GPS-horloge: Dit zijn de 6 beste GPS-horloges van 2023

Laatste update: 14 maart 2023 door Jidde Wiegertjes

Een GPS-horloge is een absolute toevoeging voor elke avontuurlijke sporter of outdoor-genieter.

Polar vantage v2 wielrennen

Investeren in een goed GPS-sporthorloge is je geld en moeite zeker waard, als je serieus bent over outdoor-activiteiten zoals hardlopen, wandelen of wielrennen. Ze kunnen je helpen je activiteiten, stappen, calorieën en meer in de gaten te houden. Extra functionaliteiten zoals hoogtemeters, voor ingeladen kaarten, uitgebreide statistieken en muziekopslag ontbreken tegenwoordig ook niet in een kwalitatief gps-horloge.

De meeste GPS-sporthorloges zijn gericht op hardlopers, er zijn speciale modellen voor triatleten, golfers, duursporters, wielrennen en nog veel meer. Door dit enorme aanbod aan sporthorloges helpen we jou in dit artikel met het maken van een keuze die bij jou past. We hebben de beste GPS-horloges geselecteerd, gebaseerd op verschillende categorieën, prestaties, gemak van gebruik en prijs.

Lees in dit artikel wat de beste GPS-horloges van dit moment zijn. Heb je geen zin om het hele artikel te lezen?

Dit is het beste GPS-horloge in het kort:

Het beste GPS-horloge van dit moment is de Garmin Forerunner 55. Dit Garmin Sporthorloge is nauwkeurig, uitgebreid en relatief erg goedkoop. De Garmin Forerunner 55 is waterdicht, heeft een hartslagmeter en een batterijduur van 20 uur in GPS-modus.

De 6 beste GPS-horloges van dit moment

Hieronder zie je een kort overzicht van de 6 beste GPS-horloges van dit moment. We bespreken elk sporthorloge uitvoerig, verder in dit artikel.

 1. Garmin Forerunner 55
 2. Garmin Vivoactive 4/4S
 3. Polar Vantage V2
 4. Garmin Forerunner 245
 5. Garmin Fenix 7 Pro
 6. Amazfit T-Rex 2

Garmin Forerunner 55: Beste GPS-horloge

De Garmin Forerunner 55 is het beste gps-sporthorloge voor de meeste mensen. Het is een betaalbaar, maar zeer nauwkeurig, GPS-horloge dat je afstand en snelheid meet. Daarnaast heeft het alle premium-functies wat een ander Garmin sporthorloge ook heeft; maar dan voor een fractie van de prijs.

hardlopen-met-garmin-fenix-6

Volgens Garmin kan een volledig opgeladen Forerunner 55 ongeveer twee weken mee in smartwatch modus en 20 uur in GPS-modus. De Forerunner 55 ziet er stijlvol genoeg uit om te dragen als alledaags horloge. Daarnaast heeft het model ook een ingebouwde optie om slaapmetingen te doen, wanneer je het horloge ’s avonds om houdt. Zo krijg je meer inzicht in je slaapkwaliteit & je herstelmogelijkheden na het sporten.

Als je graag heel veel functies wil in je GPS-horloge dan adviseren wij je verder te kijken, naar bijvoorbeeld de Polar Vantage V2 of Garmin Fenix 7. Maar dit is de beste keuze voor een simpel, betaalbaar sporthorloge dat uitermate goed is in wat die moet doen.

“Ik zocht een horloge voor wandelen en ben uitgekomen op deze. Bevalt prima. GPS is prima. Batterij gaat bij regelmatig gebruik van GPS en workouts ongeveer 6 dagen mee. Horloge ziet er stoer uit vind ik en zit ook comfortabel. Ook in de nacht geen last van”.

Review van Lia00 over de Garmin Forerunner 55.

Wanneer je dus op zoek bent naar een betaalbaar gps-horloge dan ben je met deze briljante tracker aan het juiste adres.

