Beste Externe harde Schijf 2021 Review & Koopadvies

Wat is een externe harde schijf?

Met de ruime toename van 4k films en series en hoge kwaliteit van muziek merken wij dat er steeds meer mensen zijn die ruimte tekort hebben op hun computers of laptops. Daarnaast weten wij dat het ook handig is om dierbare bestanden zowel intern- als extern te bewaren. Hiervoor heb je één perfecte oplossing. De Externe harde schijf. Externe harde schijven zijn al voor lange tijd erg populair en bieden een brede uitkomst voor veel oplossingen. Lees hieronder welke externe harde schijven het beste uit de test zijn gekomen in 2019! Bekijk nu de beste 500GB, 1TB, 4TB en 5TB externe harde schijven!

De externe harde schijf is enorm belangrijk om al je data goed op te slaan. Denk hierbij aan belangrijke foto’s, filmpjes, een belangrijke presentatie of je scriptie. Voor de aankoop van een externe harde schijf zijn een aantal criteria die besproken zullen worden. Deze punten gaan over: Grootte of maat, de opslagcapaciteit, snelheid van de schijf en de soorten van verbinding. Dit zijn de vier belangrijkste pijlers voor het kopen van een goede externe harde schijf!

Overzicht Externe Harde Schijven (Bekijk Snel)

Naam Externe harde Schijf

USB 2.0 en USB 3.0

Geschikt voor Macbook (zonder formatteren)

Gewicht

Grootste Opslagcapaciteit

Prijs

WD Elements Portable - Beste koop en voor iedereen

0.23 KG

4 TB

Seagate Expansion Portable - Alternatief op de WD Elements

0,17 KG

4 TB

Seagate Game Drive- Voor PS4 of Xbox gebruikers

0,135 KG

4 TB

Seagate Backup Plus - Speciaal voor Mac gebruikers

0,14 KG

2 TB

Toshiba Canvio Basics – Voor als je veel reist

0,20 KG

3 TB

Seagate Expansion Desktop 2 – Perfect voor bij je desktop

0,40 KG

4 TB

Lacie Rugged Mini 4tb – Leuk en Robuust alternatief

0,26 KG

4 TB

Verschillende maten (2,5 en 3,5 inch)

Er wordt onderscheid gemaakt tussen twee soorten schijven. Een schijf kan 2,5 inch of 3,5 inch zijn. Deze maat geeft de diagonale breedte aan. Het voordeel van een 2,5 inch scherm is dat deze wat kleiner zijn dus vaak gemakkelijker zijn om mee te nemen. Ze verbruiken daarnaast ook wat minder energie. De 2,5 inch en 3,5 inch schermen zijn vaak beiden op te laden via een computer. Het voordeel van een 3,5 inch is dat deze vaak een grotere opslagcapaciteit heeft.

Opslagcapaciteit

De afgelopen jaren hebben we gezien dat opslagcapaciteiten van externe harde schijven omhoog zijn geschoten. Vroeger moest je het nog doen met een maximum van 500GB, waarbij je tegenwoordig soms al 5TB aan geheugen krijgt. Er zit een grote vooruitgang in deze schijven, maar de opslagcapaciteit is momenteel gestagneerd.

Het is dan ook meer dan nodig dat de opslag omhoog gaat. Als je kijkt naar de kwaliteit van Beeld en geluid tegenwoordig is dat ook extreem hoog geworden. Een film op 4k niveau kan al snel 50GB aan geheugen opnemen. Hierdoor is het ook nodig geworden om grotere capaciteit op je externe harde schijf te hebben!

Snelheid van je Externe Harde Schijf.

De snelheid van je schijf hangt van twee componenten af. Allereerst de schijf zelf. Ook heeft de bekabeling invloed op je snelheid. Er zit verschil tussen bijvoorbeeld USB 2.0 en USB 3.0 kabels. Vaak geldt de regel ‘Hoe nieuwer de kabel, hoe sneller’. Het is dus te adviseren een goede kabel aan te schaffen als deze er niet bijkomt. Let wel op dat deze kabel aan te sluiten is op je computer of laptop!

