Wat is de hoogtemeter in een sporthorloge?

Een hoogtemeter in een sporthorloge is een functie die gebruikt wordt om de hoogte te meten tijdens activiteiten zoals wandelen, hardlopen, klimmen en skiën. Het meet de veranderingen in de luchtdruk om de hoogte te berekenen.

Er zijn twee soorten hoogtemeters die in sporthorloges worden gebruikt: barometrische hoogtemeters en GPS-hoogtemeters. Een barometrische hoogtemeter meet de luchtdruk en gebruikt deze informatie om de hoogte te berekenen. Het nadeel van een barometrische hoogtemeter is dat deze gevoelig is voor veranderingen in het weer, zoals veranderingen in de luchtdruk als gevolg van stormen of wind. Hierdoor kan de meting soms onnauwkeurig zijn.

Een GPS-hoogtemeter maakt gebruik van GPS-technologie om de hoogte te berekenen. Dit type hoogtemeter maakt gebruik van satellietgegevens om de hoogte te bepalen en is minder gevoelig voor weersveranderingen. Het nadeel van een GPS-hoogtemeter is dat deze minder nauwkeurig kan zijn op plaatsen waar de GPS-ontvangst zwak is, zoals in beboste gebieden of in de buurt van hoge gebouwen.

Over het algemeen kunnen sporthorloges met een hoogtemeter nuttig zijn voor outdoor-activiteiten waarbij hoogteverschillen een rol spelen, zoals wandelen, bergbeklimmen, skiën en trailrunning.