Voordelen
 • Voorgestelde workouts met PacePro
 • Een helder scherm
 • Makkelijk af te lezen & begrijpbare statistieken
 • Lange batterijduur in smartwatch én GPS-modus
Nadelen
 • Geen ingebouwde muziekopslag
 • Geen verwisselbare bandjes

Garmin Vivoactive 4/4S – Beste GPS-sporthorloge voor dames

De Garmin Vivoactive 4 en 4S is een van de favoriete sporthorloges van dit moment. Het is het oudere broertje van de zeer succesvolle Garmin Vivoactive 3. Met dit nieuwe model zijn er verbeteringen gemaakt op het gebied van batterijduur, metingen, nauwkeurigheid en display.

De Garmin Vivoactive 4S is gemaakt voor hardlopen, wandelen, wielrennen, zwemmen, fitness en nog veel meer. Er zit een ingebouwde gps-meter in het sporthorloge wat vergelijkbaar is met andere Garmin modellen. Dit maakt de gps-metingen van de vivoactive 4 zeer nauwkeurig.

Garmin vivoactive 4s

In de Vivoactive 4/4S zit nu een ingebouwde opslagruimte voor je favoriete afspeellijst. Deze opslagruimte heeft ongeveer 3,5 GB aan intern geheugen en ondersteunt Spotify, Deezer of Amazon Music.

Er zijn een aantal nieuwe metingen toegevoegd ten opzichte van de Vivoactive 3. Zo wordt ademhaling, hydratatie en ingeschat zweetverlies na een workout gemeten. Ook wordt het zuurstofgehalte in je bloed gemeten met de pulse-oximeter. Als laatste wordt ook je hartslag, slaap & stress nauwkeurig in de gaten gehouden.

Voordelen
 • Ingebouwde muziekspeler
 • Garmin Pay
 • Langere batterijduur dan de Garmin Vivoactive 3
 • Perfect design en formaat voor een vrouwelijke pols
Nadelen
 • Scherm is minder helder dan verwacht
 • Niet optimaal voor Android GO smartphones

Polar Vantage V2: Beste GPS-horloge van Polar

Wanneer je een alles-in-één sporthorloge wilt ben je met de Polar Vantage V2 aan het juiste adres. Dit sporthorloge meet bijna elke meetwaarde en sport zeer nauwkeurig op. Het een lichtgewicht maar robuust horloge met een aantrekkelijk uiterlijk. Een van de nadelen is wel dat het touchscreen soms wat langzaam kan zijn, maar daarvoor heb je ook nog fysieke knoppen.

De nieuwe wijzerplaten en energiebesparende opties bieden je heel veel gemak en zorgen ervoor dat dit sporthorloge in smartwatch-modus tot 7 dagen meegaat!

De Vantage V2 heeft een uitgebreid arsenaal aan trainingsopties en herstelaanbevelingen, wat het een serieus sporthorloge maakt voor mensen met atletische doelen.

’ Polar horloges zijn zeer gebruikersvriendelijk, werken intuïtief, schermen zijn helemaal custommade te maken. Ik heb hem altijd om en ontvang bruikbare trainings en herstelfeedback. Het enige dat ik mis is muziek op het horloge. Er zit wel bediening op, maar je telefoon moet nog steeds mee.’’

 Review van Niekol Dols over de Polar Vantage V2.

De GPS-metingen van de Vantage V2 zijn heel accuraat. Polar staat erom bekend nauwkeurig te zijn in niet alleen haar GPS-metingen, maar vooral ook de hartslagmetingen. Een van de nadelen van dit horloge is dat je er niet mee kunt betalen, zoals je met de Garmin Fenix 7 wel kan.

Voordelen
 • 130 sportprofielen
 • Zeer nauwkeurige gps-metingen, hartslagmetingen en hertstelmogelijkheden
 • Een van de meest veelzijdige multisporthorloges op de markt
 • Compatibel met borstbanden en cadanssensoren
Nadelen
 • Geen mogelijkheid om te betalen met het sporthorloge
 • Geen ingebouwde muziekopslag
 • Het touchscreen kan soms wat ‘laggy’ zijn.

Garmin Forerunner 245: Ingebouwde muziekspeler

De Garmin Forerunner 245 hoort al jaren bij de beste sporthorloges op de markt. Dit waterbestendige sporthorloge heeft een relatief groot scherm (1.23 inch) en een scherm resolutie van 215 x 180 px. Er zit ongeveer 200 uur aan activiteiten data ingebouwd in het horloge. De batterijduur van de Forerunner 245 is 9 dagen in smartwatchmodus en ongeveer 11-13 uur in GPS-modus, volgens Garmin zelf.