Usb 2.0 is de meest voorkomende versie bij de nieuwe externe harde schijven. Deze kabels hebben een snelheid van 480 Mbit per seconde. Vrijwel elke computer bezit een USB 2.0 aansluiting. De nieuwere versie USB 3.0 is tien keer zo snel als de USB 2.0 versie. Maar niet iedere computer bezit deze aansluiting, dus controleer dit goed. De USB 3.1 versie is zelfs 2 keer zo snel als de USB 3.0. Laten we nu beginnen aan de producten. Bekijk hieronder makkelijk en overzichtelijk de top tien!

Geschikt voor iedereen én tegen een lage prijs!

Onze all-time nummer 1. De WD elements Portable. Deze externe harde schijf is verkrijgbaar in de maten 500GB, 750GB, 1TB, 1.5TB, 2TB en 3TB. Alle versies zijn diagonaal 2,5inch. Het apparaat sluit naadloos aan op USB 2.0 en USB 3.0 aansluitingen. Het is een klein, compact en licht model met een uitstekende opslagcapaciteit. Doordat de externe harde schijf zo klein en licht is, is die zeer gemakkelijk te gebruiken wanneer je belangrijke bestanden met je mee moet dragen. Hij past gemakkelijk erbij in je tas zonder veel ruimte in te nemen.

De schijf wordt geleverd in combinatie met een USB 3.0 kabel die lang genoeg is om hem gemakkelijk aan je laptop aan te sluiten. Ook wordt er gebruik gemaakt van een lampje wanneer je aan data overdracht doet. Zo kan je makkelijk zien wanneer die begonnen is- en wanneer de schijf klaar is met importeren.

Naast het gebruikersgemak van de externe harde schijf heeft die een heel mooi design. Hij is compact, strak en makkelijk te gebruiken. De schijven zijn zeer duurzaam in gebruik en gaan dan ook jarenlang mee. Mits er zorgvuldig mee om wordt gegaan natuurlijk. Het bedrijf WD richt zich al jaren op innovatie rondom externe harde schijven en zijn dan met dit product ook terecht bovenaan de markt terecht gekomen.

Bekijk hier de prijs op Bol.Com

De harde schijf is te gebruiken met windows. Maar het is ook mogelijk om de schijf te gebruiken voor andere doeleinden. Denk hierbij aan je PS4 of XboxOne. Dus ook een zeer goede schrijf voor gamers. Er is maar een nadeel van de WD Elements Portable. Dit is dat de externe harde schijf alleen te gebruiken is voor een Macbook wanneer je deze formatteert. Dus als je weet hoe je een schijf moet formatteren is dat geen probleem.

 Het is een feilloos product dat tegelijkertijd tegen een schappelijke prijs op de markt wordt aangeboden. Je kan zelf de keuze maken hoeveel opslag je wilt. Hierdoor kan de prijs differentiëren. Naast het gebruikersgemak van de WD elements Portable is het ook nog eens een zeer veilige unit. Ze worden goed bescherm tegen verlies en je zal dan ook geen corrupte bestanden aantreffen op deze externe harde schijf. Bekijk hieronder de voor- en nadelen en de prijs!

Voordelen

Nadelen

 • Keuze voor ruime opslag

 • Zowel USB 2.0 als USB 3.0 voor zeer snelle dataoverdracht

 • Licht, mooi en makkelijk design

 • Beste koop voor iedereen

 • Als je deze voor een Macbook wilt gebruiken moet je hem eerst formatteren

Een alternatief op de WD Elements Portable

De Seagate Expansion Portable is een externe harde schijf met verschillende opslagcapaciteiten. Hij is verkrijgbaar in: 500GB, 1TB, 2TB, 3TB en 4TB. De harde schijf is aan te sluiten op zowel USB 2.0 als USB 3.0.  Daarnaast loopt de voeding van de Externe harde schijf ook door een USB kabel waardoor je geen extra aansluitingen nodig hebt. Er is dus geen externe stroom adapter nodig.

