Wat is optische hartslagmeting in een sporthorloge?

Optische hartslagmeting is een technologie die wordt gebruikt in sporthorloges en fitness-trackers om de hartslag van de gebruiker te meten via een sensor die is ingebouwd in het horloge. De sensor meet de hartslag door middel van het detecteren van de veranderingen in de bloedstroom in de pols.

Bij optische hartslagmeting wordt gebruik gemaakt van LED-lampjes die licht uitzenden in de huid van de pols. De lichtstralen worden geabsorbeerd door het bloed in de slagaders en het teruggekaatste licht wordt opgevangen door de sensor. De sensor meet vervolgens de variaties in het teruggekaatste licht, wat overeenkomt met de hartslag van de gebruiker.

Optische hartslagmeting is een handige en niet-invasieve manier om de hartslag van de gebruiker te meten tijdens het sporten of bij dagelijkse activiteiten. Het elimineert de noodzaak van een borstband of een ander soortgelijk apparaat dat in contact moet komen met de huid van de gebruiker om de hartslag te meten. De nauwkeurigheid van optische hartslagmeting kan echter worden beïnvloed door factoren zoals de pasvorm van het horloge, de positie van het horloge op de pols, en de beweging van de arm tijdens het sporten.