Het GPS-systeem van de Forerunner 245 maakt gebruik van drie GPS-systemen. Namelijk GPS, Glonass en Galileo. De combinatie van deze drie GPS-systemen zorgt ervoor dat locaties altijd heel nauwkeurig in kaart kunnen worden gebracht, wereldwijd. Niet alleen je locatie kan nauwkeurig in kaart worden gebracht, maar ook je afgelegde afstanden, tempo en routes.

Prima horloge voor het hardlopen. Veelzijdig in te stellen. Voor mij was van belang dat ik mijn hartslag kon meten en het tempo kon opnemen. En dat lukt met dit horloge. Ik ben de derde persoon in ons huishouden met dit horloge. Iedereen is erg tevreden’’

Review van 123456RB van de Garmin Forerunner 245

De Forerunner 245 is beschikbaar in twee versies. De ‘normale 245’ en de muziekversie. De 245 Music is het design dat speciaal gemaakt is om muziek te luisteren terwijl je sport, dit kost dan ook wel vijftig euro meer. Bij het gebruik van de Forerunner 245 kan je gebruik maken van een eigen offline playlist. Ook kun je het horloge koppelen aan bestaande streamingprogramma’s, zoals Deezer, Spotify en diversen. Ook is het mogelijk om voor 3,5GB eigen muziek te zetten op het horloge. Dit zijn pakweg 600 nummers.

Voordelen
 • De Forerunner 245 Music heeft een ingebouwde muziekspeler
 • Nauwkeurige GPS-metingen door het gebruik van GPS, Glonass en Galileo
 • Goede batterijduur
 • Een van de meest voordelige aankopen die je kunt doen voor een sporthorloge
Nadelen
 • Lastige gebruiksaanwijzing
 • Screenprotector meebestellen zodat je geen krassen op je scherm krijgt

Garmin Fenix 7: Beste multisport GPS-horloge

Last, but zeker not least in de lijst is de Amazfit T-Rex 2. Dit Amazfit sporthorloge is uitermate geschikt als gps-horloge. Er wordt namelijk gebruik gemaakt van 5 satellietsystemen die nauwkeurig je locatie, snelheid en route bepalen; zeker in vergelijking met andere sporthorloges. Daarnaast wordt dit horloge voor minder dan de helft van de prijs van de Garmin Fenix 7 aangeboden, maar doet het in GPS-metingen zeker niet onder.

Naast nauwkeurige GPS-informatie kun je ook je hartslagzones inzien tijdens het trainen, waardoor je nog gerichter traint op uithoudingsvermogen of vetverbrandingen. Je verdwaalt nooit met de Amazfit, aangezien je een ‘trackback-functie’ hebt die dezelfde weg navigeert als je gelopen hebt. In je eentje hiken, of het bos in is dus geen probleem.

“Dit is een echt monster, qua uiterlijk én prestaties. Zeer goede batterijduur, vooral in vergelijking met bijv de samsung gear. Een zeer nauwkeurig, mooi vormgegeven horloge met eindeloze opties.”

Review van de Amazfit T-Rex 2 van Maarten van der Struik op 4 juli 2022

Het horloge ontbreekt wel wat functionaliteiten op het gebied van smartwatchfuncties. Zo kun je geen berichten ontvangen op je horloge. Daarnaast kun je ook met het horloge niet betalen. Ook is het horloge met zijn gewicht van 66,5g iets zwaarder dan veel andere sporthorloges. Maar, wij ervaren dit niet als vervelend. Want het horloge zit als gegoten.

Voordelen
 • Batterijduur van 14 dagen wanneer alles actief is
 • Het menu is in het Nederlands waardoor het simpel te navigeren is
 • GPS-tracking is zeer nauwkeurig en vergt weinig batterijduur
Nadelen
 • Geen mogelijkheid om berichten te ontvangen

Amazfit T-Rex 2: zeer nauwkeurige GPS

Last, but zeker not least in de lijst is de Amazfit T-Rex 2. Dit Amazfit sporthorloge is uitermate geschikt als gps-horloge. Er wordt namelijk gebruik gemaakt van 5 satellietsystemen die nauwkeurig je locatie, snelheid en route bepalen; zeker in vergelijking met andere sporthorloges. Daarnaast wordt dit horloge voor minder dan de helft van de prijs van de Garmin Fenix 7 aangeboden, maar doet het in GPS-metingen zeker niet onder.