Het apparaat is zeer gemakkelijk te gebruiken. Na het uitpakken hoef je deze simpelweg uit de doos te halen en het apparaat te koppelen met je device. Hierdoor wordt het apparaat automatisch herkend door je Windows besturingssysteem. Wat hierna volgt is waarvoor de externe harde schijf is bedoelt. Je kan gelijk je bestanden erop zetten met je USB 3.0 aansluiting!

Bekijk hier de prijs op Bol.Com

Er zijn twee nadelen voor deze Externe harde schijf. De eerste is dat die niet compatible is met Macbooks. Hierdoor zal je hem eerst moeten formatteren voor gebruik. Het formatteren van de schijf is wel mogelijk. Ten tweede is de Externe harde schijf niet officieel ondersteund voor de Xbox One. Hierdoor kan er niet beloofd worden door de verkopers dat die samen met je Xbox One zal werken. Als je zeker wilt weten dat je externe harde schijf met je Xbox One of PS4 werkt kijk dan naar de nummer 3 in de lijst. De Seagate Game-Drive.

Bij de Seagate Expansion is het mogelijk om je schijf op te breken in vijf partities. Hierdoor kan je voor verschillende onderdelen verschillende partities gebruiken. Bijvoorbeeld eentje voor je films, eentje voor je foto’s en eentje voor je belangrijke bestanden. Ook is het mogelijk om een partitie voor Windows te gebruiken- en een partitie voor je Mac.

Het is zelfs mogelijk de HDD van je Xbox of Playstation te verwijderen, en om te wisselen met de HDD van de Seagate Expansion. Hierdoor wissel je de twee apparaten van geheugen waardoor je ruimte creëert waar jij het het meeste nodig hebt!

Voordelen

Nadelen

 • Werkt zeer eenvoudig

 • Duurzame koop- goede prijs/kwaliteitverhouding

 • Beschikbaar in veel opslagcapaciteiten waaronder in 4TB.

 • Beschikt over USB 2.0 en USB 3.0

 • Als je hem voor je Macbook wilt gebruiken moet je je schijf formatteren

 • Staat niet garant dat de externe schijf met XboxOne werkt

Alleen geschikt voor gamers (PS4 en Xbox)

Deze Externe harde schijven zijn speciaal ontwikkeld om te gebruiken bij je Console. Er is er een ontwikkeld voor beiden de Xbox One en de Playstation 4. Wanneer je niet genoeg ruimte hebt op je console is dit dé oplossing. Gebruik deze harde schijf dan ook niet voor normale opslag. Deze zijn speciaal gedoeld als aanvulling op je console!

De harde schijf voor de PS4 bezit 1, 2 of 4TB geheugen. Voor de Xbox One is die momenteel alleen verkrijgbaar in de 2 TB versie.  Hiermee kan je de keuze maken uit meer dan genoeg geheugen voor jou wensen! Voor de fanatieke gamer is een Externe harde schijf erg belangrijk aangezien je PS4 of Xbox One vaak niet genoeg geheugen biedt om al je games op te kunnen opslaan. De externe harde schijf heeft een formaat van 2,5 inch en is geformatteerd voor het besturingssysteem van Windows.

Bekijk hier de prijs op Bol.Com

Het nadeel van deze Externe harde schijf is dat die alleen te gebruiken is voor Gamers. Dit is gelijk ook een voordeel- want als je hem aanschaft- dan is die geoptimaliseerd voor je Console. Daarnaast is een nadeel dat de Xbox versie alleen maar beschikbaar is in de 2TB versie. Er is wel een 4 TB versie maar die is momenteel niet beschikbaar!

