Wat is een fixed bezel in een sporthorloge?

Een fixed bezel in een sporthorloge is een vaste rand of ring die rondom het horlogeglas is geplaatst en niet kan worden gedraaid of bewogen. Het doel van een bezel is om het horlogeglas te beschermen tegen krassen en stoten, en om het horloge een meer robuuste uitstraling te geven.

De bezel kan gemaakt zijn van verschillende materialen, zoals roestvrij staal, aluminium, titanium of kunststof. Sommige bezels zijn ook voorzien van markeringen of cijfers, zoals een tachymeter-schaal om de snelheid te meten of een duikring om de duiktijd te meten. Een fixed bezel wordt vaak gebruikt in sporthorloges, omdat het minder bewegende onderdelen heeft en daardoor minder gevoelig is voor slijtage en beschadiging.

Bovendien kan het de leesbaarheid van het horloge verbeteren door de markeringen op de bezel te gebruiken als referentiepunten. In tegenstelling tot een roterende bezel, die kan worden gedraaid om verschillende functies te activeren, heeft een fixed bezel meestal geen extra functionaliteit.

Het is echter wel een belangrijk onderdeel van het ontwerp van het horloge en kan een belangrijke rol spelen bij het bepalen van de stijl en de functionaliteit van het sporthorloge. Wat is een roterende bezel? Een roterende bezel is een functie die te vinden is op sommige sporthorloges, met name duikhorloges en pilotenhorloges. Het is een ring die rond de buitenkant van de horlogekast draait en kan worden gebruikt om verschillende functies te activeren, zoals het meten van de duiktijd, het instellen van een timer of het navigeren door de wereldtijd. De ring is voorzien van markeringen of cijfers die kunnen worden uitgelijnd met de wijzerplaat van het horloge om verschillende functies te activeren. Bijvoorbeeld, op een duikhorloge kan de roterende bezel worden gebruikt om de starttijd van de duik te markeren, en dan kan de duiktijd worden afgelezen door de wijzer te vergelijken met de markeringen op de bezel.

Een roterende bezel is vaak unidirectioneel, wat betekent dat het alleen in één richting kan worden gedraaid om te voorkomen dat het per ongeluk wordt verplaatst en de metingen onnauwkeurig worden.