Wat is ECG hartslagmeting in een sporthorloge?

Een ECG (elektrocardiogram) hartslagmeting is een functie die beschikbaar is op sommige smartwatches. Het is een methode om de elektrische activiteit van het hart te meten en weer te geven als een grafiek.

De ECG-functie op een smartwatch wordt meestal uitgevoerd door elektroden op de achterkant of zijkant van de watch, die contact maken met de huid van de drager. Wanneer een persoon zijn of haar vinger op de elektroden plaatst, stuurt de smartwatch een klein elektrisch signaal door het lichaam.

Dit signaal wordt opgevangen door de elektroden en de smartwatch analyseert de gegevens om de hartslag en het hartritme van de persoon te bepalen. Dit kan nuttig zijn voor het monitoren van de gezondheid van de drager, omdat afwijkingen in het hartritme kunnen wijzen op bepaalde medische aandoeningen.

Het is belangrijk om op te merken dat hoewel ECG hartslagmetingen op smartwatches nuttig kunnen zijn als aanvulling op medisch advies, ze niet bedoeld zijn als vervanging voor professionele medische zorg. Mensen met hartproblemen of andere gezondheidsproblemen moeten altijd advies inwinnen bij een arts voordat ze vertrouwen op de resultaten van een smartwatch.