Om het systeem te gebruiken moet je een PS4 of Xboxone hebben. Daarnaast moet je inloggegevens vanje PS4 Slim of Ps4 pro of je Microsoft Account bevatten. De externe harde schijf wordt beveiligd met gebruik van een wachtwoord. De Xbox versie is ook te gebruiken met je Xbox 360, Xbox One S en  Xbox one X. Beide aansluitingen zijn USB 3.0 voor hele goede snelheidsoverdracht.

Xbox: Als je de Xbox One versie koopt komt deze met een 2 maanden Xbox Game pass-lidmaatschap. Er zit ook een Seagate Game-drive voor Xbox One bij en een USB 3.0 kabel van 45 cm. Ook wordt er simpel uitgelegd hoe je de Externe harde schijf moet installeren.

PS4: Bij de Playstation versie krijg je een Seagate Game-drive voor Playstation 4. Ook krijg je een soortgelijke kabel van 45 Cm en USB 3.0 met dezelfde installatiegids.

Beide producten wegen niet veel en hebben een mooi design. Hierdoor staan ze mooi in je kamer en passen ze goed bij je console. De externe harde schijf voor je Xbox komt in het wit, waarbij de Externe harde schijf voor je PS4 in het zwart komt!

Voordelen

Nadelen

 • Alleen maar voor gamers te gebruiken- hierdoor geoptimaliseerd voor je console

 • Goede snelheid door USB 3.0

 • Goed betaalbaar

 • Xbox versie alleen verkrijgbaar in 2 TB

 • De Drive van de Xbox is duurder dan die van de Playstation

Speciaal voor je Macbook en backups

De Seagate Backup Plus is een zeer goede externe harde schijf. Hij heeft zowel een USB 2.0 als USB 3.0 aansluiting en is zeer compact. Ook is het een vrij licht exemplaar waardoor die makkelijk mee te nemen is. De schijf is maar 12mm wat het een van de dunste schijven op de markt maakt. De Seagate Backup Plus werkt samen met zowel een Microsoft computer als een Macbook.

Toch zou ik afraden om deze te kopen voor de Microsoft. Begrijp me niet verkeerd, het is een zeer goede externe harde schijf. Maar als je puur naar Microsoft gaat kijken is de Wd Elements Portable beter en goedkoper. Echter is de Seagate Backup plus wel een perfecte match voor je Macbook. Een van de weinige externe harde schijven die niet geformatteerd hoeft te worden voordat je hem bij je Macbook kan gebruiken. Dus een echte aanrader als je een Apple gebruiker bent. Voor een Microsoft gebruiker zou ik kijken naar de nummer 1 op de lijst: Seagate Backup Plus.

Bekijk hier de prijs op Bol.Com

De externe harde schijf heeft voor mij twee kleine nadelen. Allereerst is dat het feit dat de schijn niet over behuizing beschikt. Hierdoor is die iets minder stootvast dan de andere externe harde schijven. Zolang je er zorgvuldig mee omgaat is dit geen probleem- maar dat maakt het voor mij iets minder geschikt om mee te reizen. Ten tweede is de bijkomende kabel vrij kort. Hierdoor kan het moeilijk zijn om hem te verbinden met andere apparaten.

Om de externe harde schijf met je Macbook te koppelen hoef je maar één simpele stap te ondergaan. Je moet een driver installeren. Deze driver is gratis en heet de ‘NTFS-Driver.’ Deze is gratis te vinden op het internet. Als je deze driver hebt geïnstalleerd wordt je externe harde schijf gelijk gevonden door je besturingssysteem. Hierdoor is er makkelijk mee te werken. Voor Windows hoef je de Externe harde schijf geen nieuwe driver-updates te geven.

Met je Seagate Backup plus kan je gemakkelijk backups maken. Dit komt omdat er software gratis wordt meegeleverd speciaal hiervoor gemaakt. Je kunt hier gemakkelijk beslissen welke bestanden je wel- of niet wilt behouden. Het is ook met mobiele apparaten makkelijk om backups te maken met gebruik van deze software. Wanneer je niet op hetzelfde netwerk zit kan je je backups via clouds maken.

