Zuurstofgehalte in bloed meten met een sporthorloge

Het meten van het zuurstofgehalte in het bloed (SpO2) met een sporthorloge gebeurt meestal met behulp van een optische sensor die aan de achterkant van het horloge is geplaatst. De sensor schijnt licht door de huid en meet de hoeveelheid zuurstof in het bloed aan de hand van de weerkaatsing van het licht.

Om het SpO2-niveau te meten, moet de gebruiker het horloge om zijn pols dragen en de SpO2-functie starten. De sensor aan de achterkant van het horloge zal dan beginnen met het meten van het SpO2-niveau. Dit proces duurt meestal enkele seconden. Het is belangrijk op te merken dat de SpO2-metingen van een sporthorloge niet zo nauwkeurig zijn als die van medische apparatuur die in een ziekenhuis wordt gebruikt. Daarom moet het horloge niet worden gebruikt voor medische doeleinden.

Het kan echter wel een nuttige indicatie geven van de zuurstofverzadiging tijdens het sporten en kan helpen bij het bepalen van de trainingsintensiteit. Het SpO2-niveau is een maat voor de hoeveelheid zuurstof die in het bloed wordt opgenomen en wordt uitgedrukt als een percentage.

Normale waarden liggen tussen 95% en 100%. Een SpO2-niveau onder de 90% kan duiden op een verminderde zuurstofopname en kan wijzen op een onderliggende medische aandoening. Raadpleeg in dat geval altijd een arts.