Hoe kan je REM slaap meten met een sporthorloge?

Zoals eerder vermeld, is het meten van REM-slaap met een sporthorloge niet altijd mogelijk, omdat de sensoren in deze horloges niet altijd geschikt zijn om de snelle oogbewegingen die kenmerkend zijn voor REM-slaap te detecteren.

Er zijn echter enkele sporthorloges die functies hebben die kunnen helpen bij het identificeren van verschillende slaapfasen, waaronder REM-slaap. De meeste van deze horloges maken gebruik van bewegingssensoren om de bewegingen van het lichaam tijdens de slaap te detecteren en te analyseren om de verschillende slaapfasen te identificeren.

Sommige van de merken die slaaptrackingfuncties aanbieden zijn bijvoorbeeld:

Garmin: veel Garmin-horloges hebben een functie genaamd “Advanced Sleep Monitoring” die de verschillende slaapfasen bijhoudt, waaronder REM-slaap. Dit wordt gedaan met behulp van bewegingssensoren in het horloge en geavanceerde algoritmen om de slaapfasen te detecteren.

Fitbit: Fitbit-horloges hebben ook een slaaptrackingfunctie die kan helpen bij het identificeren van verschillende slaapfasen, waaronder REM-slaap. Het horloge maakt gebruik van bewegingssensoren en geavanceerde algoritmen om de slaapfasen te analyseren.

Polar: Polar-horloges hebben ook een functie voor het bijhouden van slaap die de verschillende slaapfasen kan identificeren. Het horloge maakt gebruik van bewegingssensoren en geavanceerde algoritmen om de slaapfasen te analyseren.

Het is belangrijk op te merken dat geen enkel sporthorloge 100% accuraat is als het gaat om het meten van slaapfasen, inclusief REM-slaap. Als je zeer geïnteresseerd bent in het bijhouden van de verschillende slaapfasen, dan zou je kunnen overwegen om een speciale slaapmonitor aan te schaffen die gebruik maakt van elektro-oculografie (EOG) om de snelle oogbewegingen die gepaard gaan met REM-slaap nauwkeuriger te meten.