Voordelen

Nadelen

 • Zeer goed te gebruiken voor Macbook. Hoeft niet geformatteerd te worden

 • Goede software om backups te maken van je bestanden

 • Beschikbaar in veel verschillende opslagcapaciteiten

 • Kwetsbaar

 • Vrij korte kabels bijgeleverd

Voor als je veel reist

De Toshiba Canvio Basics is een 3 TB opslagcapaciteit externe harde schijf. Voor deze schijf is het mogelijk om beiden USB 2.0 en USB 3.0 te gebruiken. De externe harde schijf is stevig, en heeft een volle behuizing. Dit zorgt ervoor dat die goed is mee te dragen- want hij kan wel tegen een stootje.

Ondanks de behuizing is het een vrij lichte schijf. Hij voelt stevig aan en weegt niet veel. De schijf werkt snel en goed, vooral met USB 3.0 en maakt geen tot nauwelijks geluid. Deze schijf is net wat duurder dan de anderen in de lijst. Maar als je het geld ervoor over hebt is het een goede aankoop!

Bekijk hier de prijs op Bol.Com

Er zijn twee nadelen bij dit product. Allereerst is de prijs redelijk hoog. Voor een wat goedkopere prijs kan je beter kijken naar de WD Elements Portable. Ten tweede is de schijf niet per direct geschikt voor een Macbook. Om deze dus te gebruiken op je Macbook moet je de schijf eerst formatteren.

Het is bij dit toestel mogelijk om beiden USB 3.0 en USB  2.0 te gebruiken. USB 3.0 is velen malen sneller maar als je hiervoor geen aansluiting hebt kan je prima de USB 2.0 gebruiken. Een van de grootste voordelen van de schijf is dat deze stootvast is. Het is een stevige schijf waardoor die goed is om mee te reizen. Als je veel reist en altijd een externe harde schijf bij je wilt hebben is dit zeker een aanrader!

De schijf is verkrijgbaar in 1TB en 3TB. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van een 2,5 inch harde schijf. Het voedingstype gaat via een Adapter, en heeft geen draadloze verbiding. Qua design is het niks speciaals, gewoon een externe harde schijf. Maar hij past mooi in je kamer en gaat vaak goed samen met apparatuur.

Voordelen

Nadelen

 • USB 2.0 en 3.0

 • Goede opslagcapaciteit

 • Kan wel tegen een stootje en daardoor een duurzame koop

 • Je moet de schijf eerst formatteren voordat je deze op je Macbook kan gebruiken

 • Relatief duurder dan de rest

Perfect voor bij je desktop

De Seagate Expansion Desktop 2 is er voornamelijk voor bedoeld om je desktop- of computer extra opslagruimte te geven. Ik zou persoonlijk niet aanraden dit exemplaar te gebruiken om mee te reizen, maar voor thuisgebruik is het perfect. De externe harde schijf heeft maten van 2TB, 3TB,4 TB en soms ook van 5 en 6 TB.

De schijf heeft een 3,5 inch harde schijf en beiden een USB 2.0 en USB 3.0 aansluiting. Hierdoor is de datatransfer erg snel. Zorg er wel voor dat je een USB 3.0 aansluiting op je device hebt. Het gebruiken van de externe harde schijf is zeer simpel. Je hoeft alleen maar de doos te verwijderen en de schijf te koppelen aan je computer. Wanneer deze gekoppeld is wordt die automatisch herkend. Nu hoef je alleen nog maar je bestanden te verslepen!

Bekijk hier de prijs op Bol.Com

Ook deze schijf kan niet voor de Mac worden gebruikt zolang die niet hiervoor geformatteerd is. Daarnaast raad ik aan deze schijf binnenshuis te gebruiken aangezien deze enigszins fragiel is. De schijf is dan ook gemaakt om te gebruiken als uitbreiding van je laptop of desktop. Daarnaast heeft de schijf geen officiële ondersteuning voor Xbox dus wanneer je deze koopt neem je een risico dat je hem niet aan kan sluiten op je Xbox!