Naast nauwkeurige GPS-informatie kun je ook je hartslagzones inzien tijdens het trainen, waardoor je nog gerichter traint op uithoudingsvermogen of vetverbrandingen. Je verdwaalt nooit met de Amazfit, aangezien je een ‘trackback-functie’ hebt die dezelfde weg navigeert als je gelopen hebt. In je eentje hiken, of het bos in is dus geen probleem.

”Ik ben overgestapt van de Apple Watch naar Garmin. Redenen: Batterijduur van de Apple Watch en de beperkte sportmogelijkheden. Spijt? Geen seconde! Wat een topding is dit zeg. Ik was even bang om uit het Apple Ecosysteem te stappen maar ik mis niks aan de Apple Watch.

De batterijduur is fantastisch en eigenlijk zelf te managen (door bepaalde functionaliteiten uit te zetten). Gemiddeld gaat mijn F7 12-18 mee op een charge. Dat is natuurlijk fantastisch, want ik draag ‘m ook tijdens het slapen.”

Review van de Garmin Fenix 7 van Danieljr 30-39 jaar uit Eindhoven

Het horloge ontbreekt wel wat functionaliteiten op het gebied van smartwatchfuncties. Zo kun je geen berichten ontvangen op je horloge. Daarnaast kun je ook met het horloge niet betalen. Ook is het horloge met zijn gewicht van 66,5g iets zwaarder dan veel andere sporthorloges. Maar, wij ervaren dit niet als vervelend. Want het horloge zit als gegoten.

Voordelen
 • Batterijduur van 14 dagen wanneer alles actief is
 • Het menu is in het Nederlands waardoor het simpel te navigeren is
 • GPS-tracking is zeer nauwkeurig en vergt weinig batterijduur
Nadelen
 • Geen mogelijkheid om berichten te ontvangen

Garmin GPS-horloge

Het beste Garmin GPS-horloge op de markt is de Garmin Fenix 7. Maar, er zit wel een prijskaartje aan dit horloge. Als je op zoek bent naar een GPS-horloge dat meer geschikt is voor de gemiddelde sporter is de Garmin Forerunner 55 het sporthorloge voor jou. Een alternatief op de Forerunner 55 is de Garmin Vivoactive 4/4S.

Polar GPS-horloge

Polar staat bekend om de nauwkeurigheid in GPS- en hartslagmetingen voor haar sporthorloges. Het beste GPS-sporthorloge van Polar is de Vantage V2 Sports. Dit sporthorloge meet niet alleen je gps, maar ook je hartslag en sportprestaties extreem nauwkeurig. Daarnaast is het een prachtig ontworpen sporthorloge met een stevig design.

Koopgids GPS-horloge:

Wanneer je op zoek bent naar een gps-horloge is het belangrijk om op een aantal onderwerpen te letten. Dit zijn dezelfde onderwerpen waar wij in dit artikel op gelet hebben. Hieronder gaan we wat dieper in op deze onderwerpen.

Waarom een GPS-horloge?

Met een GPS-horloge kun je op elk moment nauwkeurig meten waar je je bevindt. Hierdoor kun je informatie over afgelegde afstanden en snelheid heel nauwkeurig berekenen. Daarnaast kan een geavanceerd gps-horloge routenavigatie gebruiken, waardoor je makkelijker de weg kunt vinden. GPS-metingen zijn een erg belangrijk onderdeel voor hardlopers, wielrenners of wandelaars. Hierdoor kun je in kaart brengen hoe snel en hoe ver je loopt, waardoor je beter kunt inschatten of je harder- of zachter moet rennen of fietsen.

Wat is Glonass en waarvoor kun je het gebruiken?

GPS is het Amerikaanse satellietsysteem voor plaatsbepaling. Galileo is het Europese satellietsysteem en Glonass is de Russische versie, bestaande uit meer dan 20 satellieten. Sommige GPS-horloges maken gebruik van meerdere satellietsystemen voor de locatiebepaling, zoals de Amazfit T-Rex 2. Hierdoor heb je nóg nauwkeurige metingen als het gaat om locatiebepalingen, wereldwijd.

