een sporthorloge verschillt van een smartwatch in functionaliteiten. Een smartwatch is meer het verlengde van je mobiele telefoon waar een sporthorloge je helpt betere sportprestaties te behalen!

Voordelen
 • Garmin Pay is ondersteund
 • Standaard ingebouwde muziekopslag
 • Batterijduur van een week
 • Unieke trainingsapplicaties
 • Zeer accurare fitness en gezondheidstracking
 • Handige en nauwkeurige slaapmetingen
Nadelen
 • Relatief hoge prijs
 • Niet het beste model voor zeer serieuze sporters

Waarom is de Garmin Vivoactive 4/4S zo goed?

De Garmin Vivoactive 4 is de opvolger van een van de meest populaire multisporthorloges; de Garmin Vivoactive 3. Het is een multisporthorloge en valt een beetje in het midden van de horloges en smartwatches die Garmin heeft voortgebracht. Het model is een stuk geavanceerder dan de wat meer ‘basis’ modellen zoals de Garmin Vivomove 3 of de Vivosmart 4– maar iets minder uitgebreid dan de Fenix 6 of Forerunner 935.

De Garmin Vivoactive 4 is de basis van alle nieuwe modellen die Garmin geproduceerd heeft in 2019, zoals de Garmin Venu en de Legacy Sara series. Het grote verschil tussen de vier productlijnen van Garmin is dat de Garmin Venu een AMOLED display heeft. Voor de rest heeft de hele lijn soortgelijke kernfuncties.

De Garmin Vivoactive 4 is speciaal gemaakt voor wandelaars, hardlopers, zwemmers en mensen die outdoor sporten leuk vinden. Daarnaast is deze lijn gemaakt voor mensen die liever geen 1.000,- euro uitgeven aan een sporthorloge of smartwatch. De Vivoactive 4 is Garmins meer betaalbare optie voor het alles-in-een sporthorloge.  

Wat is nieuw ten opzichte van de Vivoactive 3?

Momenteel heeft Garmin twee modellen van de Vivoactive 4 op de markt, de 45mm- en de 40mm versie. Voor deze review is de 45mm- versie gebruikt. De Vivoactive 4 45mm heeft een 1,3 inch memory-in-pixel (MIP) display, waar de 40mm versie een 1,1-inch display heeft. De display is ten opzichte van de Garmin Vivoactive 3 en Vivoactive 3 Music niet veranderd, behalve het formaat van de display.

Garmin Pay support is nu standaard ingebouwd in beiden modellen. Ook is de muziekopslag in de Vivoactive 4 nu standaard ingebouwd, waar dit bij de Vivoactive 3 niet het geval was. Als je in de Vivoactive 3 muziekopslag wilt moet je de Vivoactive 3 Music kopen. De Garmin Vivoactive 4 komt met ongeveer 3,5 GB (Gigabyte) aan opslagruimte voor lokale muziek en offline playlisten van Sportify, Deezer en Amazon music.

Wat er ook nieuw is toegevoegd aan de Vivoactive 4 en 4S zijn ingebouwde geanimeerde workouts voor krachtraining, cardio, yoga en pilates. Daarnaast is er een nieuwe samenhang geïntroduceerd tussen relax en focus, en zijn er kalmte activiteiten toegevoegd aan de nieuwe modellen.

Bekijk hier de beste deal van de Garmin Vivoactive 4/4S.

Nieuwe knoppen en uitgebreide metingen

Beiden nieuwe modellen hebben ook een nieuwe meting voor ademhaling, hydratatie en een ingeschatte zweetverlies na een workout. In de Garmin Vivoactive 4 zit ook een pulse-oximeter om het zuurstofgehalte in je bloed te meten. Voorgaand aan de Vivoactive 4 waren er al Garmin Modellen met pulse-oximeter sensoren; maar deze meten vaak alleen sporadisch tijdens je slaap. Met de Garmin Vivoactive 4 kan je de pulse-oximeter de hele dag gebruiken en instellen.

Er zijn ook een paar esthetische verbeteringen gemaakt met de Vivoactive 4. Beiden modellen hebben een nieuw twee-knoppen design. De bovenste knop hanteer je tijdens het sporten en gebruik je voor shortcuts en de onderste knop wordt gebruikt als terug-knop en voor je instellingen.

Aangezien de Garmin Vivoactive 4 in twee formaten komt zijn er ook twee verschillende batterijduren voor de modellen. De Vivoactive 4 kan in smartwatchmodus ongeveer zeven tot acht dagen meegaan. Wanneer je GPS-modus en muziek gebruikt gaat het model ongeveer zes tot zeven uur mee. De Garmin Vivoactive 4S gaat ongeveer zeven dagen mee in smartwatch modus en ongeveer vijf tot zes uur in GPS + muziekmodus.

Specificaties van de Garmin Vivoactive 4

Deze voordelen zaten ook al in de vorige versie(s) van de Garmin modellen, en worden weer geïntroduceerd in de Garmin Vivoactive 4 en Vivoactive 4S:

 • Menstruatiecyclus metingen
 • Geavanceerde slaapmetingen
 • 5ATM waterdichtheid
 • Lichaamsbatterij meting
 • Uitgebreide stressmetingen
 • Garmin Coach
 • Bluetooth + Wifi
 • Sensoren: GPS, GLONASS, Galileo, Garmin Elevate hartslagmeter sensor, barometrische altimeter, kompas, gyroscoop, accelerometer en thermometer.

Wat zijn de nadelen van de Garmin Vivoactive 4?

De Garmin Vivoactive 4 is ongelofelijk goed in het meten van je fitness-gegevens, maar heeft nog wel een lange weg te gaan om te concurreren als smartwatch. De Vivoactive 4 is gemaakt om notificaties te ontvangen van je smartphone; wat ondersteund wordt door beiden Android en iOS. Echter, alleen Android gebruikers kunnen reageren op berichten die je ontvangt. Het is daarnaast ook mogelijk om E-mails te ontvangen, archiveren en verwijderen via je Vivoactive 4; maar dit werkte niet naadloos voor mij.

In de Vivoactive 4 zit geen ingebouwde voice assistant en er zit geen ingebouwde microfoon; waar andere sporthorloges dat soms wel hebben. Daarnaast is derde-partij software ook gelimiteerd, maar vormt dit geen groot probleem in het gebruik van je nieuwe Vivoactive 4.

Voor de rest zijn er weinig nadelen aan de Garmin Vivoactive 4; behalve voor sommige mensen de prijs. Het model valt in de middenklasse aan de hoge kant qua prijs, maar het is elke cent waard. Zie de Garmin Vivoactive 4 als een investering in je gezondheid en dan valt de prijs ineens heel erg mee!

Garmin Vivoactive 4 VS Garmin Venu: Welke is beter om te kopen?

Wij adviseren om alleen de Garmin Venu aan te schaffen wanneer je een Garmin model wilt met een AMOLED display. Begrijp ons niet verkeerd, het hebben van een AMOLED display is heel erg fijn maar het veranderd niet heel veel aan de ervaring van je sporthorloge. Wij zouden adviseren om de Garmin Vivoactive 4 aan te schaffen wanneer je de ultieme sportervaring wilt.

De Vivoactive 4 is namelijk een stukje goedkoper dan de Garmin Venu en heeft een langere batterijduur en precies dezelfde fitness en gegevenstrackers. Daarnaast krijg je bij de Garmin Vivoactive 4 de mogelijkheid tot twee formaten. In onze opinie is de Garmin Venu qua uiterlijk en design net wat aantrekkelijker – mede door het AMOLED scherm – maar is het vergeleken met de Garmin Vivoactive 4 de investering niet waard. Wanneer je iets meer op zoek bent naar een stijlvol model dan is de Garmin Venu een degelijke optie voor jou. Maar wanneer je meer op zoek bent naar kwaliteit raden wij direct de Garmin Vivoactive 4 of Vivoactive 4S aan!

Conclusie

Met de komst van de Garmin Vivoactive 4 heeft Garmin weer een prachtig nieuw model op de markt gebracht, die het succes van de Garmin Vivoactive 3 meer dan gaat opvolgen. De Vivoactive 4 heeft nieuwe en sterke verbeteringen en zeer handige aanvullingen op het voorgaande capabele model, en ook dit heeft Garmin weer zeer succesvol uitgevoerd.

De Garmin Vivoactive 4 is vooral aan te raden voor de veelzijdige sporter of een gebruiker die veel bezig is met zijn of haar gezondheid. Daarnaast verlangt de gebruiker naar nauwkeurige en gerichte metingen die zich niet alleen op sporten richten; maar ook op gezondheid. Wanneer je een sporter bent die niet alleen op bijvoorbeeld – hardlopen, zwemmen en/of fietsen richt ben je met de Garmin Vivoactive 4 op de juiste plek!

Het is dus een multisporthorloge. Voor de fanatieke hardloper wordt geadviseerd om een keer te kijken naar de Garmin Forerunner 245 en voor de fanatieke zwemmer naar de beste zwemhorloges. Het model richt zich op beiden recreatieve en professionele sporters, maar de écht professionele sporters zouden wij toch aanraden om te kijken naar de Garmin Forerunner 945.

Wil jij zo snel mogelijk alle nieuwe functies van de Garmin Vivoactive 4 of Garmin Vivoactive 4S ervaren? Bestel deze dan direct bij Bol, Coolblue of Decathlon. Als je hem nu besteld heb je hem morgen al in huis!