De externe harde schijf is compatibel met een Playstation 4. Dit is een groot voordeel. Daarnaast beschikt de schijf ook over een mogelijkheid om energie te besparen, ofwel een ‘energiebesparende modus’. Hierdoor gaat de batterij van de schijf langer mee en kan deze langer zonder op te laden worden gebruikt.

Een ding waar ik bij deze schijf erg positief over ben is het design. Het design sprint eruit ten opzicht van de andere schijven en maakt deze dan ook uniek. De schijf komt met een USB 3.0 kabel van 120 cm (wat erg lang is) en een stroomadapter. Daarnaast wordt er een gids geleverd over hoe de schijf werkt.

Voordelen

Nadelen

 • Speciaal gemaakt voor desktop gebruikers

 • Zeer goede opslagcapaciteit

 • Snelle verbinding met USB 3.0

 • Mooi design

 • Alleen voor mac te gebruiken als de schijf geformatteerd is

 • Enigszins fragiel

 • Niet officieel ondersteund voor het gebruik voor Xbox One.

Leuk en robuust alternatief

Last but not least. Deze externe harde schijf komt in 1TB, 2TB en 4TB versies. De harde schijf differentieert zich van de anderen door de rubberen beschermrand. Hierdoor is de schijf zeer schok- en val bestendig. Ook is het design anders dan anderen. Met zijn opvallend oranje rand valt die een stuk meer op, en is die een stuk kleurrijker dan de meeste harde schijven.

Ook deze externe harde schijf heeft zowel een USB 2.0 als een USB 3.0 aansluiting. Hij heeft een relatief klein formaat dus is gemakkelijk te gebruiken voor het reizen. De schijf heeft een softwaresysteem dat voor beveiliging zorgt. Hiervoor heb je een wachtwoord nodig om de schijf te gebruiken. Dat maakt dat je bestanden een stukje veiliger zijn.

Bekijk hier de prijs op Bol.Com

Voor mij is een van de nadelen dat de prijs relatief hoog is. Het is niet extreem veel duurder, maar zeker ook niet goedkoper. Daarnaast vindt ik het design persoonlijk niet zo mooi, maar smaken verschillen natuurlijk. Ik heb liever een wat strakkere harde schijf die mooi bij mijn interieur past. Maar als het design van deze schijf je aanspreekt dan is dit zeker een goede keuze! Ook is een nadeel dat de USB 3.0 kabel die meegeleverd wordt, vrij kort is.

Het voordeel van deze schijf is dat ze erg robuust zijn. Daarnaast werkt de schijf gemakkelijk samen met zowel Microsoft als Mac. Dit is de tweede in de lijst die met Mac samenwerkt zonder dat die hoeft te formatteren. Ook is de schijf zeer schok,- water en valbestendig omdat het een rand heeft die de schijf goed beschermd.

De schijf is zeer eenvoudig in gebruik en heeft dan ook een pluspuntje voor in gebruiksgemak. Hij is klein, compact en snel. Daarnaast is de schijf overal voor te gebruiken en heeft die mogelijkheid voor heel veel opslag. Er wordt gebruik gemaakt van een 2,5 inch harde schijf. De afmetingen zijn 135x86x19 mm en de kleur is zilver. Bij de bestelling krijg je een gratis USB 3.0 kabel en een gids om je schijf zo snel mogelijk te gebruiken.

Voordelen

Nadelen

 • Water,- schok en -valbestendig

 • Mogelijkheid tot veel verschillende opslagcapaciteiten

 • Geschikt voor zowel Microsoft- als Mac zonder te formatteren

 • Apart design- niet voor iedereen geschikt

 • 3.0 USB kabel die bijgeleverd wordt is vrij kort

 • Relatief prijzig