Navigatie

Sommige GPS-horloges, zoals de Garmin Fenix 7, geven je de mogelijkheid om een kaart in te zien op je horloge. Hierdoor kun je zien welke route je aflegt. Deze functie kan handig zijn als je bijvoorbeeld langer wilt wielrennen, hardlopen of wandelen en daardoor een route wilt volgen met je kaartfunctie. Ook tijdens outdoor-sporten zoals hiken kan het handig zijn, zodat je niet verdwaalt raakt.

Garmin Fenix 7 roeien

Waterdicht

De meeste GPS-horloges zijn waterdicht, maar dit is niet voor elk horloge het geval. Wanneer het voor jou belangrijk is dat je horloge waterdicht is, is het handig om hier expliciet op te letten voordat je een GPS-horloge koopt. De meeste horloges of smartwatches zijn waterbestendig tot 5 ATM, waardoor je ermee kunt douchen en zwemmen. Wanneer je van plan bent dieper te duiken is het handig om hiervoor een speciaal horloge te zoeken.

Sommige merken geven aan hoe diep je met het horloge kunt gaan. Deze variabele wordt meestal in de eenheid ‘atmosferen’ (Atm) weergegeven, zoals vaak ook wordt gedaan met traditionele horloges. De GPS-horloges die opvallen zijn de modellen met 5 Atm (watersporten met lage snelheid), 50 Atm (watersporten bij hoge snelheid) of de EN13319-norm (ideaal voor duiken).

Batterijduur

Een van de belangrijkste onderdelen van een GPS-horloge is de batterijduur. Het is erg vervelend wanneer je aan het sporten bent en je horloge uitvalt door de batterijduur. Het gebruik van GPS kan ervoor zorgen dat je batterijduur sneller opraakt, daardoor is het belangrijk altijd te kijken naar de twee verschillende soorten batterijduur die producten aangeven: Smartwatch-modus en gps-modus.

De smartwatch modus heeft vaak een veel langere batterijduur dan de GPS-modus. Wanneer je in GPS-modus, constant actief, meer dan 24 uur aan batterijduur hebt dan is de batterijduur erg goed.

Conclusie

In deze uitgebreide koopgids heb je kunnen lezen dat een GPS-horloge veel toevoegt voor een fanatieke sporter, die graag buiten de deur traint. Dit geldt voor wandelen, hardlopen, fietsen, zwemmen en andere outdoor-sporten. Door het gebruik van een GPS-horloge kan je effectiever trainen, makkelijker navigeren en leuke informatie delen met je vrienden.

De GPS-horloges in deze lijst variëren tussen de €100 en €800 euro. Vaak geldt de regel: Hoe duurder een GPS-horloge is, hoe meer functies dit horloge heeft. Voor de ‘normale sporter’ is een horloge zoals de Garmin Forerunner 55 voldoende en voldoet dit aan alles wat je nodig hebt. Wanneer je een stapje verder wilt kunnen wij je aanraden om te kiezen voor een wat uitgebreider horloge, zoals de Polar Vantage V2.

Voor de triatleet of gadgetgek die alles uit zijn sporthorloge wil halen is de Garmin Fenix 7 hét horloge. Maar daar betaal je dan ook een zakcentje extra voor.

Hopelijk heeft onze koopgids je geholpen bij het maken van een geschikt GPS-horloge en kun jij de komende jaren vooruit met je favoriete sporthorloge.

Vragen en antwoorden

Waarom is GPS voor je sporthorloge belangrijk?

GPS zorgt ervoor dat je in kaart kunt brengen waar iemand zich begeeft. Hierdoor kun je bijhouden hoe snel je beweegt waardoor je gerichter kunt trainen. Ook is het mogelijk om kaarten te downloaden, zodat je routes kunt afleggen en trainingen kunt volgen.

Welk GPS horloge voor hardlopen?

Een van de beste GPS-horloges voor hardlopen is de Garmin Forerunner 55. Dit is een betaalbaar, maar compleet sporthorloge van het topmerk Garmin. In dit artikel gaan wij dieper in op de beste gps-horloges van dit moment, waaronder hardloophorloges.