Wat is VO2-Max?

VO2-Max is de maximale zuurstofopnamecapaciteit van het lichaam tijdens lichamelijke inspanning en wordt uitgedrukt in milliliter zuurstof per kilogram lichaamsgewicht per minuut (ml/kg/min). Het is een maat voor de aerobe (zuurstofafhankelijke) fitness van een persoon en wordt beschouwd als een van de beste indicatoren voor het cardiorespiratoire uithoudingsvermogen.

VO2-Max kan worden gemeten met een gespecialiseerde test, zoals een inspanningstest op de loopband of op de fiets, waarbij de zuurstofopname en het hartslagbereik van de persoon worden gemeten terwijl de intensiteit van de inspanning geleidelijk toeneemt. Tegenwoordig zijn er ook sporthorloges en fitness-trackers die VO2-Max kunnen schatten op basis van gegevens zoals de hartslag, leeftijd, geslacht, gewicht en trainingsgeschiedenis van de gebruiker.

Een hogere VO2-Max geeft aan dat het lichaam beter in staat is om zuurstof te gebruiken en kan leiden tot betere prestaties bij duursporten zoals hardlopen, fietsen of zwemmen. Het verbeteren van de VO2-Max kan worden bereikt door regelmatige cardiotraining, zoals hardlopen, fietsen, zwemmen of roeien, evenals intervaltrainingen met hoge